Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda lekko "mleczna" i żółtawa zarazem ;)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda lekko "mleczna" i żółtawa zarazem ;)  (Przeczytany 3648 razy)
Cortino
Nowy
*

« : Marzec 05, 2004, 00:19:18 »

Chciałbym się dowiedzieć czego to jest efektam. Akwarium ma 2 tygodnie 160l.  Moze opisze cały jego skład.
Na samym dnie umieszczony jest torf z kokosa(warstwa ok 2 cm) na to żwir ok 5 cm.Sama powierzchnia żwiru posypana grysem dekoracyjnym czarnym.  Kilka piaskowców , kilka granitów(chyba to sa granity, czarne skałki), rożliny rożne średnia ilość. Oświetlenie day light 2x30W filtr Aquela 3 ten największy 700l na godzinę. Cały żwir został wygotowany, oprucz grysu. Grys został wypłukany, moze nie za dokładnie , ale został tak w miarę. Filtr jest włączony non-stop. Po wlaniu wody , jak to zawsze bywa przez pierwsze 2 dni lekke mleczko. Następnie przez 3-4 dni woda kryształ. Teraz woda ma kolor lekko białawy( mętna) leciutke mleczko , ale nie tak mocne jak zaraz po wlaniu wody. Na dodatek patrząc z boku akwarium woda wydaje się być białawo , żółtawa. Nie jestem za chamią w akwarium i nic nie dolewałem. Przepraszam na początku czyli w 3 dniu po posadzeniu roślin dałem nawóz w tabletkach pod kazdą roślinkę pół tabletki , i wlałem niewielką ilość Fe ( odrzywki żelazowej) Tropicala.
Wcześniej również posiadałem akwarium 180 l jednak nie miałem takich zagadek z wodą.
Teraz po raz pierwszy zastosowałem ten podkład z kokosa. Podobno dobra rzecz, roślinki ładnie mają rosnąć w szczególności Żabienice.
Jak myślicie wyklaruje się ?? Czy  działać??
Acha mam juz kilka rybek i mają się dobrze jak narazie.
Więc chyba jezeli chodzi o skład wody to jest luzik. Jutro bede miał wyniki z laboratorium bo mam rodziców chemików Cheesy wiec opisze wam co i jak z wodą. Poradzcie coś , bo ja nie wiem co robić . Jak narazie czekam i obserwuję , nic nie wlewam. Jednak od kilku dni woda bez zmian, taka jak opisałem powyżej.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. Trzymajcie się .

GG 2699389
Cortino
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2004, 00:29:39 »

W sumie po wnikliwej obserwacji Wink stwierdzam , ze ten kolor żółty o którym pisałem wczesniej jest taki żółtawo- zielony. Jednak jest to taki lekki obłoczek. Akwarium ma 1 m długości i widać koniec Smiley

GG 2699389
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2004, 23:35:44 »

Pierwszy raz słyszę o torfie z kokosa... chyba nie z jego miąższu ?
Bo jeśli tak to nie widzę za bardzo innego powodu takiego koloru wody.

Może pomoże filtracja przez węgiel aktywowany...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Cortino
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2004, 11:07:12 »

Nie z jego miąszu. To wydgląa jak brązowa ziemia. Stosowany jest również w terariach. I wydaje mi się ze taki kolor wody to jego sprawka.

GG 2699389
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2004, 22:53:56 »

Pewnei to pierwotniaczki, poczekaj jeszcze pare dni a znikną.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2004, 01:06:01 »

co to jest torf z kokosa. Torf to co innego i kokos to co innego. Może masz na myśli włukninę kokosową? Ona barwi wodę na lekko żółty kolor. Mleczne zabarwienie to z pewnością pierwotniaki.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: