Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « chora rybka w oczku wodnym
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chora rybka w oczku wodnym  (Przeczytany 2442 razy)
lilla
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2006, 17:22:52 »

witam,
mamy chora rybke w oczku wodnym w ogrodzie. moja mama twierdzi, ze jest to karpik japonski, ale nic o takich rybkach nie ma na forum Sad jesli trzeba, moge przyslac zdjecie. rybka nie plywa, trzyma sie pod powierzchnia wody i na nic nie reaguje, mozna ja swobodnie wziac do reki. poki co zostala odzielona od innych rybek, ale nie na dlugo, bo w jedynym akwarium jakie mam w domu jest bojownik i nie moge jej zapewnic godziwych warunkow poza oczkiem (jesli zajdzie potrzeba moge szybko znalezc drugie akwarium i podlaczyc filtr) mam tez wrazenie ze rybka z trudem oddycha, ale moge sie mylic. wiem, ze moja mama uzyla czegos do uzdatniania wody w oczku, ale inne rybki zachowuja sie normalnie, wiec to chyba nie od tego...
bardzo  prosze o szybka pomoc!!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2006, 17:59:20 »

karpik japonski
Pewnie chodzi o Karpia Koi - daj zdjęcia Wink Może też to być Karaś Ozdobny
wiem, ze moja mama uzyla czegos do uzdatniania wody w oczku
Lepiej dowiedz się co to było
ale inne rybki zachowuja sie normalnie, wiec to chyba nie od tego...
Niewykluczone, że od tego.
Moja rada jest taka - umieść ją w akwarium, dobrze gdyby to było osobne (aczkolwiek może być problem ze stabilnością akwa), włącz filtr i duuuzo napowietrzaj no i obserwuj rybkę.

lilla
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2006, 20:32:55 »

bardzo dziekuje za szybka odpowiedz! wsadzilam rybke do zbiornika i wlaczylam napowietrzanie jakies 2 godziny temu, teraz chcialam zrobic zdjecie, ale juz za pozno  Cry wiec po prostu opisze: brzuszek srebrny, gora pomaranczowa i kilka ciemnych latek, wielkosc mlodego karasia. zauwazylam tez ze luski ladnie przylegaja, ale w okolicy ogona i na nim jest jakby "mgielka" cos jakby osad albo jakis nalot. co to moze byc? i czy stanowi to zagrozenie dla innych rybek z oczka? moja mama uzyla plynu "oaza" firmy aqua nurt, teoretycznie nieszkodliwy dla wszystkiego co w wodzie zyje (poza glonami)
pozdrawiam
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2006, 20:53:20 »

zauwazylam tez ze luski ladnie przylegaja, ale w okolicy ogona i na nim jest jakby "mgielka" cos jakby osad albo jakis nalot. co to moze byc?

Może to byc pleśniawka, "tradycyjna" choroba  Cool Przeczytaj o tej chorobiew necie albo nawet tu na forum (opcja szukaj) i zobacz czy opis jej pasuje do twojej rybki.
lilla
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2006, 21:57:29 »

nie, nie, plesniawke juz mam przerobiona i umiem leczyc;) a ta rybka miala ladne luski tylko z tylu cos sie dzialo dziwnego  Huh
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2006, 08:22:17 »

Poszukaj tutaj może coś znajdziesz
http://www.republika.pl/akwarystykamojehobby/index_pliki/choroby.html
Można by spróbować profilaktycznie jakiegoś "uniwersalnego" leku (np MFC) w mniejszej nieco dawce.

lilla
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 20, 2006, 12:28:49 »

dzieki, fajna strona, znalazlam objawy rybki, ale mam problem... na tej stronie nie ma nazw chorob czy u mnie cos nie gra?? pomysle nad jakims lekarstwem na wszelki wypadek, chociaz reszta rybek zachwouje sie normalnie
pozdrawiam :]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: