Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Dodałam foty--> Poleccie jakieś roślinki do akwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodałam foty--> Poleccie jakieś roślinki do akwa  (Przeczytany 3961 razy)
żałobniczka
Stały użytkownik

« : Grudzień 10, 2006, 20:26:05 »

Co prawda troche jest o tym w wątku : dodać?Odjąć ale z powodu przepełnienia odpowiedzi bo jest ich 50 pare postanowiłam moje pytanie umieścić w nowym wątku.
Litraż 54 L dł.60cm wys.35. szer.30- panoramiczne szer. nierególarna
Jaka do nich obsada czy moge coś zostawić :
obsada :
-2 mieczyki hellera
-2 prętniki karłowate

co prawda mieczyki chyba będe musiała wywalić bo pielęgnice raczej mają od miękkiej do średniotwardej wody a mieczyki lubią wode twardą. Albo mi się coś pomieszało Tongue I jescze jedno pytanko czy lepiej dokupić jeszcze pare ozdób takie które obecnie mam to : korzeń długość ok.14 cm z dziurą, kokos. Pielęgnice kakadu potrzebują wielu kryjówek z tego względu te pytanie

I czy odpowiednie mam rośliny: 2 amazonki, trawnieczek z mchu jawajskiego, 8-6 moczarek argertyńskich, jednej nieznam ale podejrzewam ludwiga

możecie też jakies wzkazówki podżucić dotyczące pielęgniczki kakadu
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2006, 20:22:51 wysłane przez żałobniczka » Zapisane

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2006, 20:54:03 »

Co do tycvh ozdób i roślin to by się przydała fotka żeby ocenieć a co do obsady  rybnej to jak najbardziej mieczyki są na pozycji outowej. One powinny bys w większym akwarium poniewaz lubią duże przestrzenie do pływa nia gdyz są bardzo szybkie i rosna duże. A co do tych prętników to one sa jka najbardziej wskazane. to ladne i spokojne rybki.

Chillout...
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2006, 21:25:05 »

to na 87 % mieczyki wylecą wiem że są zaduże rosną skurczybyki ciągle Tongue ale nie wiem czy przyjmną. A fotoczka będzie może jutro odrazu mi powiecie czym jest roślinka wokół korzenia Cheesy a co do spokojności prętników bym się niezgodziła chodźby w moim przypadku samiec gania samice po całym akwa niewiem o co mu chodzi  Smiley

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2006, 00:11:12 »

Z pewnością parka kakadu z para prętników będzie sie dobrze czuła bo co najważniejsze nie będzie za gęsto od ryb.Kryjówkę obiorą sobie same bo lubią i groty i gęstwiny roślin.Przy takiej obsadzie na 99% gwarantowane tarło i pływająca mamusia otoczona stadkiem dzieci, oczywiście po pewnym czasie.Kakadu potrafią nieraz "olać" zrobioną dla nich grotę i wytrzeć się np.między dwoma liściami jakiejś żabienicy lub innej o w miarę szerokich liściach rośliny.Co do grot itp. to uwielbiają groty gdzie otwór wejściowy jest bardzo mały taki że samiec składa płetwy by wejść do środka.Tak około 3cm średnicy.Samica czuje się po prostu bezpiecznie bo jak ona akurat się mieści to oznacza dla niej łatwą obronę przed większym wrogiem.Kiedyś gdy chciałem uzyskać ikrę w wiekszych ilościach w dwóch końcach akwarium postawiłem dwie doniczki otwartą stroną do dołu a w dnie zrobiłem taki właśnie niewielki otwór.Dwa dni pózniej każda samica opiekowała sie ikra w swojej doniczce a ojciec prawie nieustannie kursował między obydwoma grotami.Uważam ze przy tak małej obsadzie będa się czuły rewelacyjnie a to oznacza że sie wytrą gdziekolwiek bo do tego będą dążyły gdy dobrze i bezpiecznie się czują.Najbardziej nietypowe miejsce złożenia jaj jakie widziałem to ikra złożona na muszli sporej ampularii.Fajnie to wyglądało jak ślimak łaził po akwarium a matka strasznie zdenerwowana pływała za "chodzącym kamieniem".Proponowałbym karmic w miare jak się da żywym pokarmem jak wodzienie czy ochotka.Płatki czy granulaty nie bardzo jedzą i chudną często niemiłosiernie.Jednak trzeba to sprawdzić bo bardzo różnia sie indywidualnie i niektóre bez wiekszych grymasów wcinają pokarmy sztuczne.Poprzez ciągłe rozmnażanie w niewoli rybki te potrafia sie wytrzeć i dochowac potomstwa nawet w wodzie twardej jednak woda powiedzmy: Średnio twarda(miękka szczególnie) bardziej im odpowiada.U mnie to było około dziesięciu do piętnastu stopni twardości ogólnej.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2006, 06:45:46 »

Samiec gania samicę bo zachęca ja do tarła. Jeśli masz jakies rosliny pierzaste albo pływajace to powinien zrobić gniazdo. Co prawda mój samiec nauczył się budowy dopiero przy ok 4 tarle, ale tarły sie co tydzień. To jest spokojna rybka. Jednakże samiec zaciekle broni gniazda z ikrą i narybkiem. W nosie ma wtedy wielkość przeciwnika.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2006, 12:24:42 »

dzięki wam za wantastyczne porady  Grin Raczej chyba niebęde miała akwa  z 2 pielęgnicami kakadu i 2 prętnikami jeszcze 3 kiryski powiecmy no. panda w wiekszych ilościach się boje że będa zabardzo przeszkadzać w tarle. Po 14 dam fotke akwa i powiecie mi czy może być taka mała ilośc krójwek i napiszcie jakie jeszcze roślinki włożyć 1-2 żeby miały gdzie pływać  Wink Chociaż niewiem czy te 3 kiryski niewymienić na stadko neonkow innesa z 8 szt. albo nic niedodam :Pa jeszcze jedno moja moczarka argentyńska rośnie w nieobrażalnym tępie dzisiaj jej jakieś 5 cm przybyło o co w tym chodzi ? MOge ją podzielić na pół tak facio  z oolog mi radził Cheesy

Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2006, 14:53:54 »

a co z ta foteczka?? Cheesy

Chillout...
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2006, 16:43:40 »

proboje zrobic chwileczke badzcie cierpliwi

DOPISKA:

Mam foteczki jest ich pare zdjęcia niezbyt piękne bo  do cyfrówk niemam ładowarki ale nawet wyszły:

sors że wkleiłam na bloga ale nieumiem wstawaić obrazków (w sumie to zapomniałam) niechciało mi się szukać po necie i pewnie coś o tym na stronce jest Cheesy

Stonka do fotek : http://gugugugu.blog.onet.pl/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2006, 21:40:14 wysłane przez żałobniczka » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2006, 21:01:06 »

nawet ładne, ma swój urok, ale ja bym dodał ajkieś moczarki lub kabomby i troche oświetlenie zwiększył, ale to tylko moje zdanie  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2006, 21:08:08 »

kuba sprawdze te kabomby slyszalam ze to ladne roślinki. wiec moge miec pielegnice kakadu  ? Grin  A czy one sa latwe z sklepach oologicznych czy mozna np. w sklepie je zamowic? Duzo wiem o nich  jestem juz przygotowana na ich zakup. tylko pytanie czy beda w sklepie? ale by byla kicha...  Tongue

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2006, 21:41:07 »

Moczarke tniesz gdzie chcesz i wsadzasz odcięta część w podłoże. Będą obie dalej rosły. Minus moczarki to fakt nieukorzeniania się. Mnie to w końcu wkurzyło na maxa i pociągnęło za sobą dwa postanowienia. Po pierwsze kupic wreszcie pensetę anatomiczna o dł 30 cm i nożyczki anatomiczne równie długie bo mnie szlag trafia przy sadzeniu...
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 11, 2006, 21:45:07 »

inaczej sie nieukorzeni ? oj chyba zrobie jak ty

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 11, 2006, 22:00:08 »

Ona się wcale nie ukorzenia - tak poprostu ma. Mnie to denerwowało bo mam sporo roslin. jak ja przycinałam i sadziłam "paluchami" to zawsze obok kolejna wypływała. I tak w kółko. Wyglądało to tak, że zaczynając od wsadzenia jednej roslinki gmerałam w zbiorniku pół godziny i mnie krew zalewała. moczarki juz nie mam i juz raczej nigdy nie będe miała roslin, które się nie ukorzeniają.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2006, 22:06:23 »

mi tez ostatnio jedna wyplynela ale ja gleboko wsadzilam Grin;D;D

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: