Gydzy
Nowy

|
 |
« : Marzec 02, 2006, 22:10:37 » |
|
Mam pytanko. W moim zbiorniku zarośniętym sporą ilością roślin (tj. zwartli, nużańce, żabienice) posiadam 10 neonów czerwonych, 6 rozbór klinowych, 5 tenczanek neonowych, 2 ramirezy, 4 kiryski, 2 glonki, 3 otoski. Jednak odnoszę wrażenie, że czegoś mi jeszcze brakuje myśle o jakieś ciekawej rybce, która współżyła by z aktualną obsadą. Nie chcę przerybić akwarium więc proszę o opinie i rade. Z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2006, 22:36:20 » |
|
Brakuje kilku kirysków i otosków, bo są to rybki stadne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2006, 22:40:26 » |
|
A jakie ma wymiary to akwarium ?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Gydzy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2006, 07:49:12 » |
|
Wymiary to : 80x40x35 myślałem nad danio albio cesarską tetrą ale one są stadne więc nie chciałbym przerybić. ewentualnie dożucę kilka krewetek. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2006, 13:07:42 » |
|
moim zdaniem mozesz jeszcze dodać z 4 razbory  pozdr
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2006, 14:04:38 » |
|
glonki i otoski to strata miejsca w akwa(moim zdaniem) lepiej oddaj glonki i dokup razbory,otoski i kiryski :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2006, 14:59:57 » |
|
glonki i otoski to strata miejsca w akwa(moim zdaniem) lepiej oddaj glonki i dokup razbory,otoski i kiryski :wink: tak, oddać otoski i kupić otoski 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gydzy
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2006, 16:20:59 » |
|
Jeśli chodzi o ryby to szukam czegoś co by pływało w górnej partii akwarium, bo reszta pływa w środkowej i przy dnie. Tamta część jest taka pusta i jeszcze słabo zarośnięta roślinami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2006, 16:26:05 » |
|
danio pręgowane, danio tęczowe, danio lamparcie, jakieś małe szczupieńczyki,
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2006, 18:04:08 » |
|
Jeśli chodzi o ryby to szukam czegoś co by pływało w górnej partii akwarium, bo reszta pływa w środkowej i przy dnie. Tamta część jest taka pusta i jeszcze słabo zarośnięta roślinami. Może prętniki karłowate albo trójbarwne ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2006, 23:19:27 » |
|
glonki i otoski to strata miejsca w akwa(moim zdaniem) lepiej oddaj glonki i dokup razbory,otoski i kiryski :wink: tak, oddać otoski i kupić otoski  chodzilo o to ze polaczenie glonkow i otoskow to strata miejsca :wink: a same otoski jak najbardziej :wink:
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2006, 23:31:45 » |
|
No tak, ale należy pamiętać, że otosy to wrażliwe rybcie  Nie są moim zdaniem ryby do każdego i nie można ich polecić za byleco, trzeba o nich dużo wiedzieć. Ja już z rok decyduję się czy kupić czy nie, i tak się boję, że mi padną  Ich podstawowym pokarmem są glony, i do tego wrażliwe na No2. Troszkę cięzka sprawa ale za to jakie fajne  W 112L mozna trzymać zbrojniki niebieskie i otoski, zbrojniki to bardziej na ozdobę  U mnie goście pozdziwiają właśnie glonojady, za ich wąsy i mroczność  a albinoska samca to już w ogóle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 03, 2006, 23:43:56 » |
|
No, otoski to zdecydowanie nie są dla początkujących. Niejedokrotnie wszystko niby ok, a potrafią paść bez powodu. Są bardzo wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia. Raczej polecane są do holendrów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2006, 13:31:29 » |
|
Ja mam podobne pytanie ... Czy do tej obsady którą mam (w profilu) można by jeszcze parkę pielęgniczek ramirez dołożyć czy już będzie za ciasno :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny