Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: muszle poraz n-ty  (Przeczytany 2091 razy)
Lampart
Nowy
*

« : Marzec 28, 2006, 15:52:27 »

witam mam 3 male muszelki która sa zabezpieczine lakierem maja juz pare lat czy mozna takie muszke po wygotowaniu wsadzic do akwarium gdzie mieszkaja neonki i mieczyki? wiem ze macie zdania podzielone ale chciałbym sie upewnic czy czegos nie spitole gdy dodam je
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2006, 16:01:24 »

Zdania nie są podzielone - muszle zatwardzają wodę i dlatego nie nadają się do większości zbiorników. Jest to fakt oczywisty i sprawdzony.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2006, 16:30:52 »

Cytat: Lampart
witam mam 3 male muszelki która sa zabezpieczine lakierem

Mdramski - jak są polakierowane to też będa zwiększać twardość wody :?: A swoją drogą to ja bym ich nie wsadził właśnie ze względu na lakier.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2006, 17:27:07 »

Jak są polakierowane też mogą zwiększać twardość - kto wie co to za lakier ?  Ale oczywiście masz rację - nie muszą. Generalnie jednak nie daje się do akwarium muszli (oczywiście jest kilka wyjątków).
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2006, 17:32:45 »

Cytat: Lampart
3 male muszelki czy mozna takie muszke wsadzic do akwarium gdzie mieszkaja neonki i mieczyki?

neony mają inne wymagania co do wody ,temperatury,pH niż mieczyki. mając tylko mieczyki możesz włożyć te i inne jeszcze muszelki i dodawać do wody  na podmiany soli niejodowanej.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2006, 17:38:44 »

Ja bym jednak zmierzył po prostu tą twardość. Dla roślinek to twarda woda raczej nie jest wskazana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2006, 17:46:30 »

hodując jakiekolwiek ryby trzeba dbać o warunki dla nich dobre a dopiero potem dobierać rośliny do tych warunków. nie można trzymać np. ślepca jaskiniowego w holendrze czy w ogóle z jakimiś roślinami.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2006, 18:05:45 »

To oczywiście również racja. Ale jak pisałem, muszle się nie nadają do akwarium. Od tej reguły są oczywiście odstępstwa.
Lampart
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2006, 19:27:16 »

ok to odpuszczam sobie te muszle , dzieki za pomoc

a odnosnie trzymania mieczyków i neonków razem kumpel od 4 lat trzyma tylko te 2 gatunki razem i nigdy nie mial problemów...
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2006, 19:49:57 »

Neonki mogą żyć w twardszej wodzie, ale raczej zapomnij wówczas o rozmnażaniu. Poza tym wiele osób trzyma ryby w nieodpowiednich warunkach i żyją. Z tym, że z reguły nie są w dobrej kondycji i nie możemy zaobserować pełnej gamy ich zachowań, a to raczej chodzi w akwarystyce. Nawet jeśli akwarium pełni wyłącznie rolę dekoracyjną. Także Lampart, argumenty typu "mój kolega ma" są raczej pozbawione sensu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: