Mam nadzieje, że wszytko jest ok z tłumaczeniem... nie poprawiłam tekstu na polski tzn nie sklecałam porządnie zdań polskich, poprostu tłumaczyłam jak leciało. Jak będziesz miał problemy ze zrozumieniem pomoge:) na
grubo napisałam fragmenty które sama dopisałam do tekstu
Farlowella acus
Wspólna nazwa „Twig Catfish” ( nie jestem zwolennikiem tłumaczenia konkretnych nazw) gromadzi tych członków rodziny które wyglądają jak na załączonym rysunku, zwierzę wyglądające jak gałązka albo patyk.
Nazwę Farlowella ryba ta zawdzięcza Williamowi Gibson Farlow, słynnemu Amerykańskiemu botanikowi ostatniego wieku. Zajmował się głównie glonami, które są ulubionym pokarmem Catfishów () Jest raczej trudno dobrze zbalansować dietę temu gatunkowi, jako że rośliny stanowią główne pożywienie i nie będą się żywiły się większościa stosowanych mięsnych pokarmów zawierający robaki krwiste (
nie wiem czy to odpowienia nazwa, ale wydaje się mi że bloodworm to pewnie grupa robaków z czerwoną krwią jak np.: dżdżownice… chociaż one maja cząsteczki hemoglobiny rozpuszczone w płynie, a nie zamknięte w komórkach jak np.: ssaki, dodam, że to hemoglobina odpowiada, za czerwona barwę krwi, większość robali, albo nie ma krwi, albo nośnikiem tlenu w organizmie nie jest hem z żelazem tylko jakas np.: Cu i wtedy krew jest bezbarwna) zamrożone albo żywe robaki albo jakikolwiek pokarm robakowy. Płatki glonowe () są możliwym dobrym rozwiązaniem. Jakość wody to następna sprawa jako, że Farowella nie znosi jakichkolwiek hurtowych zmian którym są poddawane podczas szokowego wprowadzania do akwa lub podmiany wody. Lepszym pomysłem jest podmieniać małymi porcjami wodę dwa albo trzy razy na tydzień żeby nie zaburzyć equilibrium.
Czy ryba jest łatwa do utrzymania?

Nie ja tak nie myśle, jest wiele niewytłumaczlnych śmierci przypisywanych temu gatunkowi (z autopsji), jako tako polecałbym opieke nad nimi doświadczonym hodowcom catfishów którzy pracują z tym gatunkiem albo z bliskimi jego kuzynemami. To jest bardzo niesmiały gatunek jeśli trzymany jest z innymi mieszkańcami to lepiej trzymać osobno od hałaśliwych ryb np.: Barb
(nie wiem co to za gatunek czy grupa ryb) i pielęgnic.
Obecnie wyróżniono 36 gatunków z F.acus, F.vittata and F.gracillis sprowadzanymi najczęściej. SA mało znaczące różnice pomiędzy różnymi typami ….
Opis różnic pominęłam Rozróżnienie płci jest stosunkowo proste jako, że pleć męska (w okresie dojrzałości płciowej) ma szerszy ryjek rostrum w stosunku do samicy i przyozdobiony jest krótkimi szczecinami. Czasami jest trudno u małych gatunków powiedzieć coś na temat różnic ale mam zawsze niezawodna metodę przez prowadzenie palca wzdłuż ryjka złapanego osobnika.
Fotografia przedstawia parę po lewej osobnik płci męskiej F.acutus i po prawej osobnik płci męskiej F.gracilis.
Farlowella acus jest rodowitą Wenezuelką i niektóre zapisy mówią o złapanych osobnikach w Columbii i Brazylii ale te osobniki mogą należeć do innych gatunków.
Tu tłumacze wybrane okienka z tabeli, to co wydaje mi się ważne
Rozmiar: 18 cm
Temp: 24-26
pH 6.0 do 7.0