Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kropki tylko na głowie  (Przeczytany 3075 razy)
magnus
Nowy
*

« : Kwiecień 24, 2006, 10:43:00 »

Mój samiec Ramireza ma na głowie (tylko) dziwne kropki. Nie jest to ospa, bo moje ryby kiedyś ją przychodziły i odróżniłabym. Ryba jest jakby bardziej ruchliwa, czasem - rzadko - ociera się o liście. Przeszukałam forum www.apisto.pl i znalazłam jedynie opisy choroby, ale brak recepty na leczenie. Zamieszczam link do zdjęć. Pomocy!
http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=1659

112l, filtr aquael turbo 650, oświetlenie 3x20W
obsada:
7 neonow inesa
4 tęczanek filigranowych
9 kiryski lamparcie (bardzo pracowite)
3 otoski
2 pielęgniczka kakadu
3 prętniki
ph 6,8
twardosc 10N

40 l
para brevisów
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2006, 14:43:20 »

A Ja stawiam na to ze Twoja rybka ma poczatki Ospy... Ja na Twoim miejscu zaczelabym kuracje...
Pozdrawiam

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2006, 21:31:05 »

to na 100% nie jest ospa !!! to sa jakies wrzody czy cos takiego !!! zorientuje sie dokladniej i jutro dam znac jak sie dowiem jak to leczyc Good ! a jak na razie papa

8317910

magnus
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2006, 21:52:27 »

bede bardzo wdzieczna za rade dotyczacą leczenia. Na razie ramirez z zona zostali wysiedleni do kwarantanny, ale nie wiem za bardzo co dalej z nimi robic.
pozdrawiam serdecznie

obsada:
7 neonow inesa
4 tęczanek filigranowych
3 otoski
2 pielęgniczka kakadu
3 prętniki
ph 6,8
twardosc 10N

40 l
para brevisów
magnus
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2006, 21:51:00 »

hej! Mija 3 dzień izolatki Ramireza. Wczoraj wlałam mu Discus-sept Tropicala, a dziś pryszcz na czubku głowy mu odpadł i została mała krwawa ranka. Do tego wlewam dodatkowe minerały i witaminy - moja diagnoza to dziurawica (Ramirez jest w moim akwa nowym mieszkańcem, kto wie, co przeszedł w sklepie przed kupieniem go). Co o tym sądzicie?

obsada:
7 neonow inesa
4 tęczanek filigranowych
3 otoski
2 pielęgniczka kakadu
3 prętniki
ph 6,8
twardosc 10N

40 l
para brevisów
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2006, 12:31:34 »

jezeli to pomaga to swietnie !! ja nic nie znalazlem na temat tych objawow wiec jezeli mowisz ze to dziurawica to moze masz duzo racji Wink  niezle rezultaty daje leczenie metronidazolem 2 x dziennie  0,5g na 240l (w aptece koszt ok. 2,65zł) do pokarmu podać tetracyklinę dla gołębi, przemywać pęknięcia Rivanolem
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2006, 12:35:03 wysłane przez bakuMGK » Zapisane

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 29, 2006, 17:26:26 »

ale przy dziurawicy nie tworza się pęcherze  Undecided

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2006, 13:40:25 »

podlaczam sie do watku Grin mam identyczny problemz samcem akary paskowanej Sad gdy ten "wrzod" mu znika zostaje mu dziura na tym miejscu Sad juz ma ok. 10 takich "dziur" Sad nie wiem co robic Sad na razie ma leczenie w sera bactopur ale zapewne nic to nie da Sad

8317910

Boo
Zainteresowany
**

Technologia Żywności AR Poznań

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2006, 16:42:54 »

Będąc aktualnie w temacie chorób (mój bojownik zachorował, ale już zdrowieje) przewertowałem wiele stron w sieci. Podsuwam ciekawy link http://www.ez.com.pl/eksperci.php?action=show&id=11, znajduje sie w nim opis leków, chorób wraz z opisem objawów i sposobu leczenia. Nie jestem specjalistą, ale po przeczytaniu waszych opisów skojarzylem objawy z flexibacteriozą lub wrzodami podskórnymi, odsyłam do wyżej wymienionej strony.

Myślę, że zważywszy na fakt zdobycia przez autorkę nagrody w konkursie akwarystycznym można uznać jej pracę za rzetelną.

Opiszcie później dalszy ciąg zdarzeń, tak dla potomnych. Powodzenia w leczeniu!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2006, 18:27:24 wysłane przez Boo » Zapisane

Od nowa i z wykopem Cheesy

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2006, 23:11:52 »

widze że ta dziwna przypadłość pielęgnic staje się coraz bardziej popularna. do niedawna myślałem że chorują na to wyłącznie ramirezki a tu prosze , zachorowała akara. Co prawda nie wiem co to dokładnie jest,ale w takich przypadkach, kiedy z całą pewnościa mozna wykluczyć pierwotniaki (a tak jest w tym przypadku) ja zawsze stosuję Sera Bactopur Direct (nie mylić z Sera Bactopur!). To silny lek o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: