Xiao Lohan
Aby chcieć być kimś, najpierw musisz być sobą!
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 30, 2007, 21:25:03 » |
|
Takie kilka pytanek bo zamierzam znowu dać bojownika wspaniałego do mini aqua, ale tym razem zapewniając mu optymalne warunki.
Akwa dł30xszer15xh20 = ~8l podłoże piasek kwarcowy filtr gąbkowy zasilany brzęczkiem oczywiście temp. docelowa 28'C pH docelowe 6.5-7 oświetlenie: obecnie brak, stoi obok 112l i w miare widno jest...
no więc tak, bojek już raz gościł w tym akwa, i dostał samiczke, złożyła ikrę, odłowiłem i bojek się opiekował potomstwem, narybek marudny nie chciał jeść tego co miałem znikał powoli, a na końcu zniknął i rozpaczony tatuś...
jaki powinien być wystrój akwarium dla bojownika? obecnie są powbijane gałązki wysokości 1/2h akwa, i między nimi rosną małe mikrozumki nie wieksze niz 7cm a na powieszchni "paprotnica pływająca". jakieś sugestie co powinienem tam zmienić przed wpuszczeniem betty? wszelakie fora o bojownikach nie posiadają w treściach konkretnych informacji...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2007, 22:20:27 » |
|
jakieś sugestie co powinienem tam zmienić przed wpuszczeniem betty?
Tak, moim zdaniem zwiększyć pojemność akwarium przynajmniej trzykrotnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
x-lady
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2007, 23:02:58 » |
|
Pojemność zbiornika conajmniej 25l na 1 samca. Jeśli chcesz rozmnazać bojowniki to najlepiej 50l zbiornik z dużą ilośćia roslin, rowniez pływajacych, 1 samiec 3 samiczki. Jak ikra zostanie złozona koniecznie musisz wyłowic samiczki bo je wykończy, nawet w duzym zbiorniku nie da im spokoju. Napowietrzanie, jesli juz to minimalne bo niszczy gniazdo. Jeść faktycznie jakis czas nie będzie , to normalne ale z czasem wszystko wroci do normy:) Mam za soba kilka udanych hodowli tych pięknych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xiao Lohan
Aby chcieć być kimś, najpierw musisz być sobą!
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2007, 23:06:42 » |
|
czyli minimum te 25l na do chowania....  bojki udało mi się już rozmnożyć w tym 8l samice odłowiłem zaraz jak ikrę złożyła ale jak już pisałem narybku nie wykarmiłem dobra, nie będę bojowników więcej męczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kuba_xD
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2008, 15:43:20 » |
|
Oj chyba troszkę przesadziliście. Myślę, że 20l to takie optimum dla bojownika (jednego!). No chyba nie powiecie, że 20l to będzie za mało dla 1 pana? ;P
|
|
|
|
|
|
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2008, 19:42:32 » |
|
W 20L się da 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
x-lady
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2008, 21:29:17 » |
|
Powiedzmy że mozna mieszkać w kawalerce ale wolimy dom, prawda? Uwazam że jak sie już zaczyna przygoda z akwarystyka to lepiej zaczac od wiekszych zbiornikow bo sa łatwiejsze w utrzymaniu no i pomieszcza wieksza ilość ryb, co jest raczej pewne jak sie juz złabie bakcyla akwarystyki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2008, 22:56:45 » |
|
A co ma to do tematu? Ja bym wolał juz w kawalerce mieszkac, bo duzy dom to i sprzatania ohoho  A o czynszach to juz strach sie bac  Bojownik nawet trzymany w sporym akwarium, nie wykorzysta tej przestrzeni. Wypatrzy sobie gdzieś kawałek miejsca, wezmie go za terytorium i bardzo duzo czasu będzie tam przebywał, rzadko wypływajac poza niego. A towarzystwo dla samca to najlepiej nic, towarzystwo tylko go stresuje  To są ryby samotniki. Wiec takze 25-50L dla jednego samca będzie najlepsze 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
x-lady
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2008, 09:48:00 » |
|
Wybacz ale gadasz same bzdury. Po pierwsze koszta utrzymania domu sa nizsze niz mieszkania, wiem z doświadczenia zyciowego i po cześci zawodowego a po drugie, jak ryba ma kilka litrow do dyspozycji to faktycznie stoi w miejscu bo nie ma gdzie pływac. Moje bojowniki, a miałam ich ohohoh i wiecj, zawsze były cość ruchliwe. Jak narybek pogrósł i był w stanie samodzielnie pływac po akwarium to tata bojoniki dwoił się i troił zeby upilnowac młode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2008, 10:42:38 » |
|
Ja nie mówię o kilku litrach, tylko o 20-50L. Też miałem sporo bojowników, to w zasadzie były moje pierwsze ryby akwariowe, trzymam je od dzieciństwa. Także rozmnażałem je z dobrymi efektami. Mam małą prosbę, pisz normalnie jak porządny człowiek, chociaż trochę patrz na klawiaturę, bo tutaj nie piaskownica cość pogrósł bojoniki Sorry, ale o porządek na forum trzeba dbać. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
x-lady
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2008, 22:24:20 » |
|
zajmuje sie akwarstyka od ponad 20lat czyli wiecej niz Ty na tym swiecie zyjesz, a co do klawiatury to mam zepsuta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|