Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsza styczność z filtrem  (Przeczytany 1931 razy)
MenschFeind
Nowy
*

...najlepiej ukryć liść w tym lesie...

« : Styczeń 21, 2007, 13:22:11 »

Zakupiłem do swojego pierwszego akwarium (112l) filtr UNIFILTER 750 UV firmy auael. Mam pytanie.... do ktorego momentu można zanurzyć filtr i gdzie najlepiej go umocować?
Ile wody powinno być w akwarium? Czy ma być do końca zalane?
tutaj zdjęcie filtra
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2007, 13:31:56 »

cały Tongue

[45] [15] [4]
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2007, 17:00:09 »

przynajmniej do "B" jak nie jeszcze glebiej. W zasadzie mozesz robic, jak ci pasuje, tylko jak wylot wystaje wysoko nad powierzchnie to straszny plusk wody w akwa.
Gdzies czytalem ze  dolna czesc - czyli zasysanie wody - powinno byc przyn. 7 cm ponad dnem.

PS napisz cos o tych diodach UV bo tu na forum juz sie zastanawialismy czy one cos daja czy to tylko bajer... Huh

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2007, 17:14:36 »

Filtr aby działał po poprawnie i nie uległ zepsuciu, musi być zanurzony tak, aby mechanizm (wirnik) był cały zalany. W zaleności od modelu i upodobań/potrzeb wylot może być pod wodą lub nad wodą. Moj AquaSzut może swobodnie pracować z wylotem nad wodą - czyli w tym wypadku linia wody przebiega między wodą a regulacją przepływu i jest OK.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2007, 17:51:24 »

o diodach w tym filtrze już było coś na tym forum. to tylko bajer bo one świecą na fioletowo ale nie emitują uv-c tak więc nic nie zabiją.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2007, 07:47:52 »

to tylko bajer bo one świecą na fioletowo ale nie emitują uv-c tak więc nic nie zabiją.
Czyli dają UV-A lub UV-B - takie jak na dyskotekach Grin. IMHO nie sądzę coby komuś udało się skonstruować diodę UV-C

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2007, 19:03:29 »

nie jest to do końca prawda diody emitują UV-C ale jak sami zauważykiście jest to taczej bajer niż coś pożytecznego
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: