Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « 200 LITRÓW || Pomoc w doborze wszystkich czynników!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 200 LITRÓW || Pomoc w doborze wszystkich czynników!!  (Przeczytany 2775 razy)
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy
*

Jakby cierpienie uczyło, to Polska byłaby jednym z

« : Styczeń 03, 2007, 15:04:27 »

Akwarium:   
200 l brutto (180 l netto)  wym. dł. x szer. x wys.  100cm x 40cm 50cm

Filtracja:
Tetra Tec EX 700

Oświetlenie:   Standardowe w pokrywie 2x 30 W , na noc chciałbym zamontować oświetlenie LED ok 8 diod w kolorze niebieskim.
-proszę o opinie czy świetlówki będą dobre dla rybek i czy diody są dobrym rozwiązaniem na nocne światło

Ogrzewanie:
GRZAŁA ELITE 200W

Napowietrzanie:
TETRATEC- POMPA NAPOWIETRZAJĄCA APS 300

Podłoże:
Żwir o granulacji 3-5mm,

Dekoracje:
Grota piaskowa o wysokości ok 30cm w której znajdują się liczne otwory przez które swobodnie będą przepływały rybki. Zamierzam jeszcze zakupić pare kamyków i sporo roślinek żeby ożywić akwarium.

___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ____________

Proszę o swoje spostrzeżenia dotyczące sprzętu w akwarium. Czy musze coś zmienić, dokupić czy oddać aby akwarium działało w optymalnych warunkach!!

-11 NEONKóW
- 3 MIECZYKI
paKI
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2007, 16:02:50 »

Wygląda na dobry wybór. A jakie te świetlówki??

life is good but brutal
gg 5472767
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2007, 16:18:54 »

Oświetlenie:   Standardowe w pokrywie 2x 30 W , na noc chciałbym zamontować oświetlenie LED ok 8 diod w kolorze niebieskim.
-proszę o opinie czy świetlówki będą dobre dla rybek i czy diody są dobrym rozwiązaniem na nocne światło

odpuść sobie chwilowo oświetlenie nocne - to na razie zbędny bajer a Ty masz o połowę za mało światła

masz dwa problemy:
1. za mało oświetlenia - w przeliczeniu powinieneś mieć między 0,5 a 1 W/l. (nie lubię tego przelicznika) bardziej miarodajna jest ilość lumenów na litr - powinna się mieścić pomiędzy 30-60 l/l. Tu możesz troszeczkę uratować sytuację, wybierając świetlówki z dużą ilością lumenów.
IMO najlepiej jednak nie kombinuj i od razu dobuduj dodatkowo 1-2 świetlówki - tak by mieć co najmniej 100, a najlepiej 120 W razem. Co do świetlówek polecam www.libra-zoolamp.pl - kupiłem tam świetlówki i oprawy o 30% taniej niż gdzie indziej.

2. IMHO przy 50 cm wysokości powinieneś doświetlać akwarium z boku, bo za mało światła dojdzie do dna - ale tu niech się wypowiedzą właściciele takich baniaków - ja nie mam doświadczenia akurat w tej sprawie

Wybór świetlówek - dowolny - zwracaj uwagę na to by barwa mieściła się w przedziale 6500 a nawet 10000 K
świetne są phillipsy 840, 865 oraz aquarelle. Do roślinek doskonała jest sylvania gro-lux
Unikaj Hagena - to przepłacona wersja świetlówek innych firm - płacisz za nazwę, a sa zupełnie zwyczjne
Musisz kupić też stateczniki, ale tu wiele zależy od tego czy zdecydujesz się na starszy system T8 (to te grube świetlówki z Twojej pokrywy), czy na T5 (polecam). W przypadku T5 - jak zorientujesz się w cenach stateczników, skontaktuj się ze mną - załatwimy coś tańszego Wink

To na szybko chyba tyle
gdybym coś przeoczył jeśli chodzi o oświetlenie - dopiszcie albo pytajcie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2007, 16:20:37 wysłane przez grisza76 » Zapisane
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2007, 17:20:16 »

wszystko jest ok a mój poprzednik ma racje w sprawie świetlówki Wink

Astronotus ocellatus i drobnica.
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2007, 19:31:33 »

Bardzo się ciesze że akwarium może działać na takim sprzęcie poprawnie;) a co do świetlówek to jeszcze muszę się przyznać że pokrywę odbieram we wtorek ze sklepu więc wtedy opowiem coś więcej na temat mojej porywy;) Na razie dziękuję za bardzo ważne informacje.

-11 NEONKóW
- 3 MIECZYKI
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2007, 15:54:16 »

www.libra-zoolamp.pl - nie znajduę takiej strony a chętnie bym tam zajrzała  Sad

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2007, 12:08:42 »

Zamiast grzalki Elite proponuje Tetra albo Eheim-Jäger.

Ja mialem Elite 100W i temperatura mi jezdzila od 22 do 27. Myslalem, ze jest zaslaba ale pan w sklepie powiedzial ze 100W musi wystarczyc a Elite to syf i juz przestali zamawiac. Polecal Tetre. Jäger nie mieli a ja kupilem 200 W FluvalTronic i tez syf!!! Traz mam obydwie (razem 300W!!!) i temp. jest jako tako.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kuchcik
200 l Akwarium ;)
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2007, 12:54:12 »

Ja narazie na grzałke nie narzekam;) wszystko wporządku 24 stopnie i żadnych skoków temperatury pozdrawiam

-11 NEONKóW
- 3 MIECZYKI
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2007, 14:23:20 »

jesli nie ma skokow temperatury w pokoju, to grzalko Elite jest OK, ale ja schladzam mieszkanie na noc i wtedy grzalka nie daje rady
pozdro

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: