jardan
Nowy

|
 |
« : Marzec 09, 2006, 19:29:05 » |
|
 Wrzucam tematy ale moja niewiedza zabiła już raz moje ryby ,czytałem że można podawać rybom sparzoną sałatę, jak Wy to robicie i czy w efekcie nie zepsuje to wody czy coś się wzwiązku z tym nie "narobi" w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2006, 20:35:47 » |
|
nie wszystkie ryby lubią sałatę. na pewno lubią glonojady, brzanki różowe ,ameki wspaniałe i w ogóle te które podgryzają rośliny w akwarium i nie są miłymi gośćmi w baniaku roślinnym. sałata nie zepsuje wody ,chyba że ślimaki i glonojady jej nie zjedzą przez w ciągu 48 godz. po tym czasie lepiej wyjąć 'ogryzki'.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2006, 21:28:15 » |
|
Zgadzam się z kafarskim woda nie zmętnieje jeśli nie będziesz pozostawiał resztek sałaty, ale jeśli nie masz rybek lubiących zielenine ani ślimaków to nie ma sęsu jej podawać.
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2006, 22:49:51 » |
|
Tu chciał bym dodać cos od siebie . Proponuje stosować sałate własnej hodowli z działki , ogródka etc. Ta roslina bardzo łatwo wiąże różnegorodzaju trujące środki chemiczne. sami wiemy jak to bywa w szklarniach. Moja siostra nie sałata a świeżym szpinakiem (ze sklepu) załatwiła sporo rybek. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Damianek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2006, 20:15:08 » |
|
witam a czy zbrojownik niebieski (glonojad) może być karmiony tylko warzywami czy trzeba dawać też tabletki ____________________________________ www.akwawarsztat.prv.pl-stronka mojej roboty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mzafka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2006, 10:55:34 » |
|
Cześć, mam mieczyki brzanki i gupiki, bardzo pogryzają roślinki, nawet po podaniu pokarmu. Czy to oznacza, że jęśli podam im sałatę to zostawią roślinki w spokoju?
|
|
|
|
|
|
Mżafka
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2006, 12:18:54 » |
|
Niekoniecznie, sałata może na chwilę uspokoić apetyt ryb, ale później i tak pewno wrócą do roślin. Próbuj :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2006, 13:13:20 » |
|
tak, myślę, że warzywka załatwią sprawkę glonciów, ale tylko wtedy, gdy masz inne ryby które karmisz płatkami. bynajmniej ja tak robię, a moje glonki żyją już chyba rok.a czy same warzywka, to nie wiem, ale chyba też powinno byc wszystko wporządku.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
moominek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2006, 14:03:56 » |
|
Ja swoim rybciom podaje sparzona sałatę w sumie nieznanego pochodzenia, bo ze sklepu. Dobrze ją wyparzam wrzatkiem do tego stopnia, ze staje się mieciutenka i pod kamyk. Bocje są zachwycone, gurami zresztą też.
|
|
|
|
|
|
Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
|
|
|
Damianek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2006, 14:40:00 » |
|
witam mila czy ty w akwa chodujesz żabkę jeżeli tak to jaką funkcję pełni zjada glony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 18, 2006, 14:51:32 » |
|
tak, miałam żabcię, ale niedawno mi zdechła. są to bardzo fajne stworzonka, nikomu nie wadzą. polecam je. niestety, glonów to one nie jedzą(chociaż właściwie to nie wiem, bo ja nie mam u siebie w akwie glonów). Jaką funkcję? praktycznie zadnej. nic, po prostu sobie chodzi po dnie lub pływa. Jada wszystko to, co inne ryby, czyli mpłatki, choć żywcem nie pogardzi. U mnie jednak płatki jadła chętniej i więcej.
a co do sałaty, to ja tylko ją myję i do akwa. nie parze jej, choć kiedyś to robiłam, ale zrobiam sie leniwa. sałate mam ze sklepu, ale nie boje się.
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 18, 2006, 17:43:53 » |
|
Parzona nie jest taka twarda i chętniej zjadana .
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 18, 2006, 17:48:42 » |
|
witam a czy zbrojownik niebieski (glonojad) może być karmiony tylko warzywami czy trzeba dawać też tabletki
____________________________________ Im bardziej urozmaicony pokarm tym lepiej a glonek zjada praktycznie wszystko .
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
|