Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « narybek zaczyna się krzywić:(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: narybek zaczyna się krzywić:(  (Przeczytany 1564 razy)
Marta1986
Nowy
*

« : Luty 25, 2006, 22:51:27 »

mam od około 2 tygodni młode gupiki.  Bardzo ładnie się rozwijały. W czorja zauważyłam, że niektórym zaczyna się wykręcać kręgosłup. Zaczynaja podnosić im sie do góry ogonki. Jednej z rybek ogon wykrzywił się o 90 stopni. Stoi pionowo i rybka ma problemy z pływaniem....
Nie wiem co mam zrobić. Dodam, że wczesniej wszystkie były proste....
HELP
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2006, 13:02:50 »

dopóki są młode daj je jakimś pielegnicom do pożarcia, nic z nich nie wyrośnie.  pewnie są wynikiem chowu wsobnego. zmień samczyki albo samiczkę bo moze to rodzeństwo.
Marta1986
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2006, 21:22:04 »

taki miałam plan, jednak nie jestem w stanie ich usmiercić.... widzę, że mają problem z pływaniem, ale nie potrafię ich zabić:(
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2006, 23:56:08 »

To nie koniecznie chów wsobny. Czy wszystkie młode sie krzywią ? jeśli nie można wnioskowac że to objawy lordozy - choroby dziedzicczonej genetycznie co by znaczyło ze powinnaś zmienic samca (bo tak naprawde to samica nosi złe geny) by potomstwo nie dziedziczyło słabych genów recesywnych.  zreszta mozna o tym poczytac tutaj : http://www.akwarium.net.pl/adv/genetyka_cz2.htm

Pozdrawiam

112,25
Marta1986
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2006, 18:29:46 »

dzięki! wykrzywiły się 3 gupiki.
Reszta jest zdrowa...kurcze kupiłam ostatnio 2 daniopo 2 dniach pojawiły sie na nich białe plamki (rybia ospa) naszczęście juz jest sytuacja opanowana, na jednej zostało tylko pare kropek, więc chyba bedzie dobrze:)
podniosłam temp i dolałam preparatu na chorobę:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: