Yawaw
Zainteresowany

|
 |
« : Czerwiec 09, 2006, 15:43:29 » |
|
Witam wszytkich . Mam pewne pytanko. Mam akwa 200 l. Pływa w nim 20 neonów, 1 bojownik, 2 zbrojniki niebieskie i 2 Długonosy cierniste.Do tych rybek chciałbym dorzucić jeszcze jakieś bystrzyki oraz bocje wspaniałe. Tylko nie wiem ile i jakie te bystrzyki. Co do bocji to ilości tez nie wiem. Czy cztery bocje mogą być?? i czy muszę u nich przeprowadzać kwarantanne?? bo gdzieś czytałem ze bocje powinny ją mieć gdyż na początku często chorują na ichtioftirazje. Jezeli kwarantanna byłaby jednak potrzebna to mogę ją przeprowadzić w 15- litrowym zbiorniczku??( większego nie mam). z góry dziękuję za odpowiedzi. i jeszcze jedno pytanko. w przyszłości ( za jakieś pól roku) chciałbym zacząć hodować w akwarium paletki. czy mógłbym je trzymac razem z powyzszą obsadą? czy ich chodowla jest naprawde taka trudna?? Juz duzo czytalem na ten temat ale chciałbym, uslyszczec jakies praktyczne rady od osób, które hodują te rybki. ile conajmniej musiałbym ich trzymać?? czy są jakies gotowne pokarmy do kupienia w sklepie dla paletek. Sorki, ze tak duzo pytń 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2006, 15:59:47 wysłane przez Yawaw »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2006, 20:09:29 » |
|
Biorąc pod uwagę zbiorniki z paletkami forumowiczów to ciut mało miejsca biorąc pod uwagę obecną (przyszłą planowaną) obsadę na paletki, ale to pozostawiam specjalistom gatunku. Jeśli chodzi o bocje to cztery sztuki biorąc pod uwagę ich charakter może być. pamiętaj, że one naprawdę duże rosną. Widziałam na własne oczy w sklepie akwarystycznym sztuki po 30 cm. Piękne ogromne rybiska. Kwarantanna obowiązkowa. Wysyp ospy murowany po zmianie środowiska. Zapewne kupisz sztuki po jakieś 3-4 cm, więc moim skromnym zdaniem 15l powinno dac radę na kwarantannę i leczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2006, 23:15:48 » |
|
malutkie bocje spokojnie mozesz przetrzymac w akwa 15 litrow !!! a co do bystrzykow to bardzo fajne sa bystrzyki ozdobne lub cytrynowe !!! jezeli chodzi o palety to albo woz albo przewoz !!!! palety albo wielogatunkowe !!! bocje ok moga byc 4 sztuki w takim zbiorniku !!!
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2006, 12:54:58 » |
|
a czy bocje napewno nie jedzą roślin?? bo mam dość gęsto zarośnięte akwarium...i nie chciałbym stracić roślin  A, dzięki za wszystkie odp. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2006, 13:11:57 » |
|
Gdzieś ostatnio czytałem jak malzonka pisała o tym, że bocje podgryzają roslinki. Ale myśle, iż nie na tyle, żeby mogły zestrzyc całą roslinność 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2006, 15:10:38 » |
|
Dzięki za wszystki odp. Jeżli posiada ktoś wiadomości co do tego czy bocja wspaniała zjada rośliny to prosze o pomoc  A czy jak już będę miał kulkorzęska to wystarczy tylko podnieść temp. do 32*C, czy muszę jeszcze podawać jakieś lekarstwa?? Pozdrawiam 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2006, 15:17:37 wysłane przez Yawaw »
|
|
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2006, 15:26:04 » |
|
jeszcze jedno  przed chwilka doczytałem się, że bystrzyki mogą zaczepiać inne ryby w akwarium. A czy moga im zrobić krzywde?? Ja np. mam 20 neonów i to głównie o nie chodzi. z góry dziękuję za odp. pozdrawiam  [/quote]
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2006, 15:28:05 wysłane przez Yawaw »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2006, 16:13:58 » |
|
Bocje nadgryzacja roslinki, ale czasami. Zależy od fantazji osobnika. U mnie okazało się, że głównie szatkuja zbrojniki  32 stopnie to ja bym nie dawała, bałabym sie o rybcie. U mnie była temperatura 29 stopni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2006, 13:36:14 » |
|
nigdy w zyciu 32 stopni !!!!!!!! 28-29 to max i do tego ichtiosan i bedzie good !!! bocje podgryzaja troche rosliny ale bez przesady !!! a co do bystrzykow to zalezy na jkie sie zdecydujesz !!! jezeli ktores z tych co pisalem wczesniej to nie bedzie problemu !!!
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Yawaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2006, 14:17:29 » |
|
dzieki za wszystkie odpowiedzi. Teraz tylko muszę skoczyć do sklepu po bocje, zobacze też jakie mają bystrzyki. Jak będą któreś z tych o których pisał bakuMGK to kupie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny