Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « przerabiam akwarium ogólne na holenderskie !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: przerabiam akwarium ogólne na holenderskie !  (Przeczytany 1716 razy)
betonar
Nowy
*

« : Październik 15, 2006, 23:44:08 »

Hay ! Ze zbiornika (500 litrów) usunąłem ponad setkę rybek,a zostawilem około dwudziestu. Chciałbym zrobić z tego akwarium bujny ogród z zaroślami i kwiatami tzw. akwarium holenderskie. Jeżeli Ktoś przerabiał takie zagadnienie to proszę o jakąś sugestie np.: łatwe roślinki i ile oraz gdzie warto kupować (mieszkam w Rybniku)?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2006, 09:32:00 »

Hehe... ciekawe zagadnienie...

Najpierw poczytaj: www.holenderskie.pl

Jak już będziesz znał prawie na pamięć wszystkie artykuły stamtąd, zapoznasz się z bazą roślin i ich wymaganiami oraz podstawowymi informacjami zakładania holendra to wszystko wyda Ci się łatwiejsze a my pomożemy Ci w miarę możliwości (o ile pytanie będzie bardziej precyzyjne bo przecież nikt Ci tu całego portalu nie będzie przepisywał).
Co do kupna roślinek: najlepiej kupić od ludzi stąd rośliny z przycinki (patrz dział: giełda), na allegro można kupić czasem też takie zestawiki za całkiem przystępne ceny. Te które tu są sprzedawane w większości są łatwe w uprawie i są to podstawowe rośliny do holendrów. Jak masz za dużo kasy to możesz kupować wszystkie w sklepie ale z mojego doświadczenia wiem, że to się nie opłaca i czasem sprzedawcy starają się sprzedawać coś co się nie nadaje pod wodę - jako świetną roślinkę do holendra (patrz wątek: czarna lista roślin).

Pozdrawiam i życzę sukcesów Smiley
Emi

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
betonar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2006, 20:06:16 »

Dziękuje za adres portalu o holendrach. To zajmie mi kawałek czasu. Oferty roślin na allegro są atrakcyjne cenowo, sprawdzę jeszcze jak to wygląda na giełdzie w Krakowie.                                                           Pozdrawiam, narazie.
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2006, 13:31:19 »

Do takiego akwa to tylk gielda -duuuuzo taniej a i tak zostawisz fortune Cheesy Ja za 50PLN zalesilem zbiornik 200L. Powinienes raczej spokojnie podejsc do sprawy i nie starac sie zasadzic calego akwa - rosliny podrosna i wtedy bedzie LAS Cheesy Ja ostatnio kazdemu polecam  kupienie zestawu CO2. Naprawde daje kopa roslinkom Smiley CO2 to podstawa fotosyntezy.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2006, 20:41:15 »

betonar na gieldzie w kraku to sobie kupisz roslin no ale sam sie przekonalem ze nie warto bo pochodza z upraw szklarnianych i dlugo sie mecza za nim sie przyjmna lepie odziwedz allegro sam tam nakupilem mnostwo roslin i mi wszytkie rosna ale naprawde ich zaleto jest to ze sa z upraw akwarystycznych
ps pochodze z Rybnika jest tam spoko sklep zoologiczny nawet maja sprzedaz przez internet ceny przystepne
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2006, 18:01:38 »

jest tylko male ale Smiley TURYSTA - faceci sa na tyle uczciwi (przynajmniej wobec mnie byli), mowia otwarcie o tym ktore rosliny sa z upraw emersyjnych a ktore z submersyjnych. Mnie zgnily tylko czerwone rosliny - ale wiem, ze mam zbyt slabe oswietlenie. Fakt - roslinki staly zupelnie przez kilka dni, ale nic nie zmarnialo Smiley nie kupilem tych z paludariow - moze dlatego.
przempo1
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2006, 00:00:00 »

jakie masz wysokie? Jeżeli więcej jak 50cm to bym odradzał, chyba,że masz oświetlenie HQI   
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: