Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sterylizator UV  (Przeczytany 5518 razy)
jachu
Stały użytkownik

« : Grudzień 29, 2006, 19:05:19 »

Mam pytanko jaki jest najlepszy sterylizator UV do akwa 240l .Chodzi o wydajność koszty utrzymania itp. Afro

Jachu
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2006, 20:25:21 »

9W w zupełności wystarczy, 5W może być za słaby. W rozsągnej cenie dostaniesz produkt Aquaela: UV STERILIZER AS-9W lub Aqua Szut: Eliminator glonów EUV009 (z przeznaczeniem do oczek, ma trochę większą odległość między szkłem kwarcowym, a obudową). Jeśli miałbym wybierać z tych dwóch to Aquael, ale... na allegro jest w dobrej cenie uv AquaMedic (tej firmy chyba nie trzeba przedstawiać  Wink) i to najlepszy wybór:
http://allegro.pl/item151040587_aquamedic_uv_helixmax_9w_niemiecka_jakosc_.html

385 l - dyskowce
przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2006, 21:06:01 »

W 250 L mam 9W aquaela (UV Sterilizer as-9w) polecam...
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2006, 22:53:13 »

a widzieliscie, ze aquael ma teraz filtry wewn. z dioda UV? Myslicie ze to zdaje egzamin?

http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?products_id=1983

Huh

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2006, 00:26:12 »

Bardzo wątpię w skuteczność tego filtra uv, raczej należy to traktować jako bajer.
Wysatrczy porównać powierzchnie żarnika uv i 2 diód umieszczonych w komorze filtra, o ile w ogóle te diody emitują światło uvc.

385 l - dyskowce
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2006, 19:11:54 »

Dzięki wszystkim za pomoc (Sebastian dzięki za link ) , prawdę mówiąc o wewnętrznym na diodach nawet nie myślałem uznałem to też za bajer no i poza tym mam filtr zew.EX 700.
  Do tej pory miałem tetry ,ale niestety padł całkowicie a nowy tej firmy to wydatek 250-300 zł. Afro

Jachu
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2007, 12:22:52 »

mam pytanie do kolegów zabierających głos wcześniej czy uważacie że lampa UV faktycznie pomaga w hodowli ryb Huh? bo ja nic takiego nie zauważyłem a mam taką lampę od około 3 lat i uważam że to strata pieniędzy. nigdy wcześniej nie miałem żadnych zakwitów glonów ani przed zastosowaniem lampy  ani po, jak i nie zauważyłem żeby jakoś specjalnie wspomagała leczenie ryb. według mnie zbyt częste używanie lampy może przynieść więcej szkody niż pożytku ponieważ zabija ona wszystko co znajdzie się w jej zasięgu czy też przeplynie w bliskiej odległości od żarnika. jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2007, 13:03:01 »

Wcześniej miałem filtr uvc montowany na wężu, teraz mam w filtrze (Unimax), szczerze mówiąc od dłuższego czasu nie używam, kiedyś  był włączany profilaktycznie 4 - 6/24 h, później stopniowo zmniejszałem aż w końcu zrezygnowałem.  Nie mniej jest to urządzenie przydatne, nie ma lepszego środka na zakwity glonów czy pierwotniaków, ogranicza również rozrost glonów, ale w dobrze prowadzonym zbiorniku nie mają one miejsca  Cheesy. Osobiście wolę mieć niż nie mieć, co do szkodliwości to używając filtra uvc nawet 24/24 nie zabijesz wszystkich wszystkich bakterii - do podłoża, roślin, dekoracji itp filtr nie "sięgnie" a tam sa największe skupiska, po za tym bakterie równie szybko rozmnażają się.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: