Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 22, 2006, 07:07:47 » |
|
Od miesiąca planuję moje 80l akwa, by zrobić z niego Amazonkę. Potrzeba mi jednak Waszej pomocy - potrzeba mi zestawienia roślin i ryb występujących w odpowiednich biotopach, a także warunki panujące tam (wystarczy pH, twO i W araz temperatura), rodzaj podłoża, może znacie jakieś sposoby, by wody naprawdę się zrobiły czarne albo mlecznobiałe? Najbardziej mnie interesują roślinki, bo rybki mają być tylko dekorację z moim akwa, a nie odwrotnie. Jest mnóstwo pięknych roślin, ale co chwilę przeżywam jakiś zawód - to lotos i anubias pochodzą z Afryki, to większość ludwigii rośnie w Ameryce Pn... a przy większości opisów ryb i roślin nie ma infrmacji, w jakich biotopach żyją, ale nawet żadnych z jakich rzek pochodzą. Więc bardzo bym Was prosił o pomoc: wystarczy zrobić wody czarne: ble ble ble
wody białe: ble ble ble
wody przejrzyste: ble ble ble
Jeśli chodzi o rośliny, to jest ich dużo, więc wystarczy pisać rodzajami (np. anubias ssp. -wiem że niestety rośnie w Afryce a nie w Ameryce), ale zdarzają się wśród nich takie "anomalie", jak np. ludwigia jakaśtam rośnie w Ameryce Pd. (przykład - ludvigia spec. Cuba pochodzi z Kuby, podczas gdy większość gatunków z Ameryki Płn.)
Więc bardzo, bardzo, bardzo proszę wszytkich o pomoc. Jeśli posiadacie zdjęcia biotopowych akwarii (niekoniecznie swoich, ale Wasze byłyby świetnym przykładem, bo możecie o nich dokładnie opowiedzieć) to wstawcie.
Także do moderatorów - warto byłoby zrobić z tego przypięty wątek, bo z pewnością wielu osobom pomoże w tworzeniu swojego biotopowego akwa
Z góry dziękuję za pomoc wszystkim akwarystom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2006, 11:28:20 » |
|
Oczywiście że nie gryzie ;-)
Ale zauważ, że nigdzie nie ma dokładnych opisów, że akurat jakaś konkretna roślina pochodzi z Amazonki, a tym bardziej jakiegoś biotopu. Dlatego może niektórzy mają książki o biotopach, gdzie są wymienione poszczególne roślinki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2006, 11:47:06 » |
|
najłatwiej byłoby kupić taką książkę. najobszerniejsza w tym temacie jest Petera Hiscock'a - 'Akwarium inspirowane naturą'. a najłatwiejszy biotop to Rio Negro  zero roślin, piach i korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2006, 13:08:52 » |
|
Akurat chce mieć akwa jak najbardziej zarośnięte roślinami i chyba zrobie normalne akwa, gdzie będą barwniaki, proporczykowce i gupiki dzikiej rasy ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2006, 17:49:42 » |
|
czyli akwarium holenderskie po prostu, bo ryby z w/w nie są z ameryki płd nawet. nie wiem czy przy barwniakach jakieś inne ryby sie uchowają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2006, 18:05:23 » |
|
I tu mnie gryzie: mam od miesiąca dylemat, czy akwa holenderskie, biotopowe, czy może ozdobne (takie jakie można zobaczyć na czołowych miejscach w ADA). I chyba zdecyduję się na holendra. Co masz na myśli mówiąc, że przy barwniakach nic się nie uchowa? Są agresywne? Jeśli bym chciał mieć te 3 ww gatunki to czy któreś z nich może mi niszczyć rośliny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2006, 22:33:36 » |
|
wg mnie -barwniaki są ''groźne dla otoczenia'' w czasie tarła, mogą atakować inne ryby broniąc narybku, proporczykowce to trochę specyficzne ryby i urzekło mnie akwa-paludarium z nimi z ciemną wodą torfową na 15-20cm i roślinami na korzeniach ze spływającym źródełkiem- fajny widok. gupiki są dosyć popularne- najlepsze na początek, a największy minus to ich płodność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2006, 11:42:56 » |
|
Ja już od lat hoduję gupiki, teraz chcia,łbym sobie sprawić dziką formę. U nas, w Bielsku mieszka najlepszy polski hodowca gupików, może w przyszłym roku uda mi się coś załatwić... A barwniaki muszą się same dobrać w pary czy można kupić parkę od razu i poczekać? Jak z proporczykowcami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2006, 18:04:39 » |
|
znam przypadek tarła po dniu znajomości barwniaków. potem był problem co zrobić z małymi i nie wiem jak się skończyło. proporczykowce to nie pielęgnice i będzie trochę trudniej ale na pewno warto dla swojej satysfakcji. w necie jest dużo o tych rybach. gratuluję takiego sąsiada, wystawowe gupiki są naprawdę ładne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2006, 16:31:05 » |
|
He He taden sąsiad, kompletnie go nie znam i nie widziałem ale taki jeden sklepik akwarystyczny zaopatruje się w gupiki od niego (niestety takie zdechlaki, nigdy nie widziałem dzikich form, zresztaą musiałyby być cholernie drogie) więc zapytam się kiedyś czy mogliby mi dać namiary na niego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|