Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « AquaEl FAN-2 & Aqua Clear 50 - Czy wystarcza w 160L ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: AquaEl FAN-2 & Aqua Clear 50 - Czy wystarcza w 160L ?  (Przeczytany 2977 razy)
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« : Kwiecień 18, 2007, 19:50:01 »

W niedlugim czasie bede zmienial akwa na wieksze.
Teraz mam 63L, natomiast nowe bedzie 160L (mam je juz kupione-czeka tylko na wolny dzien, by zrobic przeprowadzke.... Cheesy )
W tym 63L posiadam dwa filtry:
- AquaEl FAN-2 - wewnetrzny
- Aqua Clear 50 - kaskadowy
(kupowalem je pod katem wiekszego akwa........ mialo byc 112L ale okazalo sie, ze jest 160L  Grin )

W zwiazku z tym mam pytanie: Czy taka filtracja wystarczy w akwa 160L ??

A tak na marginesie: FAN-2 ma tylko gabke jako wklad filtrujacy, natomiast Aqua Clear 50 - gabke+zwirek amonowy+ceramika
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2007, 20:00:55 »

filtry powinny przynajmniej 2 razy na godzine przetloczyc cala wode z akwa, czyli w przypadku 160 l bedzie to ok 320L na godzine. Ale jest to takie "minimum" a wydajnosc podana przez producenta jest teoretyczna i mierzona bez wkladow filtracyjnych. Napisz moze jaka wydajnosc maja te filtry.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2007, 20:07:04 »

Wydajnosci filtrow:
- FAN-2    - 450 L/h
- Aqua Clear 50   - 757 L/h
(dane przeczytane pochodza z ich opakowan)

Wstarczy ?  Afro
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2007, 20:21:04 »

tak, spoko wystarczy. Nawet niezla nadfiltracja  Wink

artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2007, 20:27:55 »

Dodac musze, ze producenci podaja maksymalne rozmiary baniaczkow do jakich nadaja sie te filtry.........
A wiec:
- AquaEl FAN-2   - do 150L
- Aqua Clear 50   - do 189L

Chyba wystarczy, no nie ?
 Good !
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2007, 21:48:51 »

Naturalnie. Smiley Ale to Ci chyba kazdy powie ze do takiego akwa to juz by sie kubełek nadawał Wink
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2007, 19:35:40 »

Te filtry, ktore posiadam mam juz "kupe czasu"....
Najpierw kupilem FAN-2 a 1,5 roku pozniej kaskade i nie chce ich sprzedawac, poniewaz rewelacyjnie filtruja, a poza tym wydawac dodatkowo 200-300 zl na kolejny filterek to juz troche przegiecie w mojej sytuacjiiiiiii....  Afro
Zobaczymy jak sie beda spisywaly w 160-tce  Cheesy

Dzieki za poparcie   Wink
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2007, 19:41:33 »

no masz 2 filtry, z ktorych kazdy w zasadzie styka juz sam do twojego akwa, takze masz ok 200% nadfitracje.

Ale prawda jest, ze kubelek byl by wygodniejszy, jesli chodzi o serwisowanie. I to sporo.
Nie znam cen tych Twoich filtrow, ale mysle ze z kubelkiem wyszedl bys tak samo

artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2007, 20:56:36 »

To, ze kubelek bylby wygodniejszy to wiem sam...... ale nie bede nic zmienial i zastosuje "to co mam".  Afro
Jak juz wczesniej napisalem... Fan-2 dziala jako filtr mechaniczny, natomiast kaskada jako biologiczny (zapomnialem dodac, ze kaskada ma zalozony prefiltr z bardzo drobnej gabki, wiec jej wydajnosc spadla conajmniej o polowe - czyszcze go przy kazdej podmianie wody co tydzien a reszty wkladow nie ruszam (tzn.sa czyszczone co 1-2 miesiace) )

PS.Co do cen...... to za te dwa filtry dalem w sumie niecale 150zł, ale dodac musze, ze Fan-2 kupilem  na samym poczatku do akwa 63L (ponad 2 lata temu), natomiast Aqua Clear 50 kupilem pol roku temu z zalozeniem, ze bede mial akwa max.112L (ale to sie zmienilo na moja korzysc...  Grin )
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: