Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki w 112 litrach  (Przeczytany 1977 razy)
amigo17
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2007, 18:55:58 »

mam pytanko odnośnie oświetlenie w akwa 112 litrów.Mam dwie świetlówki jedną aquarele 18W Philipsa i drugąAqua-Glo 20W.Z przodu jest aquarele, a z tyłu Aqua-Glo i są one w odległości 10 cm od wody.I mam pytanie czy musiałbym dołożyć jeszcze jedną świetlówkę czy ewentualnie bardziej zbliżyć świetlówki do wody(mam taką możliwość bo pokrywa jest własnej roboty)Huh
A i chciałem zauważyć że roślinek nie jest strasznie dużo bo około10-12.wydaje mi się że właśnie przez oświetlenie u jednej żabienicy nowe liście robią się w części brązowe. proszę pomóżcie!!Nie chcę tak szybko pozbyć sie roślinek bo mam je dopiero dwa tygodnie!!
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2007, 20:55:56 »

jak masz 112 l to masz okolo 75 l netto wody aby zwiekszyc oswietlenie wyklej obudowe folia aluminiowa albo tasma adblaskowa juz bedzie lepiej a teraz nie wiem jakie masz rosliny i jaki typ zbiornika
jesli akwarium ma miec ladne rosliny wypadalo by miec 0,8 wata na litr wody 38 wat to znacznie za malo na taki zbiornik najlepiej 75 wat swietlowki zostaw na swoim miejcu a to ze liscie robia sie brozawe to zly znak pewno malo oswietlenia ale jeszcze wypadalo by testy wody zrobic ph two tww no3 po4 fe zdecydowanie daj wiecej oswietlenia
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2007, 22:43:53 »

Mam podobny problem mam dwie świetlówki po 20 W power-glo i flora-glo i rośliny nie rosną, ale za to zielone okropne glony jak szalone!!!!!! Co ja mam zrobić czy to możliwe, żę za dużo słońca??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
amigo17
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2007, 00:10:24 »

mam folię aluminiową ale właśnie oglądam sposób zrobienia oświetlenia za pomocą żarówek energooszczędnych i chyba to zastosuje w swoim akwa.Dzięki za odpowiedź!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2007, 08:14:20 »

Nie przesadzajmy z tym 0,8 W/l.... ja mam 112 l i dwie świetlówki po 20 W i rośliny rosną jak szalone. Brązowienie liści może być oznaką niedoborów lud nadmiarów jakichś pierwiastków w wodzie lub po prostu przystosowywaniem się roślin do nowego środowiska (np brak zasilania CO2 czy poprawnego nawożenia, zmiana twardości wody, ph itp).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 08:15:55 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2007, 21:09:18 »

Emi tez ma racje wszytko sklada sie na jedno jakies masz rosliny mniej lub bardziej wymagajace:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: