Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy dobre rybki wybrałam do akwarium 45 l.?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy dobre rybki wybrałam do akwarium 45 l.?  (Przeczytany 7470 razy)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2006, 21:52:26 »

2 x molinezja (para)
2 x otosek    (para)
2 x prętnik     (para)
2 x platynka (zmienniak plamisty) (para)

Po co aż taki misz masz w malym akwarium chcesz? Nie dość, że po parce i jeszcze ryby żyworodne mają dużą przemiane materii, i są dosyć ruchliwe i niemałe rosną. Dla jajożyworódek akwarium 80L to max. Otoski są jeszcze stadne, min. 5szt. i są wrażliwe na zanieszczyczenie wody (żyworódki mogą b. szybko zapaskudzić). Ja bym się zdecydował na stadko otosków 4-5szt. i 1+2 Colisa Laila (Prętnik Karłowaty). I tyle.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2006, 22:19:08 »

zle zrozumialam metafore Cheesy W sumie niewiemy doczego moze dojsc genetyka ;P A jakie moge prętniki

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2006, 22:20:29 »

Prawidłowo rzecz ująć to mi się marzą ani duże, ani malutkie rybki. Tzn. ok.3-6 cm, które są bardzo ciekawe i kolorowe. Zainteresowały mnie również rybki żywe i towarzyskie. Jakie rybki w takiej sytuacji mogę trzymać w akwarium? Bardzo dzięx za odpowiedzi SmileySmiley Afro
 Prętniki mogą byc chyba też trójbarwne, są ładne, ale niewiem czy litraż odpowiedni.
kamcio
siemka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 30, 2006, 00:16:51 »

ja mam podobne akwa do twojego i planuje tam wpuścić:
3-4 kiryski
2 zbrojniki
2-3(1+2) apistogramma borelli  (pielęgniczke zolta)
6-8 neonków
Jeśli szuakasz ryb towarzyskich to poszperaj o pielęgniczce zółtej, mi się wydaje bardzo interesująca a przy okazji jest łagodna dla mniejszych rybek ;]

PS. Jeśli ktoś by widział jakis błąd w mojej przyszłej obsadzie prosze o korekte Wink

Pozdro  Grin

malawi 200l, amazonka 54l, ogólne 30l, w niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej kotnik dla pysi około 70l Smiley gg:4472823

www.e-akwarium.com

Zapraszam i pozdrawiam Kamcio:)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 30, 2006, 11:36:04 »

2 zbrojniki

zbrojników nie powinno się trzymać w małym akwa. Zamiast nich mogą być otoski.

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 30, 2006, 14:00:36 »

molki z gupikami moga sie krzyzowac widzialem u kolegi
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #21 : Grudzień 30, 2006, 14:44:03 »

Dzisiaj dokupiłam sobie parkę molinezji oraz 1 otoska. Otoski mam zamówione, wiem, że to stadna ryba, ale narazie w żadnym zoologicznym nie ma otosków. Dokupię po dostawie. Czym tak w ogóle karmicie otoski? Ja na tej stronie http://www.akwarium.nyzio.com/artyk/otocinklus_3.htm przeczytałam, że można płatkami. Ja mam pokarm wysokoproteinowy dla wszystkich ryb akwariowych w płatkach firmy Tropical. Czy otosek zje te płatki?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2006, 14:47:05 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2006, 14:53:58 »

2 x molinezja (para)
2 x otosek    (para)
2 x prętnik     (para)
2 x platynka (zmienniak plamisty) (para)

Po co aż taki misz masz w malym akwarium chcesz? Nie dość, że po parce i jeszcze ryby żyworodne mają dużą przemiane materii, i są dosyć ruchliwe i niemałe rosną. Dla jajożyworódek akwarium 80L to max. Otoski są jeszcze stadne, min. 5szt. i są wrażliwe na zanieszczyczenie wody (żyworódki mogą b. szybko zapaskudzić). Ja bym się zdecydował na stadko otosków 4-5szt. i 1+2 Colisa Laila (Prętnik Karłowaty). I tyle.

No tak, ale po:
1. Małe akwarium? To raczej średnie akwarium.
2. Lepiej chyba, żeby była parka niż 2 samce. Poza tym mam jeszcze jedno wolne akwarium 50-60 l.
3. Wodę podmieniam co tydzień. 20%.
4. Już postanowiłam, że prętników nie będzie parka, tylko 1 samiec, bo nie mam roślin pływających na górze.
   Oprócz tego słyszałam, że samiec jest agresywny do innych ryb zbliżających się do ikry.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2006, 14:59:19 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2006, 14:57:38 »

A jakie dekoracje do akwarium można zrobić samemu?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 31, 2006, 09:54:40 »

45L to małe akwarium Wink Dopiero od 100L można poszaleć, ale tak... a tam, moje 112L stało się już za małe i zabrałem się za 200L, a potem to strach pomysleć Wink

Po co chcesz trzymać jednego samca prętnika bez samic?

Dekoracje do akwa też można zrobić samemu np. kryjówki z kokosa. Poza tym dział 'Zrób to sam' się kłania  Wink

Martyna,Marty
Gość
« Odpowiedz #25 : Styczeń 01, 2007, 13:29:11 »

Proszę o pomoc!!! Moja platka [zmienniak plamisty] ma jakby zaczerwienione skrzela. Co jej dolega? czy mam ją odłowić?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2007, 13:32:41 wysłane przez Martyna,Marty » Zapisane
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 02, 2007, 15:24:41 »

Ja w swoim mam takie, bo też mam 45 l.
3 x molinezja
1 x zmienniak plamisty
3 x otosek
1 x prętnik, planuje kupić mu pannę:)

x))
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Styczeń 02, 2007, 15:27:15 »

IMHO molinezje mimo wszystko sa troche za duze na 45l. Zamiast nich mozesz dolozyc kilka zmienniakow Wink

pop1133
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 04, 2007, 18:15:52 »

Mam w 45l akwarium 9 danio lamparcich 4 kirysków pstrych 1 otosek i 3 molinezje. Chyba nie mam przerybienia?? Dobre rybki wybrałem?? Mogę do tego dołozyć bojownika??, a on nie bedzie podgryzał ganiał innych rybek??

Akwarium 48l...
  8*danio lamparcie
  4*kirysek pstry
  3*molinezje
  1*bojownik syjamski Smiley
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 04, 2007, 18:35:09 »

Mam w 45l akwarium 9 danio lamparcich 4 kirysków pstrych 1 otosek i 3 molinezje. Chyba nie mam przerybienia?? Dobre rybki wybrałem?? Mogę do tego dołozyć bojownika??, a on nie bedzie podgryzał ganiał innych rybek??

Raczej nie. Ale ja na Twoim miejscu dołożyłabym 2 otoski, bo to stadna rybka i lepiej będzie czuła sie w stadzie. Miałam jednego otoska, który niedawno zdechł Sad A może masz zbyt dużo rybek ? Lepiej już nie dokupuj. Nie chce proponować ci oddania/sprzedania rybek, bo to niezbyt dobra idea. Chcę jedynie zwrócić uwagę na to, że kupując 9 danio lamparcich zamiat 7, a zamiat tych 2 nie dałeś towarzystwa otoskowi. błąd. Otosek to stadna rybka. Ale jeśli nie masz nic przeciwko wydaniu rybek to ja proponowałabym taką obsadę mniej, więcej:
5 x danio lamparci
4 x kiryski pstre
3 x molinezja
3 x otosek
1/góra 2 x bojownik
  Tyle, że moim zdaniem masz przerybienie. Taka obsada, którą Ci proponuję byłaby w sam raz. Ale pamiętaj!!! Jeżeli wybierzesz samicę bojownika, ona będzie z reguły łagodniejsza. Samiec też nie powinien nic zrobić rybkom, bo on atakuje te ryby, które kaształtem i wzrostem przypominają jego. Wszystkie rybki miałby stadko, jakich gatunek wymaga.

x))
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: