Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: "Skalar Mały"  (Przeczytany 12023 razy)
RadekGB
Nowy
*

« : Styczeń 01, 2007, 18:07:59 »

Zastanawiam się nad kupnem skalarów. Mam 110L zbiornik i chciałbym 4 sztuki. Problem polega na tym, że mam za mało miejsca dla skalara dużęgo. Zasięgając do lektury dowiedziałem się, że jest co najmniej 6 podgatunków (bądź odmian tego samego gatunku) hodowanych w akwarystyce. Zasadniczo różnią się wielkością i tak doszedłem do wniosku, że jeśli jest i duży, tak też i mały musi być. Jeśli ktoś ma doświadczenia z ich hodowlą bądź mógłby podrzucić mi fachową wiedzę na temat tych "małych" i ich nazwę łacińską byłbym wdzięczny.
PS. Moje akwarium jest dość jasne, czy nie stanowi to problemu dla skalarów, czy nie będą zbyt płochliwe bądź apatyczne?

"Jesteśmy sami. Nie jesteśmy sami.
Obie możliwości są przerażające."
- Arthur C. Clarke
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2007, 18:35:22 »

Nie ma 'małych' skalarów. Pterophyllum Scalare rośnie do 18cm wysokości i 12-15cm długości, w naturze są większe. I są tylko łatwo dostępne w PL. Jest też dostepny Pterophyllum Altum , ale on potrafi do 40cm wysokości urosnąć. Innych ryb z rodzaju Pterophyllum b. ciężko dostaniesz, przynajmniej nie w Polsce. Pomijam fakt, że skalary w małym akwa bedą się męczyć i nie bedą pokazywać swojego całego piękna i przy tym mogą być agresywne i w końcu jeden może pozostać. Ja miałem taki problem w moim akwarium 112L gdzie jeden skalar pastwił nad pozostałymi, dopiero po przeniesieniu do 200L wszystko się uspokoiło. radzę pomysleć nad większym zbiornikiem do hodowli tych pięknych ryb Smiley Jasne oświetlenie nie wpływa na moje skalary, ale należy też zapewnić rybom kawałek cienia np. zarośla nurzanców, czy rośliny pływające.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2007, 15:22:33 »

Hej jeśli jeszcze nie kupiłeś tych Skalarów to ich nie kupuj. Znaczy rób jak chcesz.
Ja popełniłam ten błąd  i wpakowałam  czterech do 112l z nadzieją że będą wolno rosły i się mocno zdziwiłam. One rosną bardzo szybko jeszcze kilka miesięcy temu były malutkie a 
teraz muszę im większe akwa kupić bo szkoda ryb, a możesz mi wierzyć że tak się do nich przyzwyczaisz że za żadne skarby nie będziesz chciał ich oddać.  A apatyczne będą  bo nie będą miały tyle miejsca ile potrzebują. Pozdrawiam
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2007, 20:04:15 »

Wiesz, rób jak chcesz, ale myślę, że przeczytasz co o tym myślę. Skalary, tak jak powiedzieli moi poprzednicy, są dużymi rybkami. 100 l. na 4 skalary to troszkę mało. One są strasznie wysokie więc policzmy: 1 cm ryby na 4 l. wody. Wybierzmy maksimum, by uniknąć rozczarowań.
 15 x 4 = 60  <= to jest na jedną rybkę.
60 x 4 = 180 <= ilość litrów na 4.
 Niewiem czy dobrze obliczyłam.
 Myślę, że tak. PAMIĘTAJ! Gdy zdecydujesz się jednak na skalary, to zapamiętaj sobie: One mogą skarłowacieć. Ich ciało będzie małe, ale ich narządy wewnętrzne nie. Lub będzie tak jak napisał Raffy. Fragment:
nie bedą pokazywać swojego całego piękna i przy tym mogą być agresywne i w końcu jeden może pozostać. Ja miałem taki problem w moim akwarium 112L gdzie jeden skalar pastwił nad pozostałymi, dopiero po przeniesieniu do 200L wszystko się uspokoiło. radzę pomysleć nad większym zbiornikiem do hodowli tych pięknych ryb Smiley Jasne oświetlenie nie wpływa na moje skalary, ale należy też zapewnić rybom kawałek cienia np. zarośla nurzanców, czy rośliny pływające.

Niewiem czy w 100 będą szczęsliwe. Fakt. Piękne rybki to są. Ale niewiem czy 100 l. wystarczy chociażby na parkę. Dlaczego akurat 4? Może być równie dobrze para. Ale to tylko moje zdanie.....

x))
RadekGB
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2007, 21:28:05 »

Z wszystkim się zgadzam, a opcja kupienia 4 na 110L była w przypadku (jak w poście) występowania "małej" odmiany. ja sam nie jestem barbarzyńcą i nie wsadzę 4 skalarów do 110L:D. A para to mało jak na stadne zwierzaki. Reasumując: zakup 4 skalarów pozostawiam na moje 250L akwa, które kupię jak tylko kobieta się zgodzi:D.
Dzieki wszystkim za pomoc.

"Jesteśmy sami. Nie jesteśmy sami.
Obie możliwości są przerażające."
- Arthur C. Clarke
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: