Chciałbym się dowiedzieć czego to jest efektam. Akwarium ma 2 tygodnie 160l. Moze opisze cały jego skład.
Na samym dnie umieszczony jest torf z kokosa(warstwa ok 2 cm) na to żwir ok 5 cm.Sama powierzchnia żwiru posypana grysem dekoracyjnym czarnym. Kilka piaskowców , kilka granitów(chyba to sa granity, czarne skałki), rożliny rożne średnia ilość. Oświetlenie day light 2x30W filtr Aquela 3 ten największy 700l na godzinę. Cały żwir został wygotowany, oprucz grysu. Grys został wypłukany, moze nie za dokładnie , ale został tak w miarę. Filtr jest włączony non-stop. Po wlaniu wody , jak to zawsze bywa przez pierwsze 2 dni lekke mleczko. Następnie przez 3-4 dni woda kryształ. Teraz woda ma kolor lekko białawy( mętna) leciutke mleczko , ale nie tak mocne jak zaraz po wlaniu wody. Na dodatek patrząc z boku akwarium woda wydaje się być białawo , żółtawa. Nie jestem za chamią w akwarium i nic nie dolewałem. Przepraszam na początku czyli w 3 dniu po posadzeniu roślin dałem nawóz w tabletkach pod kazdą roślinkę pół tabletki , i wlałem niewielką ilość Fe ( odrzywki żelazowej) Tropicala.
Wcześniej również posiadałem akwarium 180 l jednak nie miałem takich zagadek z wodą.
Teraz po raz pierwszy zastosowałem ten podkład z kokosa. Podobno dobra rzecz, roślinki ładnie mają rosnąć w szczególności Żabienice.
Jak myślicie wyklaruje się ?? Czy działać??
Acha mam juz kilka rybek i mają się dobrze jak narazie.
Więc chyba jezeli chodzi o skład wody to jest luzik. Jutro bede miał wyniki z laboratorium bo mam rodziców chemików

wiec opisze wam co i jak z wodą. Poradzcie coś , bo ja nie wiem co robić . Jak narazie czekam i obserwuję , nic nie wlewam. Jednak od kilku dni woda bez zmian, taka jak opisałem powyżej.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Trzymajcie się .