Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy to normalne? (zbrojniki niebieskie)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to normalne? (zbrojniki niebieskie)  (Przeczytany 1868 razy)
Daffidof
Zainteresowany
**

« : Maj 20, 2006, 15:48:24 »

Mam pytanie, otóz mam parke glonojadów (samiec ponad 10 cm, samica 8 cm) i czy to normalne ze gdy samica zbliży sie na dosc bliską odległosc do samca to ten od razu rzuca sie na nią i przegania (wiem ze w przypadku dwóch samców to normalne), ogólnie mam problem zmusić je do tarła, czy wymiana samca jest dobrym pomysłem w tym przypadku? , prosze pomóżcie.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2006, 15:51:55 »

Pewnie, że normalne. Napisz jeszcze w jakim akwarium je trzymasz. Może trzeba będzie wymienić samicę albo samca...
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2006, 15:55:12 »

Akawrium 60 l , dodam ze mam dwa korzenie i kokosa i do tego duzo roslin, chciałem stworzyc glonciom dobre warunki.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2006, 15:57:05 »

To jest normalne Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2006, 16:09:55 »

No to mi troche ulżyło, bo juz myslałem ze mam jakiegoś samca-sadyste  Smiley , obserwuje ostatnio i czekam na tarło ale jak narazie nic z tego, kiedys (jakies 6 lat wstecz, mały byłem Smiley ) nie dbałem o akwa zbytnio a gloncie sie za filtrem mnożyły na okągło, teraz jak sie staram to nie chcą mieć dzieci Wink
delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2006, 17:21:39 »

Normalna sprawa. Jak im się zachce trzeć Smiley to przestaną sie poszturchiwać a samica zacznie sama samcowi do kryjówki wchodzić.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2006, 10:11:09 »

to jest normalne !!! tez u mnie tak jest !!! i z rozmnazaniem podobnie Undecided staram sie i nic z tarla nie wychodzi ale mam zapewne zbyt mala samiczke(6cm) a samiec 10cm

8317910

delTORO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2006, 07:12:19 »

U mnie jeden samiec ma 9,5 drugi 7,5 a samiczki jedna 9 a druga 7. Chcę tego mniejszego podmienić na samicę bo jest całkowicie zdominowany przez większego.
Półtora miesiąca temu największy samiec wytarł najmniejszą samiczkę i wyszło 30 szt młodych. Kilka dni temu tez największy wziął się do roboty i wytarł obie samiczki. Jak oglądałem ikrę to ze 100 szt. jajeczek widziałem. Zdziwiło mnie to że ta mniejsza "odpoczęła" w tak krótkim czasie. Teraz obie są dosłownie wklęsłe.
Może samiec jeszcze nie znalazł odpowiedniego dla niego miejsca, moje mają 2 korzenie naturalne, 1 korzeń ceramiczny, skałkę, wcześniej były jeszcze 2 kokosy a i tak trą sie w zagłębieniu jednego korzenia naturalnego.
delTORO

112L
L260, L201, otocinclus affinis
Fundulopanchax nigerianus innidere
Microgeophagus ramirezi
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2006, 08:02:42 »

u mnie maja 2 korzenie i kokosy wiec miejsce maja...na pewno to wina zbyt malej samiczki...musze zakupic wieksza Grin

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: