|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 13, 2006, 11:54:06 » |
|
czesc, jestem nowy i mam akwa po 20 latach przerwy od kilku dni.
Akwa stoi w pokoju corki, wiec prosilem o jak najcichszy filtr. Najpierw polecono mi jakis filtr AquaSzut. Modelu juz nie pamietam (140 zl w sklepie) . W tym filtrze bylo zrobione wszystko najtanszym kosztem i wrecz zaprogramowane na przecieki. filtr ciekl jak sito i dzwonil na caly dom. Woda z deszczownicy leciala jak krew z nosa. Pojechalem odrazu z reklamacja i po dlugich dyskusjach zamienilem na FLUVAL 205. (300 zl w tym sklepie / w innych nawet 340 / na allegro widzialem za 204,- !!!) Jestem zakochany w tym fluvalu. Cicho mruczy, tak ze corka moze spac, kiedy on dziala. Woda leci jak z kranu. na dzien wyciagam wytrysk troche wyzej, aby mieszal wode z powietrzem, wtedy slachac lekkie pluskanie. Na noc wsadzam wytrysk pod powierzchnie wody / totalna cisza; i redukuje troche przeplyw.
Filtr jest pod kazdym wzgledem SUPERB!!! masywny, szczelny, weze sa z dobrego plastiku i jest niemozliwe aby je zcisnac. Filtr ma genialne patenty na startowanie i zamykanie obiegu podczas odlaczania filtra. Ma miejsce na teor. 6 mediow, poza wielka gabka, ktora sluzy jako prefilter.
Jedyne co moze byc troche negatywne, to to, ze w standartowej pokrywie od mojego akwarium musialem wyciac troche plastiku, bo weze sa b. grube i pokrywa sie nie zamyka. Filtr nie posiada tez deszczownicy, tylko taki kaczy dziobek jako wytrysk. Deszczownice mozna kupic extra. Gruby prospekt jest w wielu jezykach ale nie w polskim, jest tez DVD, ale nie ogladalem. Jesli ktos potrzebuje informacji jakie media sa w tym prospekcie proponowane, czy cos, chetnie pomoge.
W filtrze odrazu sa 2 media z weglem i 2 z ceramicznymi rurkami jako bio-filtr. Polecane jest do nowych (lub przerybionych) akwariow dokupic "Ammonium-remover" czyli medium do filtrowania amoniaku (chyba). Ja osobiscie polecalbym tez tzw. Polishing-Pad, czyli bardzo drobna gabke, ktora sie wsadza do jednej z szufladek. Ona filtruje mechanicznie najdrobniejsze syfy i ma robic krysztalowo-czysta wode. Tego nie moge nigdzie dostac i wsadzilem do 1. (najdolniejszej) szufladki wate. Napisane jest tez, ze z weglem tzeba b. uwazac, jak sie ma rosliny, bo on zabiera im pokarm. Ale to chyba kazdy na tym forum wie.
Mam chwile czasu to jeszcze o tym Fluvalu popisze, bo widzialem w innych watkach, ze tak dokladnie malo kto wie np. jak sie taki filtr czysci a wyczytalem pare rzeczy, na ktore ciezko wpasc, jak sie dokladnie nie poczyta: (moze sie komus przyda)
1. Jak sie otwiera ten filtr, trzeba wylac wode do jakiegos wiaderka i tylko w tej wodzie wolno plukac media bio-filtra (BioMax). 2. Bio-Filtr trzeba miec zawsze przyn 2. warstwy i wymieniac co ok. rok - ALE zawsze tylko jedna warstwe a drugia (stara) zostawic z powodu kultur bakrerii i wymieniac jakos tak na przemian. 3. Amonium-remover i wegiel, jak i Zeo-Carb (mieszanka jednego i drugiego) po ok. miesiacu sa zuzyte i trzeba wymienic
jak sie podlacza filtr na nowo, to bez wody. Otwiera sie wszystkie zawory i filtr sie sam zasysa i wypuszca powietrze
czarna wajcha jest od redukcji przeplywu i nie wolno nigdy podczas pracy filtra tej wajchy podnosic do gory powyzej polowy - tzn nie wolno redukowac przeplywu o wiecej niz polowe.
|