Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym zakwasić wodę  (Przeczytany 8492 razy)
Zyga
Zainteresowany
**

« : Luty 19, 2004, 21:23:39 »

Witam wszystkich.
Mam pytanie. Czym można zakwasić bezpiecznie wodę. Chodzi mi o obniżenie ph o 1 do 1,5. Czy są może jakieś sposoby naturalne obniżeniea ph. Kiedyś wodę zakwaszałem preparatem sery (chyba sera ph-) zgodnie z instrukcją. Wszystko było ok. przxez kilka dni a później ph wzrastało o jakieś 1.5. Możę ktoś mi doradzi co z tym fantem zrobić

Zyga
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2004, 22:08:12 »

A jakie masz Tww ? Jeśli powyzej 4 stopni to na nic zakwaszanie, moze dlatego po stosowaniu Sery ph i tak wzrastało.
Jeśli nie to torf, kokosy, korzeń, woda destylowana.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2004, 02:59:41 »

Nie jestem pewien ale na preparacie powinno pisać że nie wystarczy zastosować tylko raz.Możesz spróbować obniżyć przez torf ale zadowalające wyniki otrzymasz tylko przy wodzie miękkiej, ewentualnie dozując CO2 ale wtedy TWW nie może być większa niż 10` chyba że masz sporą butlę.

385 l - dyskowce
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 20, 2004, 09:31:15 »

Zastosowałem torf. Mam teraz ph 7.5 (było Cool, TWO 8. Po torfie najbardziej obniżyła mi się twardość z 12 do 8. Może spróbuje z CO2.
Dzięki za podpowiedz

Zyga
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2004, 09:32:35 »

twardość ogólna była 12, przez pomyłkę wsoczyła mi byźka w poprzedniej wiadomości

Zyga
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: