Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: odmulanie ???  (Przeczytany 5655 razy)
malypsz86
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2006, 11:09:26 »

Siemka!

Mam takie pytanie co do odmulania dna ja posiadam tak zwany odkurzacz i tym co tydzień podmieniam i czyscze dno w aqua. A co zrobic kiedy bede chcial zaroslic duza czesc aqua jak odmulac dno ( odmulaczem) czy jakims innym sposobem bo jak do tej pory odmulalem odkurzaczem choc posiadam malo roslin a niedlugo szykuje sie do calkowitej wymiany wody i co robic zeby przy podmianie wody oczyscic dno a nie naruszac roslinnosci..... Dzkieki za kazda pomoc pozdrowka ....
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2006, 11:30:21 »

Ja robię to w taki sposób, że robię trochę „zamieszania” w akwarium i sporo badziewia się w wodzie unosi wtedy filtry pracują na maxa
a odmulaczem jedynie odkurzam w tych miejscach, w których mogę.
Następnie filtry czyszczę.
Jak wszystko osiądzie to filtry są znowu pełne to ponownie je czyszczę?

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2006, 13:44:20 »

dokładnie przy gęstej obsadzie roślinne j czaem nie można poprostu wszędzie wjechać odmulaczem. Miedzyinnimi stąd żwir powinien byc ułożony skośnie tj więcej z tyłu i mniej z przodu akwa wtedy detrytus zbiera się prz przedniej szyby gdzie zazwyczaj da się wjechać odmulaczem.
W odmulaniu kutecznie pomagają swiderki - warto je mieć w akwarium one wlezą wszędzie tam gdzie odmulac znie da rady.
Stąd odmulaj tam gdzie możesz bez szkodu dla roślin.
Czasem niektóre rośliny trzeba sadzić od nowa np. hetera czy ludwigie (bo stare pędy po przycinkach robia sie poprpstu brzydkie a odmulanie na siłe by je zniszczyło) keidy je wyrywasz to właśnie czas by odmulić a potem posadzić świeższe pędy.

pozdr.

112,25
malypsz86
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2006, 16:00:13 »

OK dzieki za porady no bede musial zastosowac jakas metode bo inaczej nie da rady wlasnie zaroslic sobie ladnie DZIEKI  3 m sie i pozdroweczka ....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: