Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z odchodami na dnie  (Przeczytany 12426 razy)
Zorro
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2006, 15:08:24 »

Mma takie pytanko, moje rybki mają sie dobrze więc sporo jedzą jak i sporo jedza to i sporo że tak delikatnie to ujmę oddaja kał. Probelm polega na tym że jest tego sporo, na lisciach roslin, pod nimi, na pisakowcu, na korzeniu wszedzie sa ich roznokolorowe kupy. Kurde jak sie tego pozbyc bo troszke mnie to drazni, odmulacz niewiele pomaga, filtr dziala i jest wydajny ale przeciez calego akwa mi nie posprzata, wiec co z tym kurde zrobic.
Dzieki i pozdrawiam

Zorro to ja.
Meg76
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2006, 16:13:41 »

A jakie masz rybki bo nie powiedziałeś...niektóre gatunki ryb mają szybką przemianę materii i dzięki temu dużo "defekują" Smiley Karm je mniejszymi ilościami jedzenia co będzie dla nich korzystne a i akwarium będzie mniej zanieczyszczone.A na odchody ryb to polecam ślimaki "melanoides tuberculata"dobry "sprzątacz".Oczywiście nie jest on receptą na wszystko ale jest pomocny w tego typu sprawach.Pozdrawiam.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2006, 17:31:40 »

skoro odchody są problemem to masz prawdopodobnie za dużo ryb z zbyt małym akwarium.
Co do świderków, zgadzam się z Meg.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2006, 18:12:04 »

dobrze jest kiedy filtr ''chodząc''- całą dobę oczywiście- robi ruch wody w akwarium, wylot z jednej strony -wlot z drugiej strony akwarium. wydajność rzędu pojemności akwa na godz jest wystarczająca. dobre są tez ryby szukające pokarmu w dnie, np. kiiryski- grzebiąc w podłożu powodują wzbijanie odchodów w toń wodną i zawsze trochę więcej wpadnie we wlot filtra.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2006, 12:13:59 »

Nie wiem jakiego odmulacza używasz. Ja raz na tydzień odsysam rurką z dna odchody i odpadki roślin wraz z ok. 10 - 15 % wody, którą zużywam do podlania kwiatków. Uzupełniam świeżą kranówą. Czasem łopatką na długim pręcie wywołuję wiry przy dnie, żeby wyciągnąć jakieś brudy pochowane w szczelinach czy w gęstwinie roślin i odsysam jak opadną. A filtr chodzi u mnie non-stop

Tańczący z rybkami
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2006, 09:07:57 »

Może masz po prostu przerybione akwa. Oddaj komuś trochę ryb i będzie po kłopocie Wink
Zorro
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2006, 15:55:36 »

Witam, wchodze po świetach a tu prosze niespodzianka i to jaka miła, zmiany, zmiany, zmiany ale bardzo korzystne, tak trzymać.
Co do filtra to wywoluje ruch bo to deszczownica ktora jakby powoduje wirnikw  wodzie oczywiscie delikatnie, kiryski fakt troszke pomagają, slimaków nie mam ale jesli sa dobre i polecacie je to sobie je sprawie, co do przerybienia, to ja wiem głównie "srają" zmienniaki czyli u mnie platki a jest ich cztery, reszta to dwa prętniki karłowate i luz. Wiec bede moze troszke je mniej karmił w tej chwli karmie je dwa razy dziennie w małych ilosciach a le moze trzeba raz. Kupie moze te slimaki i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam. Wojo

Zorro to ja.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: