Zoofil
Nowy

|
 |
« : Marzec 12, 2006, 10:31:02 » |
|
Witam Serdecznie. Dopracowuje moje 30l i i juz ma tygodniowa wode, pytanie brzmi: czy moge kupic jedną black molly jako górną sprzatającą oraz kosiarke jako do prac dołowych, pytanie tylko czy moze byc jedna sztuka molinezji ostr. i jedna sztuka kosiarki czy tez one musza byc z przyjacielem tego samego gatunku i same beda sie zle czuc? Oraz narazie kiedy nie mam jeszcze ani glonów ani syfu czym karmic obie rybki i czy pokarm wrzuca sie normalnie do akwa czy specjalnie trzeba podawac. Dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2006, 10:37:27 » |
|
Niestety ani molinezje ani kosiarki nie nadają się do 30l, sa to duze i ruchliwe rybcie i własnie stadne, max 5 osobnikow. Poza tym nie musi byc zawsze w kazdym akwa ryba na glony, a co bedzie jak sie okaze ze glonów nie bedziesz miał ?  Ryby to zaden sposob na pozbycie sie glonow, jedynym sposobem jest to dbanie o równowage biologiczna w akwarium. Zalezy jaki pokarm, mrożonki się rozmraza, płuka i wrzuca sie do akwa, a pokarmów płatkowanych warto namoczyć trochę żeby potem w zołądku rybom nie pęczniał jak pokarm całkowicie suchy zostanie przez nich zjedzony pozdr
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2006, 10:38:47 » |
|
Molinezja wydaje mi się, że może być, ale kosiarka raczej nie, ponieważ jest za dużą rybą jak na to akwarium, zamiast kosiarki możesz kupić jakieś krewetki.Molinezja może być raczej sama, ale możesz u siebie trzymać parkę, kosiarka jest rybą stadną. Możesz karmić pokarmem jakim chcesz, no a sposób podawania to już zależy od rodzaju pokarmu jaki wybierzesz. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoofil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2006, 10:39:41 » |
|
No tak to wiele wyjasnia, a krewetki co o tym myslisz. Moze np. dwie filtrujące i np. dwie na dno do sprzatania. One sa malutkie wiec chcyba moze byc. A propos krewetek jak i czym je karmic. Dziekuje za szybka odpowiedz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Robin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2006, 10:43:11 » |
|
Nie,stanowczo mowie nie akwarium masz za male na kosiarki a pozatym one sa stadne,ja ci proponuje tak 2-3 molinezje 3-4 gupiki a na dno krewetke amano i slimaka np. zebre Pozdro
|
|
|
|
|
|
112L Ameryka 8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy 2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa 2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek 2-krewetkaAmano,2-ampularia 25L Narybek
|
|
|
Zoofil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2006, 11:43:12 » |
|
Dobrze, oki a kirysek panda? zamiast kosiarek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2006, 13:20:29 » |
|
No tak to wiele wyjasnia, a krewetki co o tym myslisz. Moze np. dwie filtrujące i np. dwie na dno do sprzatania. One sa malutkie wiec chcyba moze byc. A propos krewetek jak i czym je karmic. Dziekuje za szybka odpowiedz. Nie wszystkie krewetki są takie malutkie jak myślisz  Filtrujące potrafią dorastać do 12cm, są też większe gatunki krewetek np. Atya Gabonensis dorastająca prawie 2x wiecej od filtrującej. Polecam ci na dno krewetki karłowate np. red cherry czy tigery i zrezyngować z molinezji (potrafia do 10cm dorastać), dać na dno kiryski karłowate albo panda (pamiętaj o drobnym podłożu i regularnym karmieniu ich, nie traktuj ich jak sprzataczy i zjadaczy odchodów, to są ryby takie jak inne i muszą też dostawać pokarm). No i ślimaki neritiny ktore sa bardzo ozdobne. to by było na tyle:)
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Zoofil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2006, 13:39:01 » |
|
Dzieki Raffy porzadny z Ciebie gośc. Dobra ale krewetki które wymieniłes czym karmimy a reszte rybek jasne ze bede traktowal jak rownoprawnyhc uczestnikow akwariowego ogniska, jedzenie namaczac tak zeby moglo opasc na dno, czyz nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2006, 15:14:09 » |
|
krewetki karłowate dosłownie zjadają wszystko, poprzez płatki, podgotowane warzywa, zieleninki i tabletki oraz specjalne pałeczki dla krewetek, zjadają także glony nitkowate i larwy komarów też potrafią zjeść. pokarm suchy namaczaj w kieliszku jakims albo palcem w akwarium trzymaj pokarm i nie puść dopóki nie bedzie namoczony, jak pokarm bedzie dobrze juz namaczany to wrzucać do akwa po troszku, ale i tak troszke tez musi opasc na dno, żeby kiryski i jak zarowno krewcie mogly cos zjesc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoofil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2006, 14:49:37 » |
|
Raffy powiedz mi dokladnie ktorego kiryska i ile mam ich nabyc, wchodze wlasnie na spis ryb patrze a tam pisze ze karłowaty plywa w stadzie po calym akwarium i to w górnych (sic!) partaich wody jakich górnyhc jak mowiles ze on to tak sobie na dole raczej lubuje przesiadywac no i to stado czyli ile kurde 5-10szt, sam juz nie wiem o co biega.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2006, 15:05:49 » |
|
Moje kiryski karłowate przesiadują na dnie i pobierają pokarm też z dna, ale na początku pływały w środkowej strefie akwarium stadkiem i dzisiaj czasami mają takie zabawy ktore dlugo nie trwaja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoofil
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2006, 15:58:36 » |
|
Dobrze wiec to uz mamy za soba teraz powiedz mi tylko ktorego i ile sztuk zeby nie przegiac ani w jedna ani w druga strone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2006, 17:18:42 » |
|
Do 30L to tylko jeden gatunek, masz do wyboru Corydoras pygmaeus i Corydoras Hastatus. Ja osobiście mam 6x kirysków karłowatych (Corydoras Pygmaeus) w 25L 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|