Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium - pytania  (Przeczytany 3061 razy)
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« : Grudzień 26, 2003, 16:47:02 »

Witam  Cheesy

Jestem początkującym akwarystą-obecnie mam mikroskopijny zbiornik(25l).Po długich miesiącach rozmyślań ( i oszczędzania hehe) postanowiłem w końcu założyć akwarium 100x40x45 (180l) i mam pytanie odnośnie filtra. Rozważam zakup filtra kubełkowego EHEIMA 2213++ (3litry na wkłady, 440l/h). Czy ktoś z Was posiada taki filtr lub inny model z serii CLASSIC? Jeżeli tak to jak się sprawują, czy ciekną, jak z filtracją i czyszczeniem? Zamierzam chodować w nim skalary(4-5 sztuk), neony czerwone(20-25sztuk) i kiryski(5-6) i jakiegoś glonojada(pewnie ancistrusa). W przyszłości (jak będzie mnie stać  Cheesy ) to może paletki ale przy takim zbiorniku to chyba najwyżej 5 sztuk.

Za wszystkie rady zgóry dziękuję.Pozdrawiam.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2003, 19:23:21 »

Jezeli moge zaproponowac to wybralbym Fluvala 304MSF. Kosztuje troche mniej, pojemnosc cos chyba ok. 6 l, przeplyw 1000 l/h.
Kazdy krzyczy eheim, ale fluvale tez sa dobre.

pozdrawiam
asmi
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 26, 2003, 21:34:05 »

nie będę krzyczał.
podam tylko moje spostrzeżenia do fluvala 304msf.
cichy, wydajny, 1000l/h. wkłady czyszczę co kilka miesięcy, gąbki raz na miesiąc.
Trochę upiedliwe jest uruchamianie po czyszczeniu, potrafi sięzapowietrzyć. Ale generalnie ocena za całość pozytywna.

gg:1384140
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2003, 13:46:53 »

Byłem w kilku sklepach akwarystycznych i podobnie jak na kilku stronach internetowych jest wiele negatywnych opini na temat Fluvala (jest dużo zwrotów a towar leży w hurtowniach) - potwierdza się mała wytrzymałość ośki( dużo osób złamało ją podczas czyszczenia). Oczywiście jeżeli u kogoś się sprawuje dobrze to nie ma powodu do nazekań Cheesy .Przepływ 1000l/h to strasznie dużo jak na 180l baniak. Ale dzięki za opinię.Pozdrawiam Cheesy

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2003, 16:00:58 »

nie wiem czy to źle (nie widze żadnych złych obiawów), ale u mnie jest w sumie filtracja na poziomie 1600l/h. Z tym że wylot fluvala jest ustawiony na wzdłuż tła z tendencją na nie, a wylot wewnętrznego shuta skierowany jest bezpośrednio na tło. I dośc wysoko. Nie zauważyłem żadnych wirów :wink: , ani porywanych ryb. W zasadzie woda jest kryształ i ryby wyglądają, jak by w powietrzu się unosiły.

gg:1384140
Melkar
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2004, 10:11:04 »

jeśli chodzi o przepływ to zdaje sie że Eheim podaje wartośc dla filtra z wypełnieniem, inne firmy pustych. Wydaję się to prawdopodobne - inaczej trzeb by uznac że Eheim ma bardzo słabe filtry w porównaniu do konkurencji, a tak chyba nie jest.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2004, 15:55:22 »

Sory ale bez przesady, temat jest z grudnia  :shock: .

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2004, 17:35:07 »

hehe...nieaktualny od 2,5 miecha  Cheesy
Tomlsv możesz go nawet skasować  :wink:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: