Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Rybki tak duże w jakim duzym mieszkaniu mieszkają.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki tak duże w jakim duzym mieszkaniu mieszkają.  (Przeczytany 1256 razy)
Wojo
Nowy
*

« : Marzec 06, 2006, 14:18:38 »

Byłem ostatnio z izyta u "fachowaca" od ryb chowanych w domach. I ten wlasnie fachowiec powiedzial mi tak bardzo ciekawa sentencje - ryby rosna tak duze w jak duzym zbiorniku sie je chowa. Jesli pojdziemy tym tropem to praktycznie kazda rybe mozna trzmac w np. 30litrowym akwa gdyz urosnie tylko tyle na ile jeje warunki pozwolą. Cóż Wy na to. Pozdrawaim
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2006, 14:28:45 »

wymuszanie na rybach karłowatości nie jest czyms mile widzianym z mojej strony. Ryby powinny osiągać w miare możliwiści taie wymiary jak w naturze. Rzecz jasna co ja mam powiedzieć na temat sumów w akwa. iekótr gatuni na wolności rosną do metra i więcej długści. nie mniej w akwariahc max 50cm. Co ciekawe jakie by wielkie to akwarium nie było nie przekraczają tych 50cm. Stąd uważam że ryby przedewszystkim powinny w akwa mieć max swobody. Pamiętać trzeba że to my zmyszamy je do życia w nienaturalnych warunkach stąd to i my powinniśmy zadbać o to by ryby miały się możliwie jak najlepiej. Abslotunie potępiam tok myślenia "fachowca" . Pozdr.

112,25
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2006, 14:34:11 »

Przyczynianie się do karłowacenia ryb jest moim zdaniem znęcaniem się nad nimi i bezmyślnym okaleczaniem zwierząt. Stąd mam w głębokim poważaniu porady takich pseudofachowców. Czy ten, pożal się Boże, "specjalista", nie zajmuje się przypadkiem sprzedażą akwariów, ryb itd. ?

Poza tym celem akwarystyki, jest stworzenie rybom warunków, które będą najbardziej zbliżone do naturalnych. Czyli nie należy trzymać ich w przysłowiowej szklance.
Wojo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2006, 15:08:53 »

Tak to prawda, trzymanie ryb w kulach czy w malutkich szklaneczkach mozna zauwazyc nawet  duzych sieciowych sklepach akwarystycznych. To faktycznie boli kazdego normalnego czlowieka a juz napewno rybki.
Kurcze szkoda co robic kiedy faktycznie warunki nie pozwalaja na piekne duze akwa a rybki chcialo by sie miec  z jednoczesnym nie robienie im krzywdy. Coz wybór jest prosty tylko te ktore sie nadaja.
Pozdrawaim a co do tego PAna tak prowadzi duzy sklep i sprzedaje w nim wszystko.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2006, 15:12:21 »

Cytat: Wojo
a co do tego PAna tak prowadzi duzy sklep i sprzedaje w nim wszystko.

No więc sam widzisz. Po prostu wcisnął Ci kit, żeby tylko sprzedać. Tak samo robi z innymi klientami.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: