Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Malawi wiki « mam pysie popełniłam kilka błedów i co dalej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mam pysie popełniłam kilka błedów i co dalej  (Przeczytany 3242 razy)
irka135
Nowy
*

« : Styczeń 08, 2007, 14:34:11 »

Kochani! Przez 3 lata miałam 50 akwarium i zwykłe rybki wszystko było dobrze. Od miesiąca mam 200 l a w nim 5 pundamilia nyererei i  6 haplochromis nublus  2 glonojady 2 kiryski i 2  juz 5 letnie danio mandzagurskie mam tez skalki roslinki i filtr z deszczownia aquatec ,wode mam z kranu i nigdy nie sprawdzalam jej parametrow temp wody to 25 26 stopni. Wszostko na razie jest ok tak mysle ale zaczelam czytac bo wczesniej wiedzialam tylko o sklalkach i troche sie zmartwilam bo trzeba wode podmieniac co tydzień dokupić jeszcze filtr wewnetrzny sprawdzac parametry wody czy to koniecznosc bo to zajmuje sporo czasu i troche kosztuje. Wode mam czysta ale troche jakby zolta 4 pysie nosza male jak z nimi postepowac sa bardzo chude. Jakie pokarmy sa dla moich rybek najlepsze  nie ma o nich informacji i jakie pysie moge do nich dkupic. Czy mam pozostale ryki przeniesc do 50 akwa. Jak czesto powinnam podmieniac wode i ile ,jak zrobic aby byla bardziej miekka.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2007, 14:53:15 »

bo trzeba wode podmieniac co tydzień dokupić jeszcze filtr wewnetrzny sprawdzac parametry wody czy to koniecznosc bo to zajmuje sporo czasu i troche kosztuje
Tak jest to konieczne. Poza tym popelnilas podstawowy błąd. Te rybki które miałaś w ogóle nie pasują do pyszczaków (inne biotopy). Lepiej bedzie jak pyszczaki będą osobno.
Rozumiem, że filtr masz zewnętrzny z deszczownią ... Jeśli jest to filtr z 50l to będzie za mało na 200l.
Parametry wody również dobrze znać. W razie problemów mogą wiele powiedzieć i pomóc ustalić przyczynę.

irka135
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2007, 17:29:18 »

dzieki za szybka odpowiedz ale filtr mam dobry na 200l woda jest przezroczysta tyko troche zolta rybki sa przeniesione, zostaly tylko duze ktore nie pasuja do 50 akwa ja w malym akwa podmieniam wode co 2 3 tygodnie i wszystko jest ok tylko jak dokupilam nowe rybki to przywloklam ospe i podmienialam co 2 dzien dodajac lek teraz od ponad roku nie mam chorob podmieniam wode co 2 3 tygodnie i rybki sa zdrowe i ladnie wybarwione w sklepie pani mowila ze wode w tak duzym akwa podmieniac raz na kilka miesiecy dlatego jestem zaskoczona u nas woda wodocagowa jest bardzo dobra ze studni glebinowej i nie ma dodatkow mozna pic z kranu ale ma za duzo zelaza dlatego zapytalam czym ja zmiekczyc. Roslinki choc bez nawozow rosna jak szalone. Roll Eyes
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2007, 23:08:14 »

Irka ... masz pysie i chcesz jeszcze wodę zmiękczać ? To że ma żelazo nie znaczy że jest twarda lub nie ...
Coś mi się wydaję, że chyba jednak powinnaś zacząć od poczytania troszkę o podstawach.
Jeśli roślinki rosną bez nawozów to może oznaczać np. dość duży poziom NO2/NO3 w wodzie. Żelazo też swoje robi ...
Najlepiej zbadać wodę podstawowymi testami, lub dowiedzieć się u dostawcy wody (wodociągi) o parametry wody.

P.S.
Parę przydatnych informacji:
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1821.0.html

w sklepie pani mowila ze wode w tak duzym akwa podmieniac raz na kilka miesiecy

Bzdura ... Raz na 1-2 tygodnie. 200 l to nie az tak duze akwa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2007, 23:10:16 wysłane przez Seboos » Zapisane

irka135
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2007, 09:20:18 »

dzieki za stronki na pewno skorzystam, na razie sie ucze. Masz bardzo ladne akwaria i piekne roslinki ja nie wiem czy moje roslinki przezyja jak pysie podrosna na razie zjadly tulko 2, ale sa to rzeczywiscie bardzo ciekawe stworzenia zawsze cos sie dzieje. O rybkach rzeczywiscie malo wiem bo ucze sie na bledach od 3 lat  a z internetu korzystam od 2 miesiecy,Pozdrawiam
grzech
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2007, 19:17:06 »

droga irko tu jest sporo pomocnych informacji
http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/podstawy/
 papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: