Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie skalarów  (Przeczytany 4891 razy)
kasia12
Nowy
*

« : Sierpień 10, 2007, 16:02:56 »

Moje skalary po raz 5 złożyły ikrę. Uczą się, ostatnia przetrwała cały dzień, rano już jej nie było. W zoologiku powiedzieli mi, że ikra powinna być wściekło-żółta!? Czy to prawda? Czekam na odpowiedź.

Edit:aha, i jeszcze jedno. Co zrobic, by ikra przetrwala? Wsadzic kokosa?

Używaj opcji edytuj, nie pisz posta pod postem - Raffy
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2007, 16:41:00 wysłane przez Raffy » Zapisane
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2007, 16:41:47 »

A po co do kokosa?

Może podasz warunki, w jakich żyją te skalary? Może ikrę jedzą, bo czują się zagrozone, albo w nocy inna ryba ją wyżera.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
kasia12
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2007, 17:09:38 »

Skalary zyja z glonojadem, 2 bocjami wspanialymi i gupikiem.  Podejzewam, ze to glonojad je zjada, bo skalarz opiekuj sie ikra. Odganiaja wszystkich, wachluja. Maja jaskinie, i duza zabienice chyba
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2007, 17:51:30 »

Napisz cos o akwarium...jaki litraż,parametry wody itp.

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2007, 12:17:16 »

wscieklo żółta.. kiedys kilka lat temu jak moje skalary skladaly ikre to byla pomaranczowa.. dzisiaj rano złozyly po raz 1 (inne akwarium inna parka) to jest mleczno zółta.. ciekawe co od tego zalezy...
narazie sie opiekuje, wachluja i pilnuja... mysle na noc o jakims lagodnym oswietleniu.. no i glonojady lepiej nakarmie kalafiorem.. niech maja zajecie..
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2007, 22:21:03 »

A ikra moich skalarów była kremowa Smiley
DiscusPlant
Nowy
*

Akwarystą trzeba sie urodzić ...

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2007, 20:23:23 »

Hej:) ja rozmnażam skalary już parę lat, wiec z moich doświadczeń wiem ze bocje i zbrojnik zjadają ikrę na pierwszym miejscu Sad Ja gdy tylko wychwycę moment zapłodnienie całą ikrę transportuje do specjalnego kotnika i tam sie młode skalary wykluwają Wink oczywiście nie wolno zapomnieć o preparacie który stosuje sie żeby ikra nie pleśniała Wink Na moim wątku możesz sobie zobaczyć jak wygląda ikra złożona przez moje skalary Wink

~~~ Świat Owczarka Niemieckiego - Moja Pasja ~~~

~~     www.gerrmanshepherd.pl.tl   ~~
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2007, 08:25:07 »

Ja gdy tylko wychwycę moment zapłodnienie całą ikrę transportuje do specjalnego kotnika i tam sie młode skalary wykluwają Wink

Ciekawi mnie jak transportujesz ta ikrę   Tongue
A i Discus Plant.Daj link do twojego wątku bo znaleźć nie moge, ale jescze poszukam  Tongue

shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2007, 18:44:35 »

mam pytanie do tych co wiedzą coś na temat rozmnażania skalarów. dziś moje skalary po raz 1 złożyły ikrę opiekują się jejeczkami, w akwarium niema glonojada więc może bym niewyławiał tych jajeczek do innego zbiornika czy lepiej wyłowić? akwarium mam 260L jaja koloru białego. pozdrawiam i czekam na jakiejś informacje
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2007, 10:42:14 »

jeśli ikra jest biała to znaczy że niezapłodniona przez samca

Astronotus ocellatus i drobnica.
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2007, 13:17:29 »

noto kicha chyba z całości będzie bo od złożenia jajeczek minęła prawie doba będzie coś jeszcze z tego? jest jeszcze jedno pytanie czy warto wyławiać jajeczka z liściem do innego akwarium chodzi oto czy jak młode sie wyklują czy cotam to czy inne ryby je nie zjedza takie małe
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2007, 15:01:33 »

mialem kiedys biala i byla zaplodniona.. nie jestem pewnien czy to zalezy od barwy.. pozdrawiam
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 05, 2007, 18:27:31 »

a może problem tkwi w tym że jak narazie temperatura w akwarium była 24stopnie a tu na stronie pisze że podczas tarła podnieść do 27-32stopni więc jak to jest? może to dlatego? jak narazie temperaturę zwiększyłem i powoli rośnie. a mam jeszcze jedno pytanie czy warto wyławiać małe skalary z akwarium ogólnego chodzi o ich bespieczeństwo
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2007, 00:56:55 »

w akwarium ogolnym hmm watpie zeby co kolwiek ci przezylo...chcesz hodowac ryby zrob sobie specialny kotnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: