Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 11, 2006, 13:28:29 » |
|
Mam problem z roślinkami. Rosną pięknie, puszczają nowe lisyki. Problem w tym że tylko młode listki są zielone. Starsze (ale nie stare) liście zmieniają kolor na brązowo czarny i skręcają się bez względu na gatunek rośliny. Od niedawna podaję CO2 poza tym żadnych nawozów. co jest przyczyną takiego stanu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2006, 10:00:32 » |
|
Podaj więcej informacji, pH twardość, obsada rybek, litraż no i temperature jaką masz w akwa. Przyczyną tego mogą być rośoinożerne ryby np.bocje, pyszczaki i niektóre zbrojniki. Myślę, że jeżeli masz dużo roślin i stosujesz CO2 to powinieneś zadbać o nawożenie (polecam nawóż płynny firmy aqua-art Classic i w tabletkach firmy JBL Ferrotabs) i o oświetlenie, lecz uważaj z tymi watami w świetlówkach, bo jak przesadzisz to ryby ci się będą źle czuły... NIE STOSUJ ŚRODKÓW ANTY-GLONOWYCH, PONIEWAŻ BLOKUJĄ ONE WZROST ROŚLIN :!:
|
|
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2006, 11:05:25 » |
|
Parametrów wody nie znam. Na razie oświeltlam akwa zwykłą żarówka 60Watt (już nie długo) akwa ma 63 litry. Zadne z rybek nie robą nic roslinom. Pewnie trzeba nawozu bo to może być niedobór jakiś minerałów lub Fe. Tem w akwa, śrdnio 25-26 stopni. Na noc troszkę zmniejszam żeby symulowac naturalne warunki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2006, 12:30:43 » |
|
Postaraj się zmienić żarówkę, na specjalną akwarystyczną świetlówkę. Temperatura jest dobra, ale nie pomoge ci, jeżeli nie powiesz jakie rybki trzymasz w tym akwa... Zerknij tutaj zanim zapytasz... http://www.forum.akwarium.net.pl/viewtopic.php?t=6264
|
|
|
|
|
|
126L neonki czerwone kiryski kiryśnik zbrojniki
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2006, 00:18:51 » |
|
Rybki to brzanki sumatrzańskie i różowe. Na dnie kirysy zbrojnik i kiryśnik czarnoplamy. Zadne z nich nie ruszaja roślin. Obserwowałem. To ciemnienie roślin w moim akwa nie dotyczy tylko takich roślinek z dłuuuugimi łodygami i dłuuuugimi liściami ale nie wiem jak się nazywają.  Im nic nie jest rosną szybko i pięknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2006, 18:14:19 » |
|
Proszę pomóżcie nie chcę stracić tych roślin!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2006, 18:23:05 » |
|
moim zdaniem daj im jakiś nawóz , bo samym co2 i kupami ryb nie pożywią się. po wlaniu nawozu musisz poczekać trochę na wyniki bo od razu ci nie wyrosną. może być jeszcze twarda woda co nie wszystkie rośliny lubią. te które ładnie rosną pewnie podobają sie warunki jakie mają bo nie są zbyt wymagające.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2006, 21:31:52 » |
|
jaki nawóz polecacie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 21:48:31 » |
|
Planta Gainer micro, PG ferro plus i ew PG macro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|