Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Falrowella  (Przeczytany 8420 razy)
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« : Luty 08, 2004, 13:57:25 »

poszukuję wiadomości o rybce zwanej... farlowella gracilis.
linki sam znalazłem, ale moja angielszczyzna nie pozwala na skonsumowanie tego co tam napisali Sad
dzięki

gg:1384140
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2004, 14:22:23 »

A możesz podać te linki, spróbuje coś przetrawić choć angielskiego nieznam Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2004, 18:22:52 »

http://www.scotcat.com/factsheets/farlowella_acus.htm
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile57.html

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2004, 23:37:37 »

zdajsie mam gdzieś artykół o tej rybie w którymś numerze "Naszego Akwarium". Musiałbym poszukać ,wtedy podam który to numer. Ewentualnie scana mogę wysłać.

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2004, 09:35:24 »

będę bardzo wdzięczny.

Edyta
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2004, 12:48:08 »

Mam nadzieje, że wszytko jest ok z tłumaczeniem... nie poprawiłam tekstu na polski tzn nie sklecałam porządnie zdań polskich, poprostu tłumaczyłam jak leciało. Jak będziesz miał problemy ze zrozumieniem pomoge:) na grubo napisałam fragmenty które sama dopisałam do tekstu

Farlowella acus
Wspólna nazwa „Twig Catfish” ( nie jestem zwolennikiem tłumaczenia konkretnych nazw) gromadzi tych członków rodziny które wyglądają jak na załączonym rysunku, zwierzę wyglądające jak gałązka albo patyk.

Nazwę Farlowella ryba ta zawdzięcza Williamowi Gibson Farlow, słynnemu Amerykańskiemu botanikowi ostatniego wieku. Zajmował się głównie glonami, które są ulubionym pokarmem Catfishów ()  Jest raczej trudno dobrze zbalansować dietę temu gatunkowi, jako że rośliny stanowią główne pożywienie i nie będą się żywiły się  większościa stosowanych mięsnych pokarmów zawierający robaki krwiste ( nie wiem czy to odpowienia nazwa, ale wydaje się mi że bloodworm to pewnie grupa robaków z czerwoną krwią jak np.: dżdżownice… chociaż one maja cząsteczki hemoglobiny rozpuszczone w płynie, a nie zamknięte w komórkach jak np.: ssaki, dodam, że to hemoglobina odpowiada, za czerwona barwę krwi, większość robali, albo nie ma krwi, albo nośnikiem tlenu w organizmie nie jest hem z żelazem tylko jakas np.: Cu i wtedy krew jest bezbarwna) zamrożone albo żywe robaki albo jakikolwiek pokarm robakowy. Płatki glonowe () są możliwym dobrym rozwiązaniem. Jakość wody to następna  sprawa jako, że Farowella nie znosi jakichkolwiek hurtowych zmian którym są poddawane podczas szokowego wprowadzania do akwa lub podmiany wody. Lepszym pomysłem jest podmieniać małymi porcjami wodę dwa albo trzy razy na tydzień żeby nie zaburzyć equilibrium.

Czy ryba jest łatwa do utrzymania?Huh Nie ja tak nie myśle, jest wiele niewytłumaczlnych śmierci przypisywanych temu gatunkowi (z autopsji), jako tako polecałbym opieke nad nimi doświadczonym hodowcom catfishów którzy pracują z tym gatunkiem albo z bliskimi jego kuzynemami. To jest bardzo niesmiały gatunek jeśli trzymany jest z innymi mieszkańcami to lepiej trzymać osobno od hałaśliwych ryb np.: Barb (nie wiem co to za gatunek czy grupa ryb) i pielęgnic.

Obecnie wyróżniono 36 gatunków z F.acus, F.vittata and F.gracillis sprowadzanymi najczęściej. SA mało znaczące różnice pomiędzy różnymi typami …. Opis różnic pominęłam

Rozróżnienie płci jest stosunkowo proste jako, że pleć męska (w okresie dojrzałości płciowej) ma szerszy ryjek rostrum w stosunku do samicy i przyozdobiony jest krótkimi szczecinami. Czasami jest trudno u małych gatunków powiedzieć coś na temat różnic ale mam zawsze niezawodna metodę przez prowadzenie palca  wzdłuż ryjka złapanego osobnika.

Fotografia przedstawia parę po lewej osobnik płci męskiej F.acutus i po prawej osobnik płci męskiej F.gracilis.

Farlowella acus jest rodowitą Wenezuelką i niektóre zapisy mówią o złapanych osobnikach w Columbii i Brazylii ale te osobniki mogą należeć do innych gatunków.

Tu tłumacze wybrane okienka z tabeli, to co wydaje mi się ważne

Rozmiar: 18 cm
Temp: 24-26
pH 6.0 do 7.0

interesuje mnie wszytko, czego jeszcze nie wiem Smiley
Edyta
Nowy
*

cd
« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2004, 12:59:48 »

skaładaja ikrę w listopadzie i w Marcu

Jedzenie: Są wegetarianami i glownem żrodlem pokarmu są algi dla dorosłych i czasem się uginaja i jedzą roślinne tabletki

Jeśli chcesz info o rozmnażaniu tez przetłumacze ale innym razem... papa

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2004, 21:13:27 »

niestety .pomyliłem się. Artykuły kóre posiadam dotyczą rodzaju Sturisoma a nie Farowella. Sad

Edyta
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2004, 22:10:45 »

ależ się zdenerwowałam przetłumaczyłam cały artykul z drugiego linku i kurde się nie wkleił...........buuuuuuuu, artykuł klasa jeden z najlepszych jakie czytałam po angielsku... a naczytałam się tego mnostwo zawierał wiele informacji ważnych.... co mi pozostaje przetłumaczyc jeszcze raz tyle, że tłumaczyć w wordzie i wkleić tu.....

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2004, 23:00:43 »

Edyta, super... big tnx.
czekam na resztę Wink

Edyta
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2004, 02:38:20 »

Overview pominęłam ponieważ nie piszą nic nowego.

Quick stats (szybkie statystyki):

Rozmiar: do 7 cal
Akwa: powyżej 30 galonów
Warstwa: różne
pH:  7.5-8.5
twardość: miękka do twardej
temperatura: 70-77 F

zdjęcie podpisane jest: Typowe środowisko

Klasyfikacja: pominęłam  ….

Maintenance (utrzymanie): pomimo, że są to ryby bardzo interesujące, nie są najłatwiejsze do utrzymania. W akwa powinny być umieszczone długie korzenie i rośliny ułożone poziomo. Korzenie są potrzebne jako miejsce składania jaj i pomagają w trawieniu. Akwa powinno zawierac także słabą cyrkulacje wody. Farowellas jedzą głównie tzw algi, ale dobrze się mają  kiedy karmione są groszekiem, sałatą i szpinakiem ale także inne rodzaje pokarmu włączając  w to zywe, płatki i mrożonki. Są bardzo nieśmiałymi rybami w naturze i głodówka z powodu warunków pokarmowych jest powszechna, spróbuj karmić je podczas zredukowanego poziomu światła i nie tylko podczas trwania dnia. Jeśli możesz zapewnić im jedzenie takie jakie potrzebują będzie to idealna społeczna rybka która będzie w dobrych stosunkach z wszytkimi innymi gat. Jest najlepiej kiedy się trzyma tylko jedna parę dlatego, że os męskie są terytorialne i nie pozwalają rywalowi jeść.

Biotop: płytk woda zawierająca pływające drewna lub drewna na brzegach albo rośliny. Zwykle znajdowane na blisko brzegu.

Rozmnażanie: Os żeńskie są mocniejsze niż os męskie i męski nos jest grubszy i ma wąski. Ikra pojawia się w nocy lub wczesnie rano. Około 40-60 jajek jest produkowanych. Młode osobniki otrzymuje się po około tygodniu i woreczek żółtkowy jet absorbowany po 5 dniach. Młode karmi się dzieciami krewetek w zalewie solnej lub masą roślinną. Os męskie Bronia jaj dopóki małe nie zaczynają swobodnie pływać. Rozród w akwa powinien zachodzić przy osłabionym świetle i lekkim pradzie wody, bardzo dojrzałej wodzie i pH neutralnym.

za nie po polskiemu sklecone zdania sorry tłumacze jak leci...
Poza tym uwielbiam czytać artykuły, gdy ktoś ma własnie taki styl, więc proszę o jeszcze takich articles... papapa

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #11 : Luty 10, 2004, 11:24:14 »

wdzięczność moja nie zna granic

Edyta
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2004, 13:11:00 »

sorry za zjadanie literek w wyrazach.... zabarałam sie do tekstu o 2 w nocy  :oops:
 polecam sie na przyszlość  Cheesy , a twoja wdzięczność kiedys sie jeszcze przyda Cheesy

xmen
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 28, 2004, 10:09:07 »

Farlowella gracilis - gatunek zbrojnikowatych, należący do rodzaju Farlowella. Występuje w wodach Kolumbii. Dorasta do 19cm długości. Ciało ryb jest bardzo wydłużone, o iglicznicowatym kształcie oraz silnie spłaszczonej stronie brzusznej, zabarwione na jasno brunatny kolor. Na tym tle widoczne ciemniejsze przebarwienia. Przód głowy silnie wydłużony i zakończony w szpic. Płetwa ogonowa trójkątna. Pierwszy i ostatni jej promień jest bardzo wydłużony. Promienie te osiągają prawie ½ długości ciała. Otwór gębowy zakończony przyssawką i skierowany ku dołowi. Ryby najlepiej czują się w lekko kwaśnej i stosunkowo miękkiej wodzie, której temperatura wynosi 25oC. Są spokojne i płochliwe. Prowadzą denny tryb życia. Skutecznie niszczą glon pojawiający się na kamieniach, korzeniach i liściach roślin. Nadają się do akwarium ogólnego. Do rozrodu przystępują sporadycznie.
WZIĘTE Z : http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/artykuly/as_glony_3.html

Malawi - to jest to Cheesy
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2004, 22:57:02 »

dzięki za info

Strony: [1]
  Drukuj