Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy silikon zaszkodzi akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy silikon zaszkodzi akwarium?  (Przeczytany 6575 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« : Sierpień 26, 2006, 10:10:25 »

W sumi nie byłem pewny, gdzie umieścić ten wątek, bo możnaby też go dać do "majsterkowania".
Mocowałem przyssawkę do dyfuzorka silikonem, a dokładniej "TYTAN proffesional. Silikon uniwersalny". Czy może on w jakiś sposób zaszkozić akwarijm (rybom, i czy wogóle jest szkodliwy) a jeśli tak to można w jakiś sposób zapobiec temu? - odparować, czy coś w tym stylu żeby pozbyć ię szkodliwych subdtancji jeśli tam są
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2006, 10:17:39 »

dobre i tanie są silikony akwarystyczne -typowe dla akwariów, czarne lub przeźroczyste. większość innych silikonów zawiera środki grzybobójcze i na pewno będą źle wpływać na faunę i florę.
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2006, 10:36:32 »

Czyli nie wkładać tego dyfuzorka?
Więc szkodliwy jest ten rodzaj silikonu? Bo już gdzieś wymieniano rodzaje silikownów do akwa, jak np. właśnie TYTAN

Ok więc będę zmieniał
Nie wkładałem tego dyfuzora do akwa, tylko wywierciłem dziurkę na przyssawę i normalnie przymocowałem. Martwi mnie tylko to, że rośliny nie chcą bąbelkować :/
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2006, 14:33:56 wysłane przez Wywłócznik_13 » Zapisane
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2006, 11:34:15 »

Zwykłe silikony uniwersalne mogą być szkodliwe, bo kto wie co tam w nich naprawde jest Wink Dla pewności lepiej po prostu stosować silikon akwarystyczny Smiley

A tak na marginesie, Wywłócznik nie pisz postów jeden pod drugim tylko używaj opcji zmień Wink
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2007, 18:46:10 »

witam
jestem tu nowy początkowy akwarysta
mam pytanie odnosnie silikonu
zrobiłem grote dla glonojada z kamyków i rury pcv kleiłem to na silikonie akwarystycznym i teraz pytanie ile trzeba czekac zeby tak do końca wyschnął?? czy jak sie włoży za wczas taką grote do akwa to moze sie rozpuscic jakas czesc sylikonu albo sie żadszy zrobic ?? i jeszcze jedno moze sie woda zrobic lekko metna jak sie włóży swierzą grote do akwa??
prosze o odpowiedz!!
z góry dzieki
pozdrawiam

akwa:
8L parapeciak
63L krewetkarium w trakcie zakładania
200 L sprzedane
112 L na sprzedaż
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2007, 14:15:50 »

witam
Jak mi sie zdaje temat silikonu juz był w dziale akwarystyczne pogaduszki pod nazwa sylikon opcja szukaj nie gryzie jak to mówią.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1030.msg6639.html#msg6639

A tak na poważnie to silikon taki przeżroczysty zawiera najcześciej kwac octowy dlatego ma taki dziwny zapach.
Sam robiłem groty z kamyków i kleiłem je takim silikonem.Najwarzniejsze jest to aby po sklejeniu takiej groty czy wogóle czegokolwiek taki silikon mógł wywietrzec minimum 24 godziny potem bez obaw można go stosowac w akwarium nie zmienia on parametrów wody. Ale najwarzniejsze jest to aby wywietrzał pozdrawiam Cheesy Cheesy Cheesy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 14:33:17 wysłane przez rybak » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: