Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda i bialy osad  (Przeczytany 5461 razy)
Sayana
Nowy
*

« : Październik 29, 2006, 12:58:52 »

Mam pytania moze blache ale dla mnie bardzo istotne, chodzi o biale drobinki drobinki ktore plywaja w moim akwarium i o ciagle obnizajace sie PH ktore spada ponizej 5.0 moje akwarium to zbiornik 90 l trzymam tam 5 Dyscusow filtr produkcji japonskiej Totto  pompa  duza czyli najwieksza jaka byla na polce z pompkami i grzalki  dopasowane do wielkosci zbiornika w srodku   sa tylko ryby i korzen ktory zapewne tak obniza ph ale ryby go lubia  bo zawsze tam sie chowaja,
 jeszcze jeden problem dlaczego moje dyski chowaja sie jak wlanczam im swiatlo dziwi mnie to poniewaz gdy byly jeszcze w malym zbiorniku bylo wszystko Ok a teraz wogule niewlaczam swiatla bo poprostu one sie boja.
Prosze o pomoc to moje pierwsze akwarium ryby mam juz rok i chcialabym by wkoncu akwarium wygladalo tak jak powinno wygladac bo teraz nie ma czym sie pochwalic. Roll Eyes
Pozdrawiam wszystkich milosnikow akwarystyki.

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2006, 13:24:04 »

te drobinki powinien wyłapywać filtr. pH spada bo pewnie masz dużo azotanów w zbiorniku lub tww spadła w jakiś sposób- dobrze by było gdybyś zmierzył tww/kH i NO3 chociaż.
jeśli wyjmiesz korzeń to nie będą się miały za czym chować  Wink
napisz też jak jest z podmianami i jaką wodę dolewasz.
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2006, 15:25:11 »

Dziekuje za szybka odpowiedz!
 zawsze wymienialam wode roznie raz w tyg. lub na 2 tyg. po trochu czyli 1/4 woda byla kranowa ale teraz juz wode odstawiam i nic to nie pomoglo na pomiary niestety bedzie trzeba poczekac bo w domu obecnie posiadam test No2 ktory wykazuje pomiar 0.3mg/l  czyli OK ! no i PH ktore jest ponizej 5.0 a wymiana wody byla wczoraj i powymianie ph wynosilo6.5 . tak ze jeszce raz prosze o pomoc bo pletwy wkoncu  dyska sie rozpuszcza .
Jeszcze tylko zapytam a co powoduje pyl w wodzie ?
Pozdrawiam!!!!!!

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2006, 17:30:27 »

niezbyt rozumiem ale nie chcesz powiedzieć że wymieniasz całą wodę w akwarium na 1/4 kranówki i 3/4 destylowanej?
NO2 w akwarium powinno wynosić zero lub max 0,1 , a nie 0,3 mg/l- to stanowczo za dużo choć dobry filtr może sobie z tym poradzić. w naturze wartość NO2- mieści się w 0,001 - 0,05.
ten pył to może jakiś syf z filtra , nie wiem jak on wygląda i nie wiem jak wygląda ten pył, nie mogę ci na ślepo pomóc.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 29, 2006, 17:42:42 »

No i te piec dyskow w 90 litrach.

pozdrawiam
asmi
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2006, 03:59:40 »

No i te piec dyskow w 90 litrach.
Przepraszam moze zle ujelam rozmiar akwarium  ma ono 90 cm czy to stanowczo zamalo jak na 5 dyskow a jezeli tak to o jakich rozm. powinnam posiadac zbiornik?

niezbyt rozumiem ale nie chcesz powiedzieć że wymieniasz całą wodę w akwarium na 1/4 kranówki i 3/4 destylowanej?
NO2 w akwarium powinno wynosić zero lub max 0,1 , a nie 0,3 mg/l- to stanowczo za dużo choć dobry filtr może sobie z tym poradzić. w naturze wartość NO2- mieści się w 0,001 - 0,05.
ten pył to może jakiś syf z filtra , nie wiem jak on wygląda i nie wiem jak wygląda ten pył, nie mogę ci na ślepo pomóc.
Witam!
wymieniam tylko zwasze 1/4 wody w zbiorniku dolewalam kranowki efekt byl dobry  ale wszystko po jednym dniu wracalo do stanu poprzedniego wiec teraz odstawiam wode i jest tak samo czyli po jednym dniu ph spada przerazajaco nisko czyli ponizej 5.0 test  zabarwia sie na zolto,
 przepraszam ze zawracam ci glowe i nieuzywam fachowego jezyka Embarrassed przeciez nie kazdy kto ma akwarium zna sie na wszystkim   martwie sie o te rybki  juz sa pokaznych rozmiarow i szkoda byloby je stracic
a w moim zologicznytm mowia po japonsku wiec malo co ich rozumiem a poreszta tu sie niezadawa nikomu zbednych pytan wiec wybacz moja niewiedze wszystko co wiem to z internetu ,to moje pierwsze ryby nie mialam pojecia ze jest tyle problemow z woda kupilam filtr Totto tak jak juz pisalam (ponoc taki dobry jak i drogi)i zapewne moze i masz racje ze ten pyl pochodzi od niego poniewaz wszystko zaczelo sie od zalozenia tego zbiorniczka i zakupu  filtra co pylu jest zoltawy osadra sie na dnie jest wszechobecny pomyslalam ze to z tej ceramiki w ktora jest w srodku dzis zmienilam mu wklady nie wyszystkie oczywiscie byc moze wkoncu wylapie ten pyl .Jezeli chodzi o  NO2 to taki wynik wychodzi z testu i mniejszych nie ma czyli zabarwia sie na zolto wiec myslalam ze jest OK ! ale skoro piszesz ze nie to   zastanawiam sie czym ja mam teraz robic pomiary  by sie czegokolwiek dowiedziec (obecnie uzywam testow TETRA)?
to narazie tyle zrobie jeszcze reszte pomiarow i znow napisze wtedy moze bedziesz mi mogl pomoc .
Pozdrawiam!!!!
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2006, 18:05:46 wysłane przez Sebastian » Zapisane

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2006, 09:29:17 »

po prostu małe niezrozumienie Wink.
kup test na tww i zmierz wodę w kranie. jest możliwe że jeśli masz rośliny w zbiorniku to one szybko pochłaniają węglan wapnia z wody i powodują tzw odwapnienie wody, i wtedy było by alibi i na spadek pH i na obecność pyłu w wodzie. rośliny rozkładają CaCO3 na potrzebny im dwutlenek węgla i wapienny osad. przy większym oświetleniu możesz stosować nawożenie CO2, wtedy pH byłoby stabilniejsze.
akwarium szerokości 90cm może mieć ok. 150l do 180l a więc takie minimum dla dysków jest.
masz akwarium już od roku więc to jest trochę czasu na nabranie doświadczenia. nie powiedziałbym że jesteś początkująca.
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 31, 2006, 03:40:06 »

po prostu małe niezrozumienie Wink.
kup test na tww i zmierz wodę w kranie. jest możliwe że jeśli masz rośliny w zbiorniku to one szybko pochłaniają węglan wapnia z wody i powodują tzw odwapnienie wody, i wtedy było by alibi i na spadek pH i na obecność pyłu w wodzie. rośliny rozkładają CaCO3 na potrzebny im dwutlenek węgla i wapienny osad. przy większym oświetleniu możesz stosować nawożenie CO2, wtedy pH byłoby stabilniejsze.
akwarium szerokości 90cm może mieć ok. 150l do 180l a więc takie minimum dla dysków jest.
masz akwarium już od roku więc to jest trochę czasu na nabranie doświadczenia. nie powiedziałbym że jesteś początkująca.
Dzieki dzieki dzis polece po test tww i zaraz  wszystko sprawdze ,jezeli chodzi o rosliny to ich nie mam ale zobacze co dzis mi wyjdzie moze uda sie cos wkoncu zaradzic.Napisz mi jeszcze czy to normalne ze dyski boja sie swiatla?

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 31, 2006, 09:32:03 »

dyskowce to płochliwe ryby i w przypadku zagrożenia salwują się ucieczką. takim zagrożeniem jest dla nich czasem światło.
aczkolwiek mam w 450 litrach 13 dysków i 268W światła i nie ma popłochu po włączeniu połowy światła. chowa się tylko para składająca ikrę- tylko one też nie  jedzą mi z ręki, ale tak było od początku. nie wiem od czego to zależy, może od ilości osobników w stadzie, może od czystości wody.
jeśli nie masz roślin to kup może jakieś ciemniejsze świetlówki, może nie będą tak się bały. np. jedna serii 830 i jakaś typowo roślinna o świetle różowym tak żeby razem nie dawały silnego białego światła.
rośliny są bardzo pożyteczne w akwarium, czemu z nich zrezygnowałaś?
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2006, 10:08:15 wysłane przez kafarski » Zapisane
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2006, 09:34:25 »

dyskowce to płochliwe ryby i w przypadku zagrożenia salwują się ucieczką. takim zagrożeniem jest dla nich czasem światło.
aczkolwiek mam w 450 litrach 13 dysków i 288W światła i nie ma popłochu po włączeniu połowy światła. chowa się tylko para składająca ikrę- tylko one też nie  jedzą mi z ręki, ale tak było od początku. nie wiem od czego to zależy, może od ilości osobników w stadzie, może od czystości wody.
jeśli nie masz roślin to kup może jakieś ciemniejsze świetlówki, może nie będą tak się bały. np. jedna serii 830 i jakaś typowo roślinna o świetle różowym tak żeby razem nie dawały silnego białego światła.
rośliny są bardzo pożyteczne w akwarium, czemu z nich zrezygnowałaś?
Witam!
zerygnacja z roslin nastapila po nieudanej probie zazielenienia (zle dopasowalam roslinnosc i wszystko gnilo tak mi sie wydaje)zakladajac akwarium wszystko bylo i rosliny i zwir teraz przy zmianie zbiornika zostal tylko korzen tak tutaj wszyscy choduja dyski wiec pomyslalam ze bedzie dobrze miec sterylne akwarium  ale dalej mam problemy z woda wszystko wynika z niewiedzy niestety.Zastosuje sie do twoich zalecen mam nadzieje ze wszystko pojdzie jak nalezy.Dzieki za cierpliwosc i cenne rady!!!!

Pozdrawiam Sayana.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: