No i te piec dyskow w 90 litrach.
Przepraszam moze zle ujelam rozmiar akwarium ma ono 90 cm czy to stanowczo zamalo jak na 5 dyskow a jezeli tak to o jakich rozm. powinnam posiadac zbiornik?
niezbyt rozumiem ale nie chcesz powiedzieć że wymieniasz całą wodę w akwarium na 1/4 kranówki i 3/4 destylowanej?
NO2 w akwarium powinno wynosić zero lub max 0,1 , a nie 0,3 mg/l- to stanowczo za dużo choć dobry filtr może sobie z tym poradzić. w naturze wartość NO2- mieści się w 0,001 - 0,05.
ten pył to może jakiś syf z filtra , nie wiem jak on wygląda i nie wiem jak wygląda ten pył, nie mogę ci na ślepo pomóc.
Witam!
wymieniam tylko zwasze 1/4 wody w zbiorniku dolewalam kranowki efekt byl dobry ale wszystko po jednym dniu wracalo do stanu poprzedniego wiec teraz odstawiam wode i jest tak samo czyli po jednym dniu ph spada przerazajaco nisko czyli ponizej 5.0 test zabarwia sie na zolto,
przepraszam ze zawracam ci glowe i nieuzywam fachowego jezyka

przeciez nie kazdy kto ma akwarium zna sie na wszystkim martwie sie o te rybki juz sa pokaznych rozmiarow i szkoda byloby je stracic
a w moim zologicznytm mowia po japonsku wiec malo co ich rozumiem a poreszta tu sie niezadawa nikomu zbednych pytan wiec wybacz moja niewiedze wszystko co wiem to z internetu ,to moje pierwsze ryby nie mialam pojecia ze jest tyle problemow z woda kupilam filtr Totto tak jak juz pisalam (ponoc taki dobry jak i drogi)i zapewne moze i masz racje ze ten pyl pochodzi od niego poniewaz wszystko zaczelo sie od zalozenia tego zbiorniczka i zakupu filtra co pylu jest zoltawy osadra sie na dnie jest wszechobecny pomyslalam ze to z tej ceramiki w ktora jest w srodku dzis zmienilam mu wklady nie wyszystkie oczywiscie byc moze wkoncu wylapie ten pyl .Jezeli chodzi o NO2 to taki wynik wychodzi z testu i mniejszych nie ma czyli zabarwia sie na zolto wiec myslalam ze jest OK ! ale skoro piszesz ze nie to zastanawiam sie czym ja mam teraz robic pomiary by sie czegokolwiek dowiedziec (obecnie uzywam testow TETRA)?
to narazie tyle zrobie jeszcze reszte pomiarow i znow napisze wtedy moze bedziesz mi mogl pomoc .
Pozdrawiam!!!!