Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « gres jako podłoże w akwa?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: gres jako podłoże w akwa?  (Przeczytany 3544 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Maj 12, 2006, 17:11:12 »

Czy gres zmienia jakoś właściwości wody? chciałam oszczędzić na żwirku( kupić w ogrodniczym) , ale nie chce zaszkodzić akwarium...Huh?

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2006, 17:30:43 »

Grys nie gres. Nie polecam. Sam mam go w akwarium. Poruszałem ten temat w "Akwarystyczne pogaduszki" Pięknioe on wygląda bo sie kontrastuje z resztą ale ma masę minusów. Między innymi dlatego w najblizszym czasie będe całkowicie zmieniał podłoże. Do rzeczy, nieustanny syf, normalnie codziennie moza odmulać dno a i tak będzie brudne. To największa wada grysu, zbiera syfy.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2006, 20:33:31 »

jeśli ci się podoba to możesz kupić pod warunkiem wliczenia w/w minusa grysu. oprócz tego grys może być z różnych kamieni i może zawierać wapń co by powodowało podnoszenie pH i twardości węglanowej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2006, 17:06:35 »

gres jest mieszaniną gliny z krzemionką, topnikami i barwnikami. Wypala się z tego płytki podłogowe. Chyba jednak nie to miałaś na myśli  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: