Wiesz, rób jak chcesz, ale myślę, że przeczytasz co o tym myślę. Skalary, tak jak powiedzieli moi poprzednicy, są dużymi rybkami. 100 l. na 4 skalary to troszkę mało. One są strasznie wysokie więc policzmy: 1 cm ryby na 4 l. wody. Wybierzmy maksimum, by uniknąć rozczarowań.
15 x 4 = 60 <= to jest na jedną rybkę.
60 x 4 = 180 <= ilość litrów na 4.
Niewiem czy dobrze obliczyłam.
Myślę, że tak. PAMIĘTAJ! Gdy zdecydujesz się jednak na skalary, to zapamiętaj sobie: One mogą skarłowacieć. Ich ciało będzie małe, ale ich narządy wewnętrzne nie. Lub będzie tak jak napisał Raffy. Fragment:
nie bedą pokazywać swojego całego piękna i przy tym mogą być agresywne i w końcu jeden może pozostać. Ja miałem taki problem w moim akwarium 112L gdzie jeden skalar pastwił nad pozostałymi, dopiero po przeniesieniu do 200L wszystko się uspokoiło. radzę pomysleć nad większym zbiornikiem do hodowli tych pięknych ryb

Jasne oświetlenie nie wpływa na moje skalary, ale należy też zapewnić rybom kawałek cienia np. zarośla nurzanców, czy rośliny pływające.
Niewiem czy w 100 będą szczęsliwe. Fakt. Piękne rybki to są. Ale niewiem czy 100 l. wystarczy chociażby na parkę. Dlaczego akurat 4? Może być równie dobrze para. Ale to tylko moje zdanie.....