Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: rośliny od Kasandry - kwarantanna  (Przeczytany 4080 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #15 : Październik 11, 2007, 22:45:34 »

To ja od kilku mies poszerzam moja wiedze teoretyczna o zakladaniu i funkcjonowaniu akwa. Przechodzilem krok po kroku przez tematy, podloza, oswietlenia, parametrow wody, filtracji, CO2 a teraz jestem na etapie wyboru roslin i ulozenia planu ich sadzenia.
Akwa (na razzie puste) stoi w domu od tygodnia. Wiekszosc sprzetu juz mam, czekam obecnie na podloze, oswietlenie , pokrywe i filtr RO.  Butle Cisnieniowa CO2 zaloze za miesiac. Jak dobrze pojdzie to za tydzein zaczne nalewac wode. A potem 4 tyg dojrzewania.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Październik 13, 2007, 17:30:29 »

No i tak powinno być - ja niestety zacząłem jak "lama" akwaryjna i teraz próbuje ratować sytuację... Pewnie paradoksalnie o wiele mniej pracy bym w to musiał włożyć, gdybym zaczął studia akwarystyczne nieco wcześniej;)

No, ale mam już filtrowanie, ogrzewanie, CO2 (bimbrownia), pokrywa z oświetleniem jedzie... Niestety muszę teraz zastanowić się co zrobić z podłożem... Pewnie będę zmuszony na ten żwir który już w akwa mam położyć coś dla roślin... Masz jakiś pomysł co to może być?Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 17:32:55 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Październik 13, 2007, 18:34:26 »

Co do podłoża - bardzo podobaja mi sie w kolorze czarnym. Pieknie kontrastuja z nim rosliny i ryby ladniej wybarwiaja sie niz przy podlozu jasniejszym. Poczatkowo chcialem dac sam bazalt o granulacji 2-4mm. Jednak po konsultacji z bardziej doświadczonymi kolegami i kolezankami okazalo sie ze bazalt jest dosc ostry i np kiryski moga sie kaleczyc.
Wymyslilem wiec, ze bazalt wykorzystam jako wypelnienie objętościowe podloza (do uksztaltowania terenu itd) a na wierzch zainwestuje w podloze aqua soil amazonia. Bedzie przykrywala bazalt na jakies 3-4cm. Jest czarne i bedzie przyjazne rybkom (zamowilem je ale jeszcze nie dotarlo wiec nie wie mdokladnie jak ono wyglada Smiley  )
Bede stosowal jeszcze dodatkowo substrat "STARE DNO" ktore pojdzie na sam spod - pod bazalt. Uloze cienka warstwe tak, aby nie bylo widoczne przez szyby akwa gdyz ma kolor chyba jakis taki rudawy (dopiero zamowie je). Na ten substrat uloze drobna , czarna siateczkę ( taka przeciw owadą na okna) i na nią bazalt i Amazonie.

jak to sie sprawdzi w praktyce? Czas pokaze :-)
Gdy juz bede to wszystko "budowal" postaram sie robic fotki i zamieszcze je gdzies tutaj :-)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #18 : Październik 13, 2007, 18:37:35 »

aqua soil amazonia
oj, ale fajnie jest mieć dużo kasy Grin

Pozdrawiam, Magda.
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Październik 13, 2007, 19:41:26 »

Obawiam sie czy nie bedzie tak, ze duzo kasy poszlo w to wszytko a i tak nic nie bedzie roslo poza glonami :-)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: