Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Najładniejsze do 30l  (Przeczytany 2253 razy)
Wojo
Nowy
*

« : Marzec 07, 2006, 11:53:15 »

Wiem ze to oklepane jednak zapytam, jakie roslinki i ile polecacie do 30l akwa ze zwirkiem dopiero bedzie zakladane wiec narazie roslinki i woda potem zas rybki typu strumieniak złoty, prętnik karłowaty i platynka.
Pozdrawiam.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2006, 14:51:03 »

Najlepiej zielone, ale możesz również posadzić kilka czerwonych  :twisted:

385 l - dyskowce
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2006, 15:20:01 »

Nie piszesz czym i jakiej mocy chcesz to to oswietlać. Poza tym to akwa jest za małe dla zmienniaków. Pozdr

112,25
Wojo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2006, 16:00:13 »

Akwa jest to zestaw Atmana ze swietlówką o mocy 11W i swietle chyba 400, swieci w kazdym badz razie zajeb... mocno, ma filtr trzy stopniowy i grzałe 50W. Wiec teraz jakie roslinki wkladamy....? Aha i co mam za preparaty do nich kupic na dzien dobry jakas odyzwke w plynie czy moze tabletki czy kupic zelazo itp. dzieki
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2006, 18:37:00 »

możesz próbowac z roslinami o średnich wymabganiach świetlnych. Np mogą to być łatwiejsze gatunki ludwigii i hygrophilli , wszystkie rośliny z rodzaju valisneria (trawa) powinna dać rade Blyxa. kryptokoryny , zwłaszcza zielone, mech jawajski żabienice. Proponuje mozliwie najmniejsze gatunki ze względu na to że to małe akwa.
Tresty podstawowe to TWO i TWW na twardość wody , pH jesli chesz dawać co2 dalej przydatne sa na NO3 i PO4.
Co do nawozów to wszystko zależy jak bardzo chc4esz o to dbać. Jasli ma tylko sobie rosnąć to Aqua plant Tropicala. Jeśli chesz się bawić na poważnie polecam Supraflore mam ją od jakiegoś czasu i w porównaniu z PG wypada lepiej.
Pozdr.

112,25
Wojo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2006, 11:32:22 »

Drogi Tramal. Jesli pozwolisz troche Cie pomęcze.
Wiec oki zasieje sobie trawke na żwirku to ładnie wygląda - jaką polecasz ładną i łatwą do utrzymania (od razu po Twych poradach pojade i kupie dlatego pytam konkret), dalej kupie korzeń (jaki ?) i na nim przymocuje mech żeby ładnie obrósł (jaki kupić), do tego kupie ładne dwie może góra trzy roslinki i coś pływającego nie dużego bo i moje akwa jest małe, chciałbym jesli mozna zeby te roslinki miały kais fajny akcent moze czerwony itp, zeby poprostu były ciekawe i ładne nie tylko zielone zielsko.
Chce żeby rosło ładnie nie tylko rosło ale ładnie rosło wiec napewno zastosuje to o czym pisałeś, czy stosować jeszcz jakieś żelazo dodatkowow i ile mniej więcej u ciebei kosztują wymienione preparaty żebym wiedział gdzie jest u mnie drogo a gdzie może być, wiesz u mnie w Katowicach jest z 50 sklepów wiec trzeba wybrac dobry ale nie drogi.
Sory za tyle pytań ale nie mam nikogo wokół siebie kto mógłby służyc pomocą a w sklepach pracują same barany co trzymaja bojowniki w kubkach plastikowych mniejszych od samych rybek, wiec sam rozumiesz.
Dzieki z góry.

I jeszcz jedno jak to jest z tym CO2 jak to sie dodaje, co trzeba miec do tego dodawania i ile to kosztuje i czy na akwa 30l musi sie dodawac co2.
pozdrawaim
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2006, 16:47:52 »

No dobra postaram sie odpowiedzieć:

Trawki to - blyxa japonica - taka mała idealnie się nadaje do trawnika (nie mniej w akwa 30l może sie wydawać raczej srednią a nie małą roślinką Wink )
Valisneria spiralis - łatwo i szybko ronie , wszędzie można kupić ich ceny są różne 2-3zł za sztuke czasem jak w koszu to kosz 5zł
Coś czerwonego to chyba najlepsza będzie ludwigia repens lub podobne gatunki, odradzam althernathera(duża) i rotala (wolą dobre światło i miekką wode)

Korzeń , szczerze to ja nigdy ich nie kupuje tylko w lesie szukam odpowiedniego drewna dębowego. Polecic moge wszystko co pochodzi z torfu (ceny około 15zeta za taki do akwa 30l)

mech - na początek Jawajski (ciężko dostac w sklepach inne gatunki) garść  jakieś 5zł
pływająca roslinka w takim akwa to nie koeniecznie najepszy pomysł bo zabierze i tak małą juz ilośc światła. Jeśli abrdzo chcesz to chyba Pistia - ja najłatwiej kontrolować uniknij zawleczenia rzęsy jeśli to jeszcze możliwe Smiley

Co do nawozów lepiej dac mniej niz za dużo generalnie najlepiej stosowac sie do instrukcji producenta w przeliczeniach ml nawozu/ lirty akwarium

CO2 masz obszernie opisany w dziale zrób to sam -> budujemy bimbrownie - wg mnie warto jeślit o ma byc roślinne akwa. (nie ma obowiązku podawania CO2 nie mniej jest to bardzo korzystne)

Pozdr.

112,25
Wojo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2006, 12:58:04 »

Bardzo dziekuje, wiem ze to meczace ciagle odpowiadac na jedne i te same pytania ale kiedy sie po raz pierwszy zaklada akwa to z jednej strony wielka radosc z drugiej kiedy sie czyta forum, info itp to rece ze szczeka zaczynaja opadac i czlowiek juz sama nie wie co, jak i gdzie. Dziekuje i pozdrawiam
LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2006, 18:08:05 »

Wszystkie rośliny są drogie mogę je gdzieś znaleść albo na jakiejś giełdzie (o ile istnieje) mogę kupić taniej??

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: