Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Pytanie co do łączenia preparatów.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie co do łączenia preparatów.  (Przeczytany 5777 razy)
SeaXgasT
Queen fan;)
Nowy
*

« : Sierpień 26, 2006, 14:45:29 »

WItam. Czy w akwarium można razem używać preparatów firmy Tropical : Esklarin, Multimineral, Cristal, Aquaplant, Kobaltosan, Ferro-activ i Abiosepytna? Czy taka mieszanka nie zaszkodzi rybkom?
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2006, 14:54:16 »

Ja na twoim miejscu nie wlewala tych wszystkich preparatów na raz. Możesz bardziej zaszkodzić niz pomoc. Jestem zdania że im mniej chemii w akwa tym lepiej. Ja u siebie w akwa stosuje tylko nawoz do roslin, ewentualnie środek odkażający jeśli wprowadzam jakieś nowe rybki lub rośliny. Jesli woda z kranu jest bardzo zla, to mozna jeszcze zastosowac jakis uzdatniacz przed wlaniem jej do baniaka. Wydaje mi sie ze wiecej chemi nie jest potrzebne Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2006, 15:12:54 »

Tez tak twierdze co za duzo to niezdrowo Smiley Poza tym na kazdym opkaowaniu środka pisze z jakimi preparatmi łączyć. Preparaty które wymieniłeś część składu mają zbliżoną więc możesz przesadzić.

SeaXgasT
Queen fan;)
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2006, 15:17:04 »

Więc co radzicie? Abioseptyny używam jako standardowego odkażalnika, Aquaplantu jako nawozu. Esklarin i Cristal używałbym zamiast soli akwarystycznej przy podmianie wody, a Multimineral, Kobaltosan i Ferro-activ jako dodatkowy nawóz, bo moje roslinki mocno podupadły (żal patrzeć;()
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2006, 15:30:26 »

Hmm no spoko ... ale nie wszystko na raz ... Cristal bardziej w przypadku zakwitu wody, Esklarin - faktycznie można przy podmianie. Zamiast Aquaplantu, Kobaltosanu i Ferro-Activ lepiej może kup sobie Planta Gainer Classic (u nas się sprawdza) i na przykład jakieś kulki nawozowe w podłoże (np JBL)

Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2006, 16:24:06 »

Najprościej mówiąc:
Skoro rybki i rośliny w naturalnym środowisku sobie świetnie radzą bez pomocy człowieka, to czemu miałyby sobie nie poradzić w akwarium? Wodę można raz odkazić, i dobrze będzie. W dobrych warunkach żadnych nawozów nie trzeba, jeśli zastosujemy np. naturalne oświetlenie i wodę o odpowiednich parametrach. Najlesza jest deszczowka ze względu na swą two i pH, ale należy deż domieszać nieco wody z jakichś bajorek czy zbiorników leśnych, by dodać trochę składników mineralnych, których deszczówka nie posiada. To najlepsze warunki, jakie możemy naszym podopiecznym zagwarantować!

No właśnie, przepraszam, zapomniałem o tym napisać
Ja na przyklad mieszkam na wsi i nie mam problemów z trującymi związkami w wodzie deszczowej. Natomiast w miastach deszczówkę można zbierać dopiero po 2-3h ciągłego deszczu. Deszczówki nie można zbiera  skapującej z dachów pokrytych papą, miedzią i innymi trującymi metalami (pierwiastkami)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2006, 16:51:35 wysłane przez Wywłócznik_13 » Zapisane
szatynka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 26, 2006, 16:45:21 »

Z tą deszczówka to ja bym uważała. Jeśli ktoś mieszka na wsi to można sprobować. A jak ktos zyje w miescie, alebo w poblizu jakis duzych zakladów to raczej nie radze. W woziei deszczowej mogą być różne związki które mogą zaszkodzić rybkom - siarczany, azotany i Bóg wie co jeszcze.
SeaXgasT
Queen fan;)
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 26, 2006, 19:01:14 »

Wiec może inaczej. Abioseptynę bedę używać jako standardowy odkażalnik, jako nawóz - Aquaplant i Mulitmineral (właściwie to po co mi Kobaltosan i Ferro-activ, skoro Multimineral i tak zawiera żelazo i kobalt;), a Esklarin będzie używany zamiast soli akwarystycznej przy podmianie.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2006, 19:05:49 »

deszczówka jest dobrą wodą ale wymaga także czyszczenia filtrami. na pewno słyszeliście ile milionów ton pyłów, siarki czy innego paskudztwa wylatuje przez kominy. działa tak samo jak destylowana, czyli zmniejsza twardość wody w akwarium. przy trzymaniu akwarium z roślinami ale bez nawożenia co2, rośliny pobierają go z CaCO3 ,powodując spadek tww aż do wyczerpania. spada też pH- rośliny nie rosną, ryby chorują. dobrze jest mieć testy na pH czy tww i w porę interweniować.
woda powierzchniowa, czyli gruntowa z sadzawek, studni, źródeł zawiera prawie zawsze azotany ze sztucznych nawozów, pestycydy -chyba że nikt dawno nie używał ich w okolicy bo długo się rozkładają w ziemi. oprócz tego można zaprowadzić niechcący larwy owadów czy stułbie z którymi będzie tez kłopot.
ale patrząc na upadający przemysł i rolnictwo w Polsce te zagrożenia nie są tak duże jak np. 15-20 lat temu.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2006, 20:28:16 »

Ja bym z tą deszczówką też był ostrożny. Nie wiadomo skad przywędrowała do nas chmurka z której spadł ten deszcz.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2006, 23:05:56 »

Cytat: SeaXgasT
WItam. Czy w akwarium można razem używać preparatów firmy Tropical : Esklarin, Multimineral, Cristal, Aquaplant, Kobaltosan, Ferro-activ i Abiosepytna? Czy taka mieszanka nie zaszkodzi rybkom?
Jestem zdania że im mniej chemii w akwa tym lepiej. Ja u siebie w akwa stosuje tylko nawoz do roslin [np. Aquaplant, Multimineral, Ferro-activ i Kobaltosan], ewentualnie środek odkażający jeśli wprowadzam jakieś nowe rybki lub rośliny [np. Abioseptyna]. Jesli woda z kranu jest bardzo zla, to mozna jeszcze zastosowac jakis uzdatniacz przed wlaniem jej do baniaka [np. Esclarin]. Wydaje mi sie ze wiecej chemi nie jest potrzebne
Wink

PS: Nawozy możesz podawac razem, Esclarin (o ile to faktycznie konieczne) też możesz podać. Ale po co podajesz Cristal i na dodatek jeszcze jednocześnie Abioseptynę ?

SeaXgasT
Queen fan;)
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2006, 06:15:01 »

Cristalu jeszcze nie używam, a Abioseptyna to mój podstawowy odkażalnik.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2006, 17:13:31 »

Cristal to w zasadzie też odkażalnik tylko że na bazie błekitu metylowego. radziłbym nie nadużywać ani jednego ani drugiego.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: