Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chore oko pyszczaka  (Przeczytany 7857 razy)
Jula
Nowy
*

« : Kwiecień 17, 2006, 19:49:46 »

witam wszystkich! chce zapytać się was czy ktoś miał podobny problem z okiem pyszczaka. problem jest taki iż zauważyłam że jedno oko jest tak jakby to nazwać osłonięte błonką i troche wyłupiaste(jakby spuchnięte) może ktoś z was miał podobny problem i dał by mi jakąś rade co mam z tym zrobić. dodam że około 3 miesięcy temu jedna rybka miała taki sam problem z oczkiem i pojakimś tygodniu mi zdechła. teraz niewiem czy to przez to oko czy może coś innego mogło jej dolegać? niezauważyłam również aby tym zarażały się inne ryby. dzieki z każdą odpowiedz . pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2006, 21:01:51 »

chore oko może być oznaką niezbyt czystej wody. masz jakieś pomiary? wsadź go na 4 min do roztwory nadmanganianu (dosł.2 kryształki na 0,5-1litr w słoiku) - zabije zarazki jeśli jakieś są. sprawdź czy woda jest ok.
Ewelinka23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2006, 08:23:38 »

Napisz cos wiecej o Twiom akwarium... Parametry tak jak kolega napisal wyzej tez by sie przydaly...
Pozdrawiam

www.malawiforum.pl
ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI
MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPY

Akwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
Jula
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2006, 15:23:23 »

witam ! odpowiadam na pytania mam małe akwa bo tylko 112l. co prawda jakieś 2 tygodnie temu wymieniałam cała wode i jak na me oko woda jest ok. nigdy wcześniej takich rzeczy nie miałam.wymieniając wode dawałam bactopura z sery i akłatana. jak wcześniej pisałam miałam przypadek z jedną rybą ale wtedy wszystkie parametry były dobre.  mam pytanie co do kolegi  kafarskiego bo podpowiada mi abym wsadziła do roztworu nadmanganianu. problem jest w tym że wczesniej nigdy tego nie robiłąm i niewiem za bardzo od czego mam zacząc? czym mam odizolować te rybe od innych? czy zrobić to w akwa z innymi rybami?   pozdrawiam Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2006, 18:12:11 »

jeśli zaczynasz im wymieniać CAŁĄ wodę to nie  dziw się ze ci chorują. wodę się podmienia 20-25 % tygodniowo. teraz masz ryby w akwarium które ma tylko dwa tygodnie. czyli w środku cyklu azotowego. nie ma nigdy potrzeby wymieniać całej wody w dobrze działającym zbiorniku. był jakiś powód?
Jula
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2006, 19:16:19 »

jeśli chodzi ci o wymiane wody to musiałam bo zaczeły sie glony. ogólnie to podmieniam im wode co tydzien wiec niewiem z czego to ma. przypuszczam że moze jak sie biły miedzy sobą to tak sie stało.ale miałes kiedys cos podobnego zawiązanego z mym problemem? pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2006, 19:59:54 »

miałem ostatnio przez miesiąc-dwa jeden z dyskowców miał białe oko. nic nie robiłem z nim/nią. zmniejszyłem ilość azotanów i jakoś wyleczył się sam.
wymiana wody oznacza rozpoczęcie praktycznie całego procesu dojrzewania od nowa.
sprawdź czy masz warunki dobre dla swoich rybek.
Jula
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2006, 15:23:56 »

ok zobzczymy co bedzie sie działo! narazie zauważyłam troszeczke poprawe. jak cos to sie odezwe. dzieki pozdrawiam Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2006, 14:49:56 »

Nie wiem czy to jeszcze aktualne ale twój pyszczak dostał tak zwanego "Wytrzeszcza oczu"
Powodem tego jest brak witamin w wodzie. Kup lepiej jakieś dobre witaminy w płynie w zoologicznym to przejdzie. Widziałem już keidyś kilka takich ciężkich przypadków i po dodaniu witamin wruciło wszystko do normy.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: