Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań dot. tworzenia akwarium  (Przeczytany 1645 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« : Sierpień 20, 2006, 08:58:08 »

http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=26&ID_ZDJECIE=622

To link do pewnego (od razyu mówię - nie mojego akwa) akwarium, jak sami widzicie - niesamowicie pięknego. Przypomina taki "przełom Dunajca", może bardziej góry. I właśnie mam pytanko - jak stworzyć takie góry, by się nie obsuwały i nadawały do obsadzenia roślinkami? Jaki trzeba żwirek użyć, jakieś może "sztuczki" by zrobić takie wzgórza? Może ktoś z Was ma akwa w podobnym stylu? Czy na sam wierzch góry można użyć warstewki drobniuteńkieo żwirku, czy nawet piasku? Czy myślicie, że piasek (ta goła powierzchnia w pierwszym planie)który widać został użyty także w miejscach porośniętych roślinami? Proszę o udzielenie jakichkolwiek wskazówek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2006, 12:49:21 »

myślę że ta łacha piasku jest tylko z przodu akwarium -taki stary trik  Wink. reszta rośnie na innym podłożu -widać trochę różnice w kolorze dna. rośliny rosną po prostu do samej tafli i stad tak wyglądają jakby rosły na tarasach. pomaga jeszcze korzeń.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2006, 14:44:51 »

Dodatkowo jest zróżnicowana wysokość podłoża. Piasek jest na 100% tylko w tym miejscu gdzie go widać. Troszke wizualnych podpowiedzi jest na www.holenderskie.pl w galerii Amano.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: