Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pilelęgnice Saijca - warto?  (Przeczytany 2836 razy)
maximus
maximus
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2007, 14:32:11 »

Witam serdecznie
Przezylem ostatnio chorobę która wykosiła mi większość obsady akwarium (240l). Zastanawiam sie więc nad rybkami. Spodobały mi się pilęgnice Saijca - poczytałem o nich troszkę - wygląda że nie są specjalnie wymagające i agresywne. Jednakże chętnie posłuchłbym opinii osób które te rybki mają lub miały (tak na marginesie chętnie kupiłbym dobraną parkę). Ile ich można hodować w takim 240 litrowym akwarium - czy są agresywne itp. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
 Cheesy

GG: 3065585
Skala
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2007, 15:39:42 »

Kiedyś miałem te ryby, a w twoim  zbiorniku myśle że około 3 parek weszło by spokojnie i miały by duzo przestrzeni i mogłbyś jeszcze dodać pare neonkow innesa

160l

Azja...czekam na fundusze
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2007, 19:05:35 »

stopień agresji porównywalny z Meeką

maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2007, 19:13:30 »

eh mekka to ponoć agresywna jest bardzo- no właśnie ilu ludzi tyle opinii - ponoć Saica jest spokojna rybka, komu tu wierzyć ?Smiley

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2007, 19:53:09 »

sajica jest spokojna jak na pielęgnicę, co nie znaczy że nie broni swojego terenu w akwa. sajici są spokrewnione z zebrą, jeśli nie mają wyjścia dość łatwo się z nią krzyżują.  potrafią być bardzo zadziorne.

jeśli szukasz faktycznie spokojnej pielęgnicy do swojej obsady, to pomyśl nad miodowymi.

gg:1384140
maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2007, 13:32:43 »

Zakupiłem cztery sztuki Saijca o wielkości 2-5 cm. Pytanie czy można u takich rybek rozróżnić płeć  i na co zwracać uwagę. W sieci znalalzem ze dorastaja- zaleznie od zrodła - do 12 cm, do 15, do 17 czyli prawie dwa razy wiecej. Nie wiem czemu wierzyć. Jak jest naprawdę?
Tak na marginesie wlasnie dokupilem parkę Thorichthys ellioti  - o tych rybkach wlaściwie nic nie wiadomo w sieci. Ciekawe czy one w 240 litrowym akwarium bedą koegzystowały. Może ktoś ma i coś wie na temat Thorichthys ellioti ? Czy to ryba agresywna , jak rozróżnić płeć do jakich w rzeczywistości rozmiarów dorasta. Huh 

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2007, 20:23:18 »

Sajica są spokrewnione z zebrami - więc i wielkośc mogą osiagnąć podobną. Co do płci, to samiec ma guz tłuszczowy na czole, ale u takich maleństw tego jeszcze nie widać.O thorichtys eliotti jest cała masa stron w necie, niestety trzeba znać niemiecki bo takich właśnie jest najwiecej

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2007, 11:01:03 »

Dziękuję za odpowiedź
Tak na marginesie ta niby para thorichtys eliotti - tak mnie zapewnial sprzedawca zachowuje sie trochę jak nie para. Pierwszego dnia sie aklimatyzowały był spokoj i zgoda. Następnego dnia samiec zaczac gadac niby samicę  Czy to oznacza ze nici ze to nie para i sie juz raczej nie dobierze i  nie zloży ikry?    Co robić - dać im czas czy moze odłowic samca na parę dni i dopiero wpuścić go po jakimś czasie? Czy moze wymienić/ dokupić drugą samicę? Za rady będę wdzięczny

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2007, 14:41:58 »

niewiele wiem o eliotti, ale po swoich pawicach widziałem, że zaloty przypominają czasem niezłe mordobicie:), sam miałem z początku watpliwości czy to para(dopóki nie zobaczyłem ikry Smiley ) wiec raczej bym sie wstrzymał z wymianą.Mozna by w ramach eksperymentu dokupić jedną więcej - zawsze to większa szansa na dobranie sie pary ale bez przesady.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2007, 13:17:58 »

Dziękuję za odpowiedz poczekam zobaczę, tak na marginesie są różne opisy na temat tej ryby- jak odróżnić samice od samca- jedni piszą ze pletwa odbytowa u samicy jest zakończona ostro, inni ze samice maja diw plamki boczne słowem komu wierzyć?

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2007, 21:24:05 »

NIKOMU, tylko sobie i swoim obserwacjom! Są gatunki pielęgnic, przy których dopiero podczas tarła da sie odróżnić płeć. Takie np pawiookie.W necie pełno jest opisów jak odróżnic samca od samicy - że płetwy, że czarne plamy u nasady grzbietu itd. A prawda jest taka,że te oznaki zależą od zbyt wielu przypadkowych czynników - parametrów, wody, rodzaju pokarmu a nawet stopnia zestresowania ryby.Moje pawice obie mają czarne plamy przy grzbiecie, więc powinny być dwa samce, tymczasem już 3 razy składały ikrę - i wierz tu człowieku ludziom? Smiley

maximus
maximus
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2007, 21:38:16 »

To zaczynam sie skłąniać do takiego włąsnie wniosku Smiley
PS kupilem jeszcze jedna elliotii i to na 100% samica a facet mnie okiwal - mialem dwa samce
Juz sie polubiły:) Okazuje sie ze odronienie jest dziecinnnie proste - samica ma dodatkowa plamke na pletwie grzbietowej
eh- sa ludzie i ludziska ...

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2007, 12:15:40 wysłane przez maximus » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: