stomczak
Nowy

|
 |
« : Lipiec 05, 2006, 10:06:01 » |
|
Witam!! Mam problem z bojowniczkami. Praktycznie cały czas przesiadują na dnie, gdzieś schowane (pod skałką, roślinką, za filtrem) są mało ruchliwe i niechętnie jedzą. Natomiast samiec zachowuje się normalnie. Proszę o pomoc, bo boję się, że mi padną.  ( Akwa 80L z pokrywą, filtr AquaEl fan3 Temperatura 27stopni 2 gurami mozaikowe (parka) 1 gurami złocisty 3 bojowniki(1 samiec + 2 samiczki) glonojad PS Miałem jeszcze 2 mieczyki, zachowywały się tak samo jak bojowniczki i już padły. POMOCY !!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2006, 22:48:13 wysłane przez stomczak »
|
|
80L 2 gurami mozaikowe 1 gurami złociste,2 molinezje, 2 bojowniki, 2 mieczyki, glonojad
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2006, 10:27:56 » |
|
Napisz coś więcej o parametrach wody. Jak na razie to do głowy przychodzi mi to, że może samiec je po prostu zagania i chowają się przed nim... Ale jeśli to coś więcej to bez danych o wodzie trudno coś powiedzieć. A jak pozostałe rybki ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stomczak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 05, 2006, 16:01:53 » |
|
Samiec ich na pewno nie gania, (wiem, bo niedawno rozmnażałem bojki  i wiem jak to wygląda) Pozostałe rybki zachowują się w porządku oprócz wspomnianych mieczyków ŚP (') (') (').  Parametrów wody nieznam. Karmiłem je czasami mrożonym cyklopem ale przestałem, ponieważ słyszałem negatywne opinie na temat tego pokarmu.Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.
|
|
|
|
|
|
80L 2 gurami mozaikowe 1 gurami złociste,2 molinezje, 2 bojowniki, 2 mieczyki, glonojad
|
|
|
stomczak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2006, 22:54:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2006, 09:08:36 » |
|
Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.
Mam nadzieję, że nie tylko tymi płatkami karmisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stomczak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2006, 11:44:23 » |
|
Teraz dostają płatki roślinne Tropicala.
Mam nadzieję, że nie tylko tymi płatkami karmisz  Daję im jeszcze tetra crips. a co jeszcze proponujesz??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2006, 21:24:43 » |
|
Coś z żywych pokarmów, np. wodzień, ochotka. Żywy pokarm lepiej im wchodzi, przynajmniej jak patrzę na moje bojki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2006, 23:35:23 » |
|
bojowniki nie są wybredne i jedza wszystko co im podamy. W ich diecie powinny przeważac pokarmy wysokoproteinowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michael_game
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2006, 17:49:47 » |
|
stomczak! tez tak mam :/ moja bojowniczka ciągle plywa przy dnie, ale takze samiec zachowuje sie dziwnie:/ plywa na samej gurze :/ co mam robic z samcem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
męczykoń
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2006, 22:20:24 » |
|
u mnie nowo zakupiony bojek samiec czai sie za filtrem albo plywa powolutku przy tafli wody, czyli efekt stresu a nie choroby, natomiast bojek przebywajacy w akwa od dluzszego czasu robi to na co ma ochote (wedlug mnie jest to ryba madra): czasem plywa jak szalony z jednego konca na drugi, czasem siedzi w jaskini i sie nie rusza, czesto przy wlaczonym filtrze (mocny prad) bojek odpoczywa lezac na dnie i opierajac sie o wyposazenie akwa np. rosliny, muszle, kamienie, wydawac by sie moglo ze ma czasem dziwne zachowania co u innych ryb mogloby byc objawem choroby, ale bojek jest twardy i wedlug mnie nietypowy  , przeszedl u mnie wszystkie choroby innych rybek i nic go nie dopadlo a z rybiej ospy przy malym wspomaganiu odpowiedniego leku wraca do zdrowia bardzo szybko, czyli hard core bojek !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|