Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Jak leczyc ospe rybia pomocy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak leczyc ospe rybia pomocy  (Przeczytany 2847 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 03, 2004, 08:41:15 »

zauwazylem ze na jednej rybce tzn. Neon Inesa wyskoczyly 3 biale kropeczki wielkosci główki od szpilki domyslam sie ze to ospa ale jak ja leczyc co mam zrobic Mam preparat MFC ale niewiem czy sie nadaje. objawy zauwazyjem tylko na tej rybce mam jeszcze kilkanasci innych ale tamte sa zdrowe zadnych kropek nic z tych rzeczy. pomozcie mi czy mam leczyc co robic
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2004, 10:21:37 »

Właśnie niedawno wyleczyłem ospę, a teraz nie wiem czy nie nastapiła nawrót choroby, ale w każdym razie mam doświadczenie w jej leczeniu.
Należy:
-podnieść temp do 28 C,
-zwiększyć napowietrzanie,
-zgasić światło na czas leczenia,
-ograniczyc jedzenie,
a leczyć można costapurem SERY - kuracja trwa 5 dni lub ichtiosanem.
Obydwa leki bardzo skuteczne, ja stosowałem ten pierwszy wzmacniając skuteczność przez dodanie eskurapu.
Po 5 dniach plamki zeszły, po zakończeniu kuracji po tygodniu należy podać kolejną dawkę leku, aby nie nastąpił nawrót choroby, a ja tego niestety nie zrobiłem.
Pozdrawiam
Leon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2004, 15:19:15 »

Ja nie raz miałem tą chorobę, więc polecam Ci ICHTIOSAN jest to skuteczny środek do zwalczania tej choroby. Zastosuj sie do zaleceń Pawła a napewno rybki wyzdrowieją. Smiley

Poza czernią międzygwiezdnej pustki leży domena chaosu
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2004, 23:44:48 »

wielkewi dzieki POZDRAWIAM
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: