No dobra postaram sie odpowiedzieć:
Trawki to -
blyxa japonica - taka mała idealnie się nadaje do trawnika (nie mniej w akwa 30l może sie wydawać raczej srednią a nie małą roślinką

)
Valisneria spiralis - łatwo i szybko ronie , wszędzie można kupić ich ceny są różne 2-3zł za sztuke czasem jak w koszu to kosz 5zł
Coś czerwonego to chyba najlepsza będzie
ludwigia repens lub podobne gatunki, odradzam althernathera(duża) i rotala (wolą dobre światło i miekką wode)
Korzeń , szczerze to ja nigdy ich nie kupuje tylko w lesie szukam odpowiedniego drewna dębowego. Polecic moge wszystko co pochodzi z torfu (ceny około 15zeta za taki do akwa 30l)
mech - na początek
Jawajski (ciężko dostac w sklepach inne gatunki) garść jakieś 5zł
pływająca roslinka w takim akwa to nie koeniecznie najepszy pomysł bo zabierze i tak małą juz ilośc światła. Jeśli abrdzo chcesz to chyba
Pistia - ja najłatwiej kontrolować uniknij zawleczenia rzęsy jeśli to jeszcze możliwe

Co do nawozów lepiej dac mniej niz za dużo generalnie najlepiej stosowac sie do instrukcji producenta w przeliczeniach ml nawozu/ lirty akwarium
CO2 masz obszernie opisany w dziale zrób to sam -> budujemy bimbrownie - wg mnie warto jeślit o ma byc roślinne akwa. (nie ma obowiązku podawania CO2 nie mniej jest to bardzo korzystne)
Pozdr.