Oświetlenie: Standardowe w pokrywie 2x 30 W , na noc chciałbym zamontować oświetlenie LED ok 8 diod w kolorze niebieskim.
-proszę o opinie czy świetlówki będą dobre dla rybek i czy diody są dobrym rozwiązaniem na nocne światło
odpuść sobie chwilowo oświetlenie nocne - to na razie zbędny bajer a Ty masz o połowę za mało światła
masz dwa problemy:
1. za mało oświetlenia - w przeliczeniu powinieneś mieć między 0,5 a 1 W/l. (nie lubię tego przelicznika) bardziej miarodajna jest ilość lumenów na litr - powinna się mieścić pomiędzy 30-60 l/l. Tu możesz troszeczkę uratować sytuację, wybierając świetlówki z dużą ilością lumenów.
IMO najlepiej jednak nie kombinuj i od razu dobuduj dodatkowo 1-2 świetlówki - tak by mieć co najmniej 100, a najlepiej 120 W razem. Co do świetlówek polecam
www.libra-zoolamp.pl - kupiłem tam świetlówki i oprawy o 30% taniej niż gdzie indziej.
2. IMHO przy 50 cm wysokości powinieneś doświetlać akwarium z boku, bo za mało światła dojdzie do dna - ale tu niech się wypowiedzą właściciele takich baniaków - ja nie mam doświadczenia akurat w tej sprawie
Wybór świetlówek - dowolny - zwracaj uwagę na to by barwa mieściła się w przedziale 6500 a nawet 10000 K
świetne są phillipsy 840, 865 oraz aquarelle. Do roślinek doskonała jest sylvania gro-lux
Unikaj Hagena - to przepłacona wersja świetlówek innych firm - płacisz za nazwę, a sa zupełnie zwyczjne
Musisz kupić też stateczniki, ale tu wiele zależy od tego czy zdecydujesz się na starszy system T8 (to te grube świetlówki z Twojej pokrywy), czy na T5 (polecam). W przypadku T5 - jak zorientujesz się w cenach stateczników, skontaktuj się ze mną - załatwimy coś tańszego

To na szybko chyba tyle
gdybym coś przeoczył jeśli chodzi o oświetlenie - dopiszcie albo pytajcie