Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co zjadło roślinki  (Przeczytany 1607 razy)
boa
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2006, 16:54:26 »

Mam 60 litrów a w nim kryptokoryne. W akwa mam jeszcze 2 mieczyki około 5 molinezji (1 duża a większość to wypierdki niedawno się urodziły) 2 glonojady 4 danio pręgowane 2 razbory klinowe 8 neonków duża grupa gubików i 2 kiryski  Coo?HuhHuh? pogryzło mi roślinki

60l-8 neon inessa,2 mieczyki,pare gubików,,4danio pręgowane,2 razbory klinowe,2 glonojadki, 2 kiryski 5 molinezja
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2006, 17:19:27 »

U mnie glonojady lubiały podgryzać przez noc, postaraj sie lepiej je dokarmiać, jak bedą najedzone to roslinom dadza spokój.
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2006, 20:33:46 »

Witaj..
zaczne może od tego, że obsada twego akwarium jest conajmniej nietrafnie dobrana, masz o wiele za dużo rybek jak na moje oko. A odnośnie twego pytania..
większość rybek żyworodnych lubi podkubać roślinkę jeśli nie zapewni się im odpowiedniej ilości pokarmu roślinnego.  WIdocznie czegoś im brakuje , dlatego gryzą roślinki ( jeśli to one ).. A może problemem są śłimaki? czasem trudno je dostrzec, a potrafia narobić szkód w akwarium. i z tego co rozumiem , masz tylko jedną roślinke w akwariuM?? to troche za mało:P
Kup trochę wgłębki wodnej, lub jakiś pokarm roślinny.. twoje rybki powinne się tym zainteresować i jeść zamiast kryptokryny ;]

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Wodniczka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2006, 07:44:15 »

Cześć,
Również u mnie ostatnio zaczęły zanikać ostatnio roślinki. Tyle że przyczyną są na 100% całe kolonie maleńkich okrągłych ślimaczków. Skoro juz wszedł na tapete temat ślimaków to proszę podpowiedzcie w jaki sposób skutecznie sie ich pozbyć bo mi sieją niezłe spustoszenie wśród roślinek. Staram sie je usuwać ręcznie ale tego jest tak dużo i są tak niewielkich rozmiarów że nie daje rady wszystkiego wyciągnąć. Proszę uświadomcie mnie !!!
Pozdowienia
Wodniczka
Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2006, 11:14:55 »

Na forum opisana była już metoda pozbycia się ślimaków. Czasochonna, lecz skuteczniejsza niż "metoda manualna". Włóż na sznurku kawałek sparzonej sałaty lub marchewki, kiedy ślimaki ją oblezą wyciągnij, wyrzuć i załóż następny. I tak dalej do uzyskania zadowalającego rezultatu.

Pozostaje jeszcze chemia, ale jej to chyba nikt Ci nie poleci.

Od nowa i z wykopem Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: