Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy odpowiednie rybki??  (Przeczytany 2404 razy)
ppaw
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2006, 16:12:48 »

mam akwarium o pojemności 112 l i chce sie zapytac czy moga być takie rybki: 10 mieczyków
3glonojady
4 skalary( juz 3 mi zdechly)
4molinezje bombelkowe
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2006, 13:40:49 wysłane przez ppaw » Zapisane
darks86
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2006, 16:20:22 »

Skalary to nieco inny przedział temperatury niż mieczyki, ale może by uszło. Molinezje balonowe chyba miałeś na myśli, bo o bąbelkowych nigdy w życiu nie słyszałem. 10 mieczyków to sporo, biorąc pod uwagę jak się potrafią rozrosnąć. To ryby szybko pływające, więc tak liczna ich grupa może skalarom przeszkadzać. Skoro już 3 Ci zdechły, to znaczy, że masz coś "nie teges" z wodą. Najprawdopodobniej - twarda i zimna (klasyczne warunki w Polsce...).
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2006, 17:48:23 »

Skalarów w 112 litrowym akwarium nie wolno trzymać, gdyż akwarium to jest dla nich za niskie. 10 mieczyków to zdecydowanie za dużo. Mieczyki dorastają do 10 cm więc w taki akwarium proponowałbym 3-4 sztuki. Jak napisał mój poprzednik powodem śmierci skalarów mogła być zła jakość wody. Napisz coś więcej o jej parametrach (twardość, pH, temperatura).
Innym powodem mogły być mieczyki, gdyż są to bardzo żywe rybki i do tego w Twoim przypadku w dość licznym stadku, a skalary nie lubią takiego towarzystwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2006, 17:51:48 wysłane przez swoje2 » Zapisane
ppaw
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2006, 18:09:41 »

ale na paczatku kupilem 2 skalary i one trzymaja sie jakos... , jedzą niegdzie sie nie chowaja a tamte jak kupilem to mi padly po tygodniu , temperature mam 27stopni a twardosci i ph nie mierzylem ale mam zamiar kupic te papierki do pomiaru jakości. tylo nie wiem co z tymi skalarami, w sumie mieczyk tez mi jeden zdechl -dzis go wyciagnołem

a ite rybki mam juz z miecha i nic im sie nie dzieje...(te 2 czrne skalary które kupiłem jako pierwsze)...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2006, 21:21:19 wysłane przez lukas » Zapisane
Adek 15
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2006, 19:25:35 »

Skalarów w 112 litrowym akwarium nie wolno trzymać, gdyż akwarium to jest dla nich za niskie
najczesciej aqwa112 litrów sa dlugie i niezbyt szerokie powiedz jakie wymiary ma te aqwa a potem ci ktos napewno odpisze czy mozesz trzymac w tym aqwa skalary
co do mieczyków to najlepiej jakis haremik 1 samiec 2 samice tez wedlug mnie przydalły by sie kiriski na dno ale jak juz to stadko 4-7 sztuk papa

elo ja tez chcialem skalary trzymac jak zakladalem aqwa niewiedziałem jeszcze za duzo o aqwarystyce  w baniaku 50 l

mysle podobnie jak poprzednik skalary to zły pomysl zbadaj koniecznie ph
a przy podmianie wody dodawaj jakies preparaty typu mfc tropical

PROSZĘ NIE PISAĆ POSTA POD POSTEM TYLKO UŻYWAĆ OPCJI ZMIEŃ - następnym razem będzie ostrzeżenie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2006, 21:20:14 wysłane przez lukas » Zapisane

Aqwa 50 l
molinezje,danio,kiryski,zbrojnik,neonki,gupiki
gg 9512656
ppaw
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2006, 20:03:03 »

wymiary akwa to 40wysokośc i 35 glebokość w maksymalnym punkcie bo przednia szyba jest w postaci pólkola...

a do oczyszczania mam już 3 glonokady i 3 ślimaki

to nie wystarczy żeby woda odstala 48godz?
a jak można pozbyć sie rybek które są chore?

PROSZĘ NIE PISAĆ POSTA POD POSTEM TYLKO UŻYWAĆ OPCJI ZMIEŃ - następnym razem będzie ostrzeżenie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2006, 21:20:31 wysłane przez lukas » Zapisane
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2006, 20:11:05 »

glonojady!!! Grin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2006, 20:23:13 wysłane przez MALY05 » Zapisane

[45] [15] [4]
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 04, 2006, 09:23:15 »

wymiary akwa to 40wysokośc i 35 glebokość w maksymalnym punkcie bo przednia szyba jest w postaci pólkola...

Za małe na skalary. Nawet na 2. Te rybki szybko rosną i za kilka miesięcy będą się już o siebie obijały przy mijankach.

a do oczyszczania mam już 3 glonokady i 3 ślimaki

Lepiej otoski - nie rosną takie duże jak "glonojady" a są bardziej żarłoczne jeśli chodzi o glony. "Glonojady" tylko za młodu jedzą glony a potem to nawet w ich stronę nie popatrzą. Wolą zwykłe rybie żarcie albo gotowaną marchewkę. A swoją drogą jakie to glonojady?

to nie wystarczy żeby woda odstala 48godz?

Wystarczy, a środek do usuwania metali ciężkich i innych chemicznych zanieczyszczeń z surowej wody kranowej nazywa się Esklarin Tropical'a. MFC to środek bakteriobójczy i wody nie uzdatni.

a jak można pozbyć sie rybek które są chore?

Rybek, które są chore się nie pozbywa tylko leczy. Np środkiem wspomnianym wyżej: MFC.

Pozdrawiam,
Emi

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Gordon
Zainteresowany
**

I&I... only one truth

« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2006, 20:47:24 »

ej to skalary musza miec naprawde takie ogromne akwaria>?.. jkkaby miec tylko parke np w wysokosci tych 40 cm. to bardzo im to na zle wyjdzie??

Chillout...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: