Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kosiarka i mech...  (Przeczytany 5133 razy)
andrzej72
Super aktywny

« : Wrzesień 12, 2009, 16:46:08 »

Kosiarka jak wiadomo cieszy się opinią niszczyciela mchów. Kiedy podrośnie, obgryza mchy bezlitośnie. Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób na to aby kosiarka zmniejszyła swoje zainteresowanie mchami i jadła np to co podam do zbiornika? Co podawać rybom? Glonów w zbiorniku mam tyle co nic (na szczęście a może niestety)....

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2009, 19:25:16 »

Nie wiem o jakim rozmiarze kosiarki mówimy ale ja mam 2 i java mos rosnie na potege ...

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2009, 19:36:07 »

Mówimy o kosiarkach w ilości 3 sztuk i długości około 6 cm. Nawet jeśli tej wielkości kosiarki zbytnio za obgryzanie mchu się nie biorą to przypuszczam, że za jakiś czas mech skutecznie ogołacać będą a ja wolę temu zapobiec...

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2009, 18:37:57 »

A czy dla kosiarek ma znaczenie rodzaj podłoża, chodzi o to czy one grzebią w podłożu w poszukiwaniu pożywienia? Czy mając podłoże bazaltowe mogą one się pokaleczyć? No i jeszcze jedno pytanie ile mogę dać kosiarek i czy w ogóle mogę dać do akwarium 120L i obsadzie 10xneon, 10x razbora, 10x krewetki ammano i red chery

Przpraszam, że nie w temacie ale może ktoś będzie akurat przeglądał i odpowie Wink

darson311
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2009, 07:46:20 »

tak więc do swojego zbiornika 120l możesz dać do tej obsady ok 6 szt podłoże ma znaczenie zwróć uwagę aby nie było ostrych kamieni kosiarki lubią [łazić] po kamieniach zwalczają glony nitkowate stąd min; zainteresowanie mchem  posadż obok jaką żabienice a zmienią zainteresowanie sam mam 6 kosiarek i mech jawajski -nie mam najmniejszego problemu akwa160l
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2009, 10:22:20 »

tak więc do swojego zbiornika 120l możesz dać do tej obsady ok 6 szt podłoże ma znaczenie zwróć uwagę aby nie było ostrych kamieni kosiarki lubią [łazić] po kamieniach zwalczają glony nitkowate stąd min; zainteresowanie mchem  posadż obok jaką żabienice a zmienią zainteresowanie sam mam 6 kosiarek i mech jawajski -nie mam najmniejszego problemu akwa160l
A nie uważasz, że 120 L to trochę za mało dla 6 kosiarek ? One mogą dorastać do 15 cm długości, także wskazane byłoby akwa o pojemnośco od 200 L w górę. Chyba, że oddasz je komuś zanim urosną większe.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2009, 10:52:18 »

1. Kosiarki i 120 litrów jakoś do siebie za bardzo nie pasuje. A już napewno 6 kosiarek.
2. Kosiarki zawsze interesują się mchem i wydaje mi się że mają w głębokim poważaniu to czy ogryzają mech czy liście żabienicy. Mam w zbiorniku kilka innych roślin szerokolistnych, rosnących obok mchów i jakoś kosiarki zainteresowania mchem nie tracą.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2009, 00:49:52 »

Andrzeju a u podstaw Twoich obaw lezą własne doświadczenia czy tylko lektura? pytam bo u mnie w baniaku obecność kilku sztuk kosiarek już dość pokaźnych (około 10 cm) nie wpłynęło na rozrost szybki jawajskiego.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2009, 08:37:32 »

U podstaw moich obaw leży aktualnie dokonywana obserwacja. Otóż w kilku miejscach mech nie przypomina już mchu - sterczą ogołocone gałązki. Taiwan moss się nie poddaje - tu kosiarki widuję rzadko a i mech póki co wygląda nieźle. Jednak java tak dobrze już nie wygląda.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2009, 10:02:30 »

U mnie jest podobnie jak u andrzeja72, zarówno Jawa Moss jak i ostatnio dołożony do akwa Peacock Moss są zjadane ze smakiem przez kosiarki. Aczkolwiek Peacock im mniej smakuje Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: