Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sałata  (Przeczytany 3677 razy)
jardan
Nowy
*

« : Marzec 09, 2006, 19:29:05 »

Cool Wrzucam tematy ale moja niewiedza zabiła już raz moje ryby ,czytałem że można podawać rybom sparzoną sałatę, jak Wy to robicie i czy w efekcie nie zepsuje to wody czy coś się wzwiązku z tym nie "narobi" w akwarium?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2006, 20:35:47 »

nie wszystkie ryby lubią sałatę. na pewno lubią glonojady, brzanki różowe ,ameki wspaniałe i w ogóle te które podgryzają rośliny w akwarium i nie są miłymi gośćmi w baniaku roślinnym. sałata nie zepsuje wody ,chyba że ślimaki i glonojady jej nie zjedzą przez w ciągu 48 godz. po tym czasie lepiej wyjąć 'ogryzki'.
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2006, 21:28:15 »

Zgadzam się z kafarskim woda nie zmętnieje jeśli nie będziesz pozostawiał resztek sałaty, ale jeśli nie masz rybek lubiących zielenine ani ślimaków to nie ma sęsu jej podawać.

Jachu
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2006, 22:49:51 »

Tu chciał bym dodać cos od siebie . Proponuje stosować sałate własnej hodowli z działki , ogródka etc. Ta roslina bardzo łatwo wiąże różnegorodzaju trujące środki chemiczne. sami wiemy jak to bywa w szklarniach. Moja siostra nie sałata a świeżym szpinakiem (ze sklepu) załatwiła sporo rybek.
Pozdr.

112,25
Damianek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2006, 20:15:08 »

witam
a czy zbrojownik niebieski (glonojad) może być karmiony tylko warzywami czy trzeba dawać też tabletki

Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2006, 10:55:34 »

Cześć, mam mieczyki brzanki i gupiki, bardzo pogryzają roślinki, nawet po podaniu pokarmu. Czy to oznacza, że jęśli podam im sałatę to zostawią roślinki w spokoju?

Mżafka
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2006, 12:18:54 »

Niekoniecznie, sałata może na chwilę uspokoić apetyt ryb, ale później i tak pewno wrócą do roślin. Próbuj :wink:
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2006, 13:13:20 »

tak, myślę, że warzywka załatwią sprawkę glonciów, ale tylko wtedy, gdy masz inne ryby które karmisz płatkami. bynajmniej ja tak robię, a moje glonki żyją już chyba rok.a czy same warzywka, to nie wiem, ale chyba też powinno byc wszystko wporządku.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2006, 14:03:56 »

Ja swoim rybciom podaje sparzona sałatę w sumie nieznanego pochodzenia, bo ze sklepu. Dobrze ją wyparzam wrzatkiem do tego stopnia, ze staje się mieciutenka i pod kamyk. Bocje są zachwycone, gurami zresztą też.

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
Damianek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2006, 14:40:00 »

witam
mila czy ty w akwa chodujesz żabkę jeżeli tak to jaką funkcję pełni zjada glony
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 18, 2006, 14:51:32 »

tak, miałam żabcię, ale niedawno mi zdechła. są to bardzo fajne stworzonka, nikomu nie wadzą. polecam je. niestety, glonów to one nie jedzą(chociaż właściwie to nie wiem, bo ja nie mam u siebie w akwie glonów). Jaką funkcję? praktycznie zadnej. nic, po prostu sobie chodzi po dnie lub pływa. Jada wszystko to, co inne ryby, czyli mpłatki, choć żywcem nie pogardzi. U mnie jednak płatki jadła chętniej i więcej.

a co do sałaty, to ja tylko ją myję i do akwa. nie parze jej, choć kiedyś to robiłam, ale zrobiam sie leniwa. sałate mam ze sklepu, ale nie boje się.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2006, 17:43:53 »

Parzona nie jest taka twarda i chętniej zjadana .

Jachu
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 18, 2006, 17:48:42 »

Cytat: Damianek
witam
a czy zbrojownik niebieski (glonojad) może być karmiony tylko warzywami czy trzeba dawać też tabletki

Jachu
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: