Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zdychające gupiki  (Przeczytany 2285 razy)
poter
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2006, 20:34:42 »

Mam nowo zakupione gupiki czy to prawda że te z importu są takie "słabe" bo u mnie po zakupie w ciagu 4-5 dni zdychają.Poczatkowo jakby trzymały sie powierzchni wody ( może to niema nic wspólnego ) strzepia sie im płetwy io zdychają.W ten sposób zdechło mi 6 gupików.Jaka może może byc tego przyczyna ?
Do tej pory miałem inne gatunki ryb i było wszystko ok.Jednak postanowiłem 2 tygodnie temu przestawic sie na gupiki i sa tego takie efekty .Kto wie co się dzieje ? Sad
Paul
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2006, 11:22:43 »

to jakaś ryba musiała ganiać je bo u mnie tak było u welonek bo mieczyk je ganiał
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2006, 11:24:19 »

napisz jakie inne masz ryby w akwa

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
poter
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2006, 13:40:40 »

Gupiki i kiryski
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2006, 19:53:50 »

jest to dziwne sproboj kupic je w innym sklepie jak i te zdechna to moze byc przez wode (zle parametry)
poter
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2006, 19:36:47 »

Gupiki ( obecnie 3 szt) które chorują zachowują się w ten sposób że przebywaja pod powierzchnią wody stoją i ruszają sie tak falująco,tylne płetwy maja zwęzone.Parametry wody mam raczej dobre.Sprawdziłem PH było 7,5 ale na wszelki wypadek podmieniłem 5 litrów wody na destylowaną.Jesli chodzi o azotany  to niestety skończyły mi sie papierki lakmusowe ale podmieniajac wode 2 krotnie napewno ( w razie czego ) je obnizyłem.
Napewno weszła mi jakaś choroba... Huh
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2006, 13:54:34 »

podmieniajac wode 2 krotnie napewno ( w razie czego ) je obnizyłem
Mozesz miec tak duzy poziom, że te wymiany nie wystatczyly na takie obnizenie poziomu który byłby "odpowiedni"

poter
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2007, 20:35:08 »

Witam gupiki przestały zdychac ( zdechły praktycznie wszystkie nowo zakupione) tak jak pisałem były to z tzw importu.Wymieniałem wode i dawałem srodek ABIOSEPTYNA. Niewiem czy miało to wpływ ze  reszte gupikow nie zdechło.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2007, 20:49:23 »

te gupole były ewidentnie chore. ryby z importu mają to do siebie że moga być (wcale nie muszą) osłabione po podróży, dlatego trzeba otoczyć je szczególną opieką i koniecznie poddać kwarantannie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: