Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr  (Przeczytany 3874 razy)
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 03, 2007, 18:13:32 »

ten ciagly plusk wody troche denerwowac. zwlaszcza w nocy.
Jaki plusk ? Wink Deszczownię mam pod wodą i to najcichsze akwarium jakie mam. Zero plusku.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 04, 2007, 09:27:41 »

No deszczownia (wbrew nazwie) chyba powinna się znajdować pod wodą  Wink W krewetkarium nigdy nie miałam brzęczka, na filtr mam nałożoną deszczownię i jakoś krewetki nie walczą z prądem wody bo mają się gdzie pochować a napowietrzanie raczej im służy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #17 : Styczeń 05, 2007, 22:38:22 »

Chodzi o to, ze jak ktos pisze, ze ma deszczownice, a nie pisze czy POD czy NAD wodą, to ja wychodze z zalozenia ze nad...

Deszczownica jest po to, aby robic cos w rodzaju deszczu, czyli wypuszczac wode w postaci wielu drobnych stumieni i w ten sposob (1) powodowac maxymalny kontakt wody z powietrzem i ruch tafli wody i (2) dodatkowo neutralizowac ruch (prąd) wody w akwa.

Jezeli Deszczownica  jest pod woda, to to pierwsze (1) odpada i pozostaje tylko to drugie (2). Deszczownica przstaje byc jakby deszczownica, bo nie robi deszczu a staje sie czyms w rodzaju "dyfuzora" wody, wytlaczanej przez filtr.

Kazdy robi oczywiscie tak, jak mu pasuje, ale mysle, ze deszczownica zostala wymyslona i tak nazwana po to, aby byc NAD wodą i robic deszczyk. Ale jezeli ktos ja uzywa po to, aby tylko zredukowac ruch wody, jest tez OK bo na to nie ma chyba lepszego sposobu.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 06, 2007, 00:43:33 »

U mnie deszczownia robiła prawie pralkę. Dopiero japońskie kombinacje z ustawieniem poszczególnych elementów zniwelowały ten efekt - ale to byc może kwestia pompy. Poza tym, jeśli strumień wody jest silny to i tak lustro wody bardzo intensywnie pracuje. U mnie dwa dni przed podmiana dolewam wody bo zaczyna straszliwie chlapać i pluskać - wylot ostatnich dwóch łaczy jest ustawiony pionowo w górę, czyli na taflę.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: