Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy taki filtr wystarczy?  (Przeczytany 2782 razy)
rysio
Bywalec

:)

« : Kwiecień 03, 2007, 16:14:14 »

Witam, mam akwarium 300l . Kupiłem filtr zewnętrzny CristalProfi 500 (JBL)z deszczownią . I moje pytanie brzmi czy kupić jeszcze jakiś filtr wewnetrzny ?Niechciałbym, go kupować ale jak trzeba bedzie...  Cool Mój obecny filtr chodzi bardzo cicho i wydaje sie bardzo dobrze!Ma on przefiltrować 1200l/h i nie wiem czy to starczy na 300 litrów.
Pozdro  papa

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2007, 19:28:59 »

1200 l/h to teoretyczna wydajność samej pompy
realna wydajność Twojego filtra to ok. 700 l/h. Tak jest z każdym filtrem, a JBL ma to nawet napisane na końcu instrukcji.
W zupełności wystarczy
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2007, 12:48:36 »

1200 l/h to teoretyczna wydajność samej pompy
realna wydajność Twojego filtra to ok. 700 l/h
Grisza, a tak z ciekawośći ... Czy to jest przy każdym filtrze ? Czy te 1200 to max jakie moze dać filtr przy .. nie wiem idealnych warunkach ? Wiesz 1200 a 700 to prawie 50% wydajności. Czy może te wnioski na podstawie własnych obserwacji ?

grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2007, 19:59:43 »

Grisza, a tak z ciekawośći ... Czy to jest przy każdym filtrze ? Czy te 1200 to max jakie moze dać filtr przy .. nie wiem idealnych warunkach ? Wiesz 1200 a 700 to prawie 50% wydajności. Czy może te wnioski na podstawie własnych obserwacji ?
Jak wiesz, mam JBL CP 250 - kupiłem używany
Pierwsze co zrobiłem to za pomocą stopera i wiadra 10 l zmierzyłem wydajność filtr
wyszła ok. 380 l/h. Sięgnąłem do instrukcji i wyczytałem to, co powyżej. Każdy producent tak podaje - teoretyczną wydajność samej pompy. Gdy do tego policzysz choćby to, że konstrukcja filtra sama w sobie ogranicza już przepływ etc - wszystko stanie się jasne.
Zaletą JBL jest przynajmniej to, że napisali o tym wprost i podali realną wydajność

Gdy weźmiesz swojego Eheima 2011 i za pomocą wiadra i stopera zmierzysz jego wydajność - okaże się, że zamiast 280 l/h osiąga ok. 140 l/h. Czy to znaczy, że coś jest z nim nie tak? Jak sam wiesz - jest w pełni sprawny i doskonale sobie radzi.
 Afro
Pomyślcie sami - gdyby np. głowica aquaszuta faktycznie przepompowywała 750 l/h, w akwarium by się wir zrobił Wściekły

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 20:17:12 wysłane przez grisza76 » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2007, 20:34:24 »

w instrukcji mojego Fluvala jest napisane:
"Output" pompy - czyli mniemam wydajnosc pompy po polskiemu: 680L/H
Cyrkulacja (przeplyw) flíltra: 420L/H

Przy cyrkulacji jest gwiazdka i przy gwiazdce stoi:
Wydajnosc przeplywu zostala zmierzona z wezami wlotu i wylotu o tej samej dlugosci.

Fluval pisze najszczerzej - najlepsza firma... hehe

mysle, ze przeplyw jest jednak mierzony bez wkladow - czyli na pustym filtrze

Pomyślcie sami - gdyby np. głowica aquaszuta faktycznie przepompowywała 750 l/h, w akwarium by się wir zrobił Wściekły

bez przesady....
750L/H to 200 ml na sekunde (szklanka) - mysle ze bez wkladow tak z polowe tej wydajnosci bedzie mial

jak robie podmiany to wkladam zasys Fluvala do wiadra ok 16L - z pamieci powiedzial bym ze trwa o ok 1-2 minuty zanim je oprozni
jesli sa to naprawde 2 minuty to wychodzi rzeczywiscie 480L na godzine (Filtr z zwkladami)

ale moze sa to i 3 minuty - tak 1/2 papierosa

mimo wszystko - wydajnosc realna jest zblizona do podanej...  Good !
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 20:46:31 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2007, 22:10:08 »

Fluval pisze najszczerzej - najlepsza firma... hehe

chciałem zaznaczyć, że realny wynik JBL zgadzał się prawie co do litra z tym, który podali w instrukcji
więc również JBL jest  Good !

Ale najlepsze jest to:
Coś mnie tknęło i zmierzyłem REALNĄ wydajność moich kaskad. W końcu kaskada z racji otwartej budowy, powinna mieć realną wydajność najbliższą wydajności samej pompy
AQUA - SZUT "Kaskada 300"
Jestem pod wrażeniem
Deklarowana przez producenta wydajność: 250 l/h
Wydajność w teście "wiaderkowym" (koniec wylewki 5 mm nad poziomem wody)
bez wkładu: 320 l/h
z wkładem: 298 l/h!!!

Pozostając dalej w szoku, wziąłem do łazienki chińską kaskadę HBL-300. I tu już koniec miłych zaskoczeń:
Deklarowana przez producenta wydajność: 300 l/h
Wydajność w teście "wiaderkowym" (koniec wylewki 5 mm nad poziomem wody)
bez wkładu: 148 l/h
z wkładem: 130 l/h  Wściekły
Tyle o porównaniach wydajności i o chińskiej słowności
Cofam wszystkie narzekania na aquaszuta za trzeszczące plastiki  Wink
EOT
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2007, 23:13:53 wysłane przez grisza76 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2007, 08:39:30 »

To ja tylko wtrące, że mnie się wydaje, że różnica poziomów pomiędzy akwa a filtrem chiba tez ma znaczenie ... im niżej będzie tym wydajność chyba będzie większa ... jeśli się mylę to mnie poprawcie.

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2007, 09:27:45 »

oswald ma racje wielkości przepływu mierzone są na pustym filtrze, i tak naprawde to od nas zależy jaki będzie prawdziwy przepływ filtra tzn jakie media zastosujemy Wink
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 05, 2007, 10:13:43 »

To ja tylko wtrące, że mnie się wydaje, że różnica poziomów pomiędzy akwa a filtrem chiba tez ma znaczenie ... im niżej będzie tym wydajność chyba będzie większa ... jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Napewno ma, bo winstrukcji fluvala jest napisane, ze filter nie moze byc nizej niz 1,4 M ponizej powierzchni wody

Choc filtr musi w pawdzie podniesc wode do gory (wezem wylotowym) ale z drugiej strony dostaje cisnienie spadajacej wody z akwa (wezem wlotowym) - takze sie to wszystko troche wyrownuje.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: