Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa bez napowietrzenia?  (Przeczytany 2656 razy)
ola177
Nowy
*

« : Lipiec 08, 2006, 13:11:30 »

W akwarium zamontowałam deszczownię, przez to filtr nie napowietrza zbiornika. Czy ruch wody wywołany przez spadająca wodę wystarczy by odpowiednio zaopatrzyć wodę w tlen?

60l
4xneon Inesa
2x danio
1xgurami plamiste
4gupiki
1bocja
2glonojady
1żabka
2molinezje
+narybek gupików
2 żabki - karliki
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2006, 13:32:00 »

tak, ja tak robie juz pare miesiecy, wystarczy, ze woda się marszczy i to jest duzo lepsze podobno od jakiś tam bulek co wylatują z filtra wewnetrznego  dodam ze ja tylko natleniam w nocy bo w dzień nie ma sensu bo wytrąca co2  Smiley
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2006, 14:34:47 »

W takie upały napowietrzanie pozwala wyrównac temperaturę. Dodatkowo jeśli jest to napowietrzanie inne niz filtra (brzęczyk) powoduje ono cyrkulacje pionowa wody, co okazuje się jest ważne dla niektórych ryb, np pielęgnic amerykańskich.
Oczywiście  "marszczenie" lustra może wystarczyc jeśli chodzi tylko o zawartość tlenu w wodzie. Wszystko zalezy od akwarium i od gatunków ryb.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2006, 14:43:46 »

W akwarium zamontowałam deszczownię, przez to filtr nie napowietrza zbiornika. Czy ruch wody wywołany przez spadająca wodę wystarczy by odpowiednio zaopatrzyć wodę w tlen?

Natlenianie wody właśnie polega na ruchu powierzchni lustra wody, a nie bąbelki pochodzące z wylotu filtra Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2006, 14:58:00 »

Nie no tak, pewnie że chodzi o ruch wody. Bąbelki uderzając w powierzchnię poruszaja ją.
Coś zacytuję z nowo zakupionej pozycji:
"Ruch wody wywoływany jej wypływem z filtra powoduje raczej pozioma turbulencję. Praktyka wykazała, że ryby najlepiej czuja się w środowisku,w którym występują oba wymienione rodzaje turbulencji (przyp. chodzi o pionowa z "bąbelków"). (...) Każda bańka powietrza z chwilą styku z wodą posiada jakby dwa bieguny. Jeden, "lubiący wodę" (zjawisko hydrofilii) i drugi, "nie lubiący jej" (zjawisko hydrofobii). Tak więc, innymi słowy, bańka powietrza staje się substancją powierzchniowo czynną. Wędrując przez wodę napowietrza ją z jednej strony, a z drugiej wyprowadza na powierzchnię różne rozpuszczone lub znajdujące się w niej składniki. (...) Ta drogą kierowane sa do powierzchni wody zawarte w niej białka, związki nieorganiczne i wszystkie inne znajdujące się w niej elementy."

Cytat z "Pielegnice amerykańskie w akwarium" Andrzej Sieniawski

Mówiąc szczerze to przeczytaniu rozdziału o napowietrzaniu właczyłam brzęczyk.
Nie wiem czy dla wszystkich ryb jest to istotne, ale załozyłam, że skoro dla pielegnic jest to i pewnie dla pielęgniczek.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2006, 16:03:38 »

kurcze bardzo ciekawe a tak jeszcze mówiąc to tez wolałbym zeby wode napowietrzały mi bąbelki bo to całkiem fajnie wygląda w akwa, a co jeszcze ze mają takie znaczenie, zbieram kase na brzeczyk i dyzu napowietrzac   Wink 
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2006, 18:13:08 »

Ruch lustra wody wywołany np poprzez skierowanie wylotu filtra jest skuteczniejszą metodą natleniania niż napowietrzanie (z filtra), tylko taką metodę stosuje we wszystkich trzech akwariach (w dwóch deszczownia, w jednym wylot filtra).

385 l - dyskowce
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2006, 18:22:37 »

Zgadzam się. Chodziło mi o podanie korzyści korzystania z brzęczyka, ale jako dodatku do ruchu tafli. Dla mnie to była w zasadzie nowość a raczej zupełnie o tym nie pomyślałam.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2006, 23:01:42 »

"Brzęczyk" oczywiście również może przydać się, ja używam pomki do usuwania (przewietrzania) nadmiaru CO2 w nocy, od 1.00 do 9.00 jest włączana co dwie godziny na 15 minut, pozwala mi na utrzymywanie stabilnego pH.

385 l - dyskowce
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2006, 08:26:38 »

jest  sposób na wywołanie obu turbulencji bez brzęczyka Smiley moje muszlaki są filtrowane i natleniane kaskadą. w momencie odparowania cm wody od wylotu  wyraźnie widać jaki ruch wukonuje ona po opuszczeniu filtra...

gg:1384140
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 09, 2006, 08:29:44 »

Zapewne nie tylko te dwa sposoby  Wink
A tak przy okazji, to nie jest kryptoreklama, ale książka jest super. Bardzo przystępnie napisana i nawet informacje na temat sprzętu czyta się z zapartym tchem  Grin Polecam każdemu kto mysli o pielęgnicach.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2006, 22:54:54 »

zgadzam się, całkiem fajna publikacja. również polecam.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: