Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problemy z pH  (Przeczytany 1772 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Październik 02, 2006, 17:33:27 »

sorki , że zakładam nowy wątek, jeśłi ten temat był już poruszany. Moja kranówka od jakiegoś czasu ma pH 8, przez co w moich akwariach pH jest na poziomie 7,5. Stosuje torf włóknisty ( miał ponoć pomóć w obniżaniu) ,dbam o czystość dna , bimbrownia bąbluje CO2, a pH niestety nie spada. W sumie nie dziwie się - co tydzień podmieniam wodę i tym zwiększam pH. Co można zrobić z kranówką żeby jej pH spadło? Czy przegotowanie wody zwiększa pH? wiem, że można mieszać ją do podmian z wodą RO,  tylko zastanawiam się :
1) gdzie taką wodę najłatwiej dostać?
2) jaki to wydatek?
3) i w jakich propocjach stosować ją do podmiany...?

z góry dziękuję za odpowiedź.

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2006, 18:33:08 »

1) w akwarystycznym sklepie (albo destylowana 5l w hipermarkecie)
2) 0,5 zl za litr (2-3 zl za 5 l za destylowana)
3) tak zeby TWW/TWO nie spadło więcej niz 3 stopnie przy podmianie. Proporcje można ze wzoru wyliczyc (gdzieś już podawałem chyba, albo z kalkulatorów w necie Wink)
Możesz jeszcze spróbować z np. Aquacidem Zoolek'a ale ostrożnie Wink

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2006, 21:22:47 »

...bimbrownia bąbluje CO2, a pH niestety nie spada...

Powodów może być kilka:
- mała skuteczność rozpuszczania  (mało wydajny dyfuzor)
- duże straty CO2  (napowietrzanie, zbyt duży ruch lustra)
- wysoka TWW  ( w granicach 6`n jest ok).

385 l - dyskowce
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« Odpowiedz #3 : Październik 19, 2006, 14:54:47 »

Mam podobny problem tylko że ja stosowałem kationit z żywicy, nie mam dostępu gdzie kupić kwas solny wiec regenerowałem go nasyconym roztworem z soli kuchennym ale niestety nie zregenerował sie bo gdy umieszczam, znowu kationit to woda PH nie spada:/ a płynami obniżać PH po każdej podmianie to drogo wychodzi
ostatnio sie zastanawiałem co by było
żeby octu troche dodawać do wody:/ jak myslicie?napewno spadnie PH ??

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2006, 15:25:50 »

ostatecznie można jeszcze ogrzać wodę do 38 st.C. tww spadnie do 2-3st. ale pozostaje twardość ogólna ,której w ten sposób nie zbijemy.
myślę że najtańszą metodą jest filtr RO, nie są one teraz drogie a instalacja nie jest trudna- wystarczy trochę miejsca pod zlewem w kuchni, pralni czy łazience.
nie ma co też czyścić starannie dna w akwarium bo trochę humusu czy obumarłych roślin gnijąc też wyzwala CO2 i zniża pH.
odradzam ci też wlewanie octu.
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2006, 21:06:30 »

na allegro jest facet ktory sprzedaje zestawy RO po 169PLN - wydaje mi się, że to bardzo tanio. A dzialają na pewno - namowiłem teściową do tego za 799PLN - wypasik Smiley raz  w tygodniu jade sobie po wode RO i jest super. Tylko faktycznie trzeba uwazac ze spadkiem TWO/TWW tylko o kilka stopni. Wiekszy spadek konczy sie smiercia ryb. Przy pierwszej podmianie gorami perlowe spuchlo i padlo Sad Tak samo pretniki karlowate. lepiej dwa razy w tygodniu a po troszeczku Smiley
Pozdrawiam Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: