Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojowniczki HELP!!!  (Przeczytany 3199 razy)
stomczak
Nowy
*

« : Lipiec 05, 2006, 10:06:01 »

Witam!!
Mam problem z bojowniczkami. Praktycznie cały czas przesiadują na dnie, gdzieś schowane (pod skałką, roślinką, za filtrem) są mało ruchliwe i niechętnie jedzą. Natomiast samiec zachowuje się normalnie. Proszę o pomoc, bo boję się, że mi padną.Sad(
Akwa 80L z pokrywą, filtr AquaEl fan3 Temperatura 27stopni
2 gurami mozaikowe (parka)
1 gurami złocisty
3 bojowniki(1 samiec + 2 samiczki)
glonojad
PS Miałem jeszcze 2 mieczyki, zachowywały się tak samo jak bojowniczki i już padły.
POMOCY !!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2006, 22:48:13 wysłane przez stomczak » Zapisane

80L 2 gurami mozaikowe 1 gurami złociste,2 molinezje, 2 bojowniki, 2 mieczyki, glonojad
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2006, 10:27:56 »

Napisz coś więcej o parametrach wody. Jak na razie to do głowy przychodzi mi to, że może samiec je po prostu zagania i chowają się przed nim... Ale jeśli to coś więcej to bez danych o wodzie trudno coś powiedzieć. A jak pozostałe rybki ?

stomczak
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 05, 2006, 16:01:53 »

Samiec ich na pewno nie gania, (wiem, bo niedawno rozmnażałem bojki  Wink i wiem jak to wygląda) Pozostałe rybki zachowują się w porządku oprócz wspomnianych mieczyków ŚP (') (') ('). Cry
Parametrów wody nieznam. Karmiłem je czasami mrożonym cyklopem ale przestałem, ponieważ słyszałem negatywne opinie na temat tego pokarmu.Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.

80L 2 gurami mozaikowe 1 gurami złociste,2 molinezje, 2 bojowniki, 2 mieczyki, glonojad
stomczak
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2006, 22:54:04 »

Niestety pod koniec dnia mniejsza samiczka padła Sad Sad Sad

Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2006, 09:08:36 »

Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.
Mam nadzieję, że nie tylko tymi płatkami karmisz Smiley
stomczak
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2006, 11:44:23 »

Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.
Mam nadzieję, że nie tylko tymi płatkami karmisz Smiley

Daję im jeszcze tetra crips.
a co jeszcze proponujesz??

Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2006, 21:24:43 »

Coś z żywych pokarmów, np. wodzień, ochotka. Żywy pokarm lepiej im wchodzi, przynajmniej jak patrzę na moje bojki. Smiley Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2006, 23:35:23 »

bojowniki nie są wybredne i jedza wszystko co im podamy. W ich diecie powinny przeważac pokarmy wysokoproteinowe.

michael_game
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2006, 17:49:47 »

stomczak! tez tak mam :/ moja bojowniczka ciągle plywa przy dnie, ale takze samiec zachowuje sie dziwnie:/ plywa na samej gurze :/ co mam robic z samcem?
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2006, 22:20:24 »

u mnie nowo zakupiony bojek samiec czai sie za filtrem albo plywa powolutku przy tafli wody, czyli efekt stresu a nie choroby, natomiast bojek przebywajacy w akwa od dluzszego czasu robi to na co ma ochote (wedlug mnie jest to ryba madra): czasem plywa jak szalony z jednego konca na drugi, czasem siedzi w jaskini i sie nie rusza, czesto przy wlaczonym filtrze (mocny prad) bojek odpoczywa lezac na dnie i opierajac sie o wyposazenie akwa np. rosliny, muszle, kamienie, wydawac by sie moglo ze ma czasem dziwne zachowania co u innych ryb mogloby byc objawem choroby, ale bojek jest twardy i wedlug mnie nietypowy Cheesy , przeszedl u mnie wszystkie choroby innych rybek i nic go nie dopadlo a z rybiej ospy przy malym wspomaganiu odpowiedniego leku wraca do zdrowia bardzo szybko, czyli hard core bojek !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: